O πιο κλασσικός σφιγκτήρας είναι ο μεταλλικός σφιγκτήρας τύπου F. Την ονομασία την έχει πάρει από το σχήμα, το οποίο θυμίζει το αγγλικό γράμμα F, αν και στην χώρα μας αναφέρεται απλά ως μεταλλικός ή ξυλουργικός σφιγκτήρας. Αν και η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθος και την ποιότητα, θεωρούνται οικονομικοί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τους φτιάξετε μόνοι σας πολύ πιο οικονομικά. Ειδικά αν θέλετε πολλούς και μεγάλους τέτοιους σφιγκτήρες, τότε η DIY λύση ίσως είναι μονόδρομος.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετούς οδηγούς που δείχνουν πως μπορείτε να φτιάξετε έναν τέτοιο σφιγκτήρα, αλλά αυτός που παρουσιάζει σε ένα βίντεο ο ταλαντούχος youtuber Cosmas Bauer είναι μάλλον ο πιο απλός.

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποίησε για την κατασκευή

Στην δική του εκδοχή το μόνο που απαιτείται είναι ατσάλινες (μαύρες) λάμες, μερικές γαλβανιζέ ντίζες, μεγάλες εξαγωνικές μούφες ( αυτά που αναφέρει στο βίντεο ως coupling nuts) και αρκετή χρήση ηλεκτροκόλλησης.

Αν και ο ίδιος δεν αναφέρει κόστος ανά σφιγκτήρα, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 ευρώ το κομμάτι.

Το πιο σημαντικό σημείο στην όλη κατασκευή είναι η μικρή κλίση που θα πρέπει να υπάρχει στο κομμάτι που συγκρατεί την κινούμενη σιαγόνα του σφιγκτήρα. Στους εμπορικούς σφιγκτήρες, η μεταλλική ράβδος έχει μικρές εγκοπές ώστε να γαντζώνει καλύτερα το κινούμενο μέρος. Όμως (αν και μπορείτε να κάνετε τις εγκοπές και εσείς) το σχέδιο του Bauer δεν έχει. Έτσι το σχήμα είναι σημαντικό, γιατί αλλιώς η κάτω σιαγόνα θα γλιστράει και δεν θα σφίγγει.

Ο ίδιος στο βίντεο χρησιμοποιεί γαλβανιζέ ντίζες και μούφες, οι οποίες αν και μπορούν να κολληθούν με ηλεκτροκόλληση, έχουν δύο μειονεκτήματα. Πρώτον η ηλεκτροκόλληση σε γαλγανιζέ μέταλλο εκλύει τοξικά αέρια κατά την κόλληση και επίσης το σημείο της κόλλησης χάνει την αντισκωριακή προστασία που έχει. Οπότε αν το κάνετε και εσείς, θα πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο, με πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα και να φοράτε οπωσδήποτε μία προστατευτική μάσκα. Μία πιο απλή -αλλά συνάμα και πολύ πιο ακριβή- λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ανοξείδωτα αντί για γαλβάνιζε.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗCosmas Bauer
Προηγούμενο άρθροΜετατροπή laptop με χαλασμένη οθόνη σε σταθερό υπολογιστή
Επόμενο άρθροΤι πρέπει να προσέξουμε όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτροσυγκόλληση
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια