Οι κλασσικοί ρετρό αποχυμωτές που κυκλοφορούσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, θύμιζαν περισσότερο μηχανικές πρέσες, παρά εξάρτημα κουζίνας. Στην συνέχεια ήρθαν οι ηλεκτρικοί στίφτες και ηλεκτρικοί αποχυμωτές και έτσι σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν αρκετά πιο αποτελεσματικοί από τον μέσο ηλεκτρικό αποχυμωτή. Έτσι, αρκετοί τους προτιμούν ακόμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι κατασκευάζουν αυτοσχέδιους με υδραυλικούς γρύλους.
Ο υδραυλικός γρύλος είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται, συνήθως, για την ανύψωση των αυτοκινήτων. Με την βοήθεια της υδραυλικής μηχανικής, ένας μικρός υδραυλικός γρύλος έχει την ικανότητα να ανυψώσει ακόμα και 20 τόνους! Επομένως, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η χρήση του σε έναν αποχυμωτή-πρέσα, κάνει την διαδικασία πολύ πιο εύκολη.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετοί οδηγοί και βίντεο, που δείχνουν πως μπορεί να κατασκευάσει κάποιος έναν υδραυλικό αποχυμωτή, κυρίως για την παρασκευή μηλίτη. Πιθανώς, ένας από τους καλύτερους είναι αυτός που ανέβασε ο χρήστης Max Maker σε Youtube και Instructables.
Στην δική του εκδοχή, χρησιμοποιεί έναν κοινό υδραυλικό γρύλο, ανοξείδωτη λαμαρίνα, μερικά κομμάτια ξύλο και ένα πλαστικό πολυμερές (ονομάζεται polymorph και πωλείται σε όλα τα καταστήματα καλλιτεχνίας/hobby). To συνολικό κόστος της κατασκευής, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι περίπου 40 δολάρια, με τα πιο πολλά από αυτά να αφορούν την αγορά του υδραυλικού γρύλου και της ανοξείδωτης λαμαρίνας.
Οι κύριοι λόγοι, που ανάμεσα σε τόσα παρόμοια βίντεο και οδηγούς, διαλέξαμε το συγκεκριμένο, είναι δύο. Πρώτον, παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα στάδια βήμα βήμα και δεύτερον η κατασκευή γίνεται χωρίς κάποιο πολύ ιδιαίτερο εργαλείο (ακόμα και το στραντζάρισμα της λαμαρίνας, έγινε χειροκίνητα). Οπότε, είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.
Το μόνο μειονέκτημα στην κατασκευή, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος θήκης, για να συγκρατεί τις ίνες του φρούτου. Οπότε, ο ίδιος τοποθετεί το φρούτο σε ένα λεπτό και διάφανο πανί, που χρησιμοποιείται συνήθως στην τυροκομία.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις οδηγίες κατασκευής, στην δημοσίευση στο instructables πατώντας εδώ, ή μπορείτε απλώς να δείτε το παρακάτω βίντεο από το youtube.