Καθαρισμός σε ανεμιστηράκι και ψύκτρα από laptop

0
πως γίνεται ο καθαρισμός σε ανεμιστηράκι και ψύκτρα laptop

Όταν ένας επεξεργαστής υπολογιστή δουλεύει, παράγει θερμότητα. Για να αποβάλλεται αυτή η θερμότητα – ώστε να μην καταστραφεί από υπερθέρμανση – κάθε υπολογιστής έχει ένα σύστημα ψύξης. Στους περισσότερους αυτό το σύστημα αποτελείται από μεταλλικές ψύκτρες και ανεμιστήρες. Οι ψύκτρες μεταφέρουν την θερμοκρασία από τον επεξεργαστή και την διαχέουν σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ ο ανεμιστήρας απομακρύνει την θερμοκρασία με την κυκλοφορία του αέρα.

Χνούδι μαζεμένο σε ψύκτρα λάπτοπ
Χνούδι μαζεμένο σε ψύκτρα

Με τον καιρό και η ψύκτρα αλλά και οι ανεμιστήρες μαζεύουν σκόνη και μικροσωματίδια και έτσι χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν πρόκειται για σταθερό υπολογιστή η διαδικασία καθαρισμού είναι σχετικά εύκολη. Αν όμως πρόκειται για laptop, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, γιατί στα περισσότερα laptop δεν είναι τόσο εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στην ψύκτρα και τον ανεμιστήρα. Στα μοντέρνα laptop -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- πρέπει να λύσετε όλο το laptop, για να μπορέσετε να φθάσετε στο σημείο που είναι η ψύκτρα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει νόημα να γίνει ένας γενικός οδηγός για το πως θα ανοίξετε ένα λάπτοπ, γιατί το καθένα είναι εντελώς διαφορετικό. 

Καθαρισμός ανεμιστήρα και ψύκτρας

Ο καθαρισμός της ψύκτρας είναι εύκολος, αρκεί να την βγάλετε από την μητρική. Συνήθως συγκρατείται από μερικές βίδες, και εκτός από τον επεξεργαστή, μπορεί να ακουμπάει και στην κάρτα γραφικών ή ακόμα και σε κάποιον controller.

Εφόσον την βγάλετε, θα πρέπει να καθαρίσετε τις επαφές με καθαρό οινόπνευμα. Μετά τον καθαρισμό, όταν θα την ξανατοποθετήσετε, θα πρέπει να βάλετε θερμοαγώγιμη πάστα, γιατί η παλιά είτε θα έχει πετρώσει ή θα έχει λερωθεί από τον καθαρισμό.

Το συγκεκριμένο έχει 3 μικρές βίδες και μία μαύρη ταινία να το συγκρατεί

Τώρα θα πρέπει να είτε να απομακρύνετε το ανεμιστηράκι ή να το ανοίξετε (αναλόγως το μοντέλο). 

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, είχε να καθαριστεί χρόνια και είχε μαζέψει τόση σκόνη και ξένα σωματίδια που έκλεινε τελείως την έξοδο του αέρα.

Εφόσον το ανοίξετε/ βγάλετε, θα πρέπει να το καθαρίσετε με ειδικό σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Δεν έχει κάποια πλακέτα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό αεροσυμπιεστή. Ειδικά στις διόδους της ψύκτρας θα πρέπει να επιμείνετε λίγο παραπάνω, καθώς αν έχει μαζευτεί αρκετή σκόνη θα έχουν μπλοκάρει τελείως.

Σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να καθαρίσετε και το ανεμιστηράκι εσωτερικά. Ειδικά αν το ακούγατε να δουλεύει περίεργα ή να ζορίζεται στις υψηλές στροφές, τότε είναι σίγουρο ότι έχει μαζέψει αρκετή σκόνη και στο εσωτερικό. Τα περισσότερα βγαίνουν όπως αυτό που φαίνεται και στην φωτογραφία, δηλαδή αρκεί να τραβήξετε την φτερωτή προς τα έξω.

Τώρα εδώ θα πρέπει να καθαρίσετε αρκετά καλά τον άξονα της φτερωτής. Μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό λάδι, γιατί θα στάξει.

Αν το ανεμιστηράκι έχει θέμα, τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε. Το κόστος τους είναι 3-15 ευρώ, αναλόγως το μοντέλο και αν θα το αγοράσετε απευθείας από Κίνα ή από Ελλάδα (αν είστε τυχεροί). Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι ακόμα και παρόμοια μοντέλα laptop μπορεί να έχουν διαφορετικό τύπο. Γιαυτό καλό είναι να αναζητήσετε ανταλλακτικό με τον κωδικό που θα υπάρχει πάνω σε κάποιο αυτοκόλλητο. Αυτό σας εγγυάται ότι θα ταιριάζει 100%.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Φακός εργασίας Livarno
Επόμενο άρθροReview: Anet E10, ένας οικονομικός 3D εκτυπωτής με στιβαρή κατασκευή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια