Υδραυλικός αποχυμωτής φρούτων με γρύλο αυτοκινήτου

0
υδραυλικός αποχυμωτής

Οι κλασσικοί ρετρό αποχυμωτές που κυκλοφορούσαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, θύμιζαν περισσότερο μηχανικές πρέσες, παρά εξάρτημα κουζίνας. Στην συνέχεια ήρθαν οι ηλεκτρικοί στίφτες και ηλεκτρικοί αποχυμωτές και έτσι σιγά σιγά εγκαταλείφθηκαν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν αρκετά πιο αποτελεσματικοί από τον μέσο ηλεκτρικό αποχυμωτή. Έτσι, αρκετοί τους προτιμούν ακόμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι κατασκευάζουν αυτοσχέδιους με υδραυλικούς γρύλους.

Ένας υδραυλικός γρύλος ανύψωσης. Πηγή φώτο Wikipedia

Ο υδραυλικός γρύλος είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται, συνήθως, για την ανύψωση των αυτοκινήτων. Με την βοήθεια της υδραυλικής μηχανικής, ένας μικρός υδραυλικός γρύλος έχει την ικανότητα να ανυψώσει ακόμα και 20 τόνους! Επομένως, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η χρήση του σε έναν αποχυμωτή-πρέσα, κάνει την διαδικασία πολύ πιο εύκολη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετοί οδηγοί και βίντεο, που δείχνουν πως μπορεί να κατασκευάσει κάποιος έναν υδραυλικό αποχυμωτή, κυρίως για την παρασκευή μηλίτη. Πιθανώς, ένας από τους καλύτερους είναι αυτός που ανέβασε ο χρήστης Max Maker σε Youtube και Instructables.

Στην δική του εκδοχή, χρησιμοποιεί έναν κοινό υδραυλικό γρύλο, ανοξείδωτη λαμαρίνα, μερικά κομμάτια ξύλο και ένα πλαστικό πολυμερές (ονομάζεται polymorph και πωλείται σε όλα τα καταστήματα καλλιτεχνίας/hobby). To συνολικό κόστος της κατασκευής, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι περίπου 40 δολάρια, με τα πιο πολλά από αυτά να αφορούν την αγορά του υδραυλικού γρύλου και της ανοξείδωτης λαμαρίνας.

Το στραντζάρισμα της ανοξείδωτης λαμαρίνας, με την βοήθεια κόντρα πλακέ και σφιγκτήρων.

Οι κύριοι λόγοι, που ανάμεσα σε τόσα παρόμοια βίντεο και οδηγούς, διαλέξαμε το συγκεκριμένο, είναι δύο. Πρώτον, παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα στάδια βήμα βήμα και δεύτερον η κατασκευή γίνεται χωρίς κάποιο πολύ ιδιαίτερο εργαλείο (ακόμα και το στραντζάρισμα της λαμαρίνας, έγινε χειροκίνητα). Οπότε, είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. 

To ύφασμα το οποίο συγκρατεί τα κομμάτια από το φρούτο. Αυτό είναι ένα είδος τυροκομικού υφάσματος, που συνήθως αναφέρεται ως τσαντήλα.

Το μόνο μειονέκτημα στην κατασκευή, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος θήκης, για να συγκρατεί τις ίνες του φρούτου. Οπότε, ο ίδιος τοποθετεί το φρούτο σε ένα λεπτό και διάφανο πανί, που χρησιμοποιείται συνήθως στην τυροκομία.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις οδηγίες κατασκευής, στην δημοσίευση στο instructables πατώντας εδώ, ή μπορείτε  απλώς να δείτε το παρακάτω βίντεο από το youtube. 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως κάνουμε χημική πυρογραφία
Επόμενο άρθροΟι 6 καλύτερες ιστοσελίδες για δωρεάν φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια