Αυτό είναι το πρώτο μέρος από μία σειρά από οδηγούς, που θα προσπαθήσουν να δείξουν όσο πιο απλά γίνεται, πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την δική σας ιστοσελίδα ή blog, χωρίς να έχετε καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία.
Αν και υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι και επιλογές για την δημιουργία μίας ιστοσελίδας, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τους σημαντικότερους και πιο διαδεδομένους.
Γιατί θέλετε να φτιάξετε μία σελίδα/blog
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε πως μπορείτε να κάνετε μία σελίδα/blog, θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, γιατί θέλετε να φτιάξετε μία ιστοσελίδα. Πριν καν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε ένα καλό λόγο και ένα καθαρό στόχο, αλλιώς θα καταλήξετε και εσείς όπως τόσοι άλλοι, οι οποίοι παράτησαν την ιστοσελίδα τους μετά από μερικούς μήνες προσπάθειας.
Μερικοί καλοί λόγοι για να δημιουργήσει κάποιος μία σελίδα/blog
Είστε δημιουργός και θέλετε να δείξετε την δουλειά σας
Ο πιο καλός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάξει μία ιστοσελίδα/blog, είναι να είναι δημιουργός και να θέλει να δείξει ή να πουλήσει τα έργα του μέσω διαδικτύου.
Μία τέτοια σελίδα είναι σχετικά απλή στην δημιουργία και μπορεί να συγκεντρώσει κοινό από όλο τον κόσμο, αν φυσικά αξίζουν πραγματικά τα έργα.
Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσετε e-shop και να πωλείται τα έργα σας μέσω της ιστοσελίδας. Και μόνο η παρουσίαση των έργων σας σε πιο μεγάλο κοινό, θα σας αποφέρει μακροπρόθεσμα περισσότερα έσοδα.
Μερικά από τους επαγγελματίες που επιβάλλεται να έχουν ιστοσελίδα είναι
- φωτογράφοι
- χειροτέκνες
- αρχιτέκτονες
- μηχανικοί
- εξειδικευμένοι τεχνίτες
Έχετε επιχείρηση και θέλετε να διαφημίσετε ή να παρουσιάσετε το κατάστημά σας
Ένας ακόμα καλός λόγος, για να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα, είναι αν έχετε κάποια μικρή ή μεσαία επιχείρηση και θέλετε να διαφημίσετε κάπως το κατάστημά σας. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να παρέχετε ένα αναλυτικό κατάλογο με τα είδη και τις υπηρεσίας σας, τα οποία θα μπορούν να βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι.
Σε συνδυασμό με την χρήση του adwords ή κάποιας άλλης διαδικτυακής διαφήμισης, από την οποία θα έχετε εισερχόμενο κοινό, μπορείτε να βελτιώσετε αισθητά τον κύκλο εργασιών σας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία e-shop, μπορεί να σας γυρίζει και μπούμερανγκ αν οι τιμές σας δεν είναι αρκετά καλές, γιαυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Σας αρέσει να γράφετε και πιστεύετε ότι έχετε ταλέντο ως αρθρογράφος
Η πιο συνηθισμένη αιτία για να δημιουργήσει κάποιος μία ιστοσελίδα, είναι αν πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα αρκετά πετυχημένο blog, στο οποίο θα εκθέτει τις απόψεις του.
Το συγκεκριμένο είδος, δεν έχει πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και συνήθως οι περισσότερες από αυτές τις σελίδες εγκαταλείπονται μέσα στον πρώτο χρόνο, αλλά είναι εξαιρετικές απλές στον σχεδιασμό και τις περισσότερες φορές σχεδόν δωρεάν.
Βέβαια, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, να μπορέσει αυτό να γίνει άμεσο επάγγελμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά ίσως ανοίξει πόρτες για συνεργασία με μεγαλύτερες σελίδες ή ΜΜΕ.
Μερικοί κακοί λόγοι για να δημιουργήσει κάποιος μία σελίδα/blog
Για να βγάλετε εύκολο κέρδος
Ίσως ο χειρότερος λόγος για να δημιουργήσει κάποιος μία ιστοσελίδα είναι η επιθυμία για άμεσο και εύκολο κέρδος. Ειδικά αν πρόκειται για ιστοσελίδα που απευθύνεται σε Ελληνικό κοινό, αυτό είναι από αρκετά δύσκολο έως εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.
Η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε κρίση, και το Ελληνικό διαδίκτυο δεν έχει ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Με μόνη ίσως εξαίρεση τα e-shops -που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν άνθηση- όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ιστοσελίδων, έχουν μεγάλη πτώση στα έσοδα.
Ιστοσελίδες που βρίσκονται στο τοπ-100 στην χώρα μας από άποψη επισκεψιμότητας και έχουν πρόσβαση μόνο σε «τίμιες» διαφημίσεις και χορηγίες, με το ζόρι μπορούν να πληρώσουν 3-4 αρθρογράφους και ένα διαχειριστή.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες μορφές εσόδων λίγο πιο πλάγιες, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές, ακόμα και με μικρή επισκεψιμότητα. Όπως επίσης θα πρέπει να αναφερθεί, ότι σελίδες με πολύ συγκεκριμένο target group, έχουν σίγουρα πολύ περισσότερα έσοδα από σελίδες γενικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα τα copy/paste blog.
Τα συγκεκριμένα blog, που το 100% των άρθρων τους είναι αντιγραμμένο από άλλες σελίδες, σίγουρα έχουν την μικρότερο κέρδος/επισκέπτη. Βέβαια επειδή η αντιγραφή είναι πολύ εύκολη, και τα clickbait φέρνουν αρκετούς επισκέπτες από τις σελίδες του facebook, καθημερινά εμφανίζονται 100αδες.
Πόσο κοστίζει η δημιουργία μίας ιστοσελίδας
Η δημιουργία μίας ιστοσελίδας, μπορεί να μην σας κοστίσει απολύτως τίποτα, αλλά μπορεί και να σας κοστίζει εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα.
Καταρχήν ας τα πάρουμε από την αρχή. Για να γίνει μία ιστοσελίδα είναι απαραίτητα 4 πράγματα.
- Το domain, δηλαδή η δημόσια διεύθυνση που θα έχει η σελίδα (στην δική μας περίπτωση supereverything.gr)
- Το hosting, δηλαδή η φιλοξενία των αρχείων της ιστοσελίδας σε κάποιον server
- H κατασκευή της ιστοσελίδας
- H διαχείριση της ιστοσελίδας
1. Domain
To Domain είναι όπως είπαμε το «όνομα» της ιστοσελίδας σας. Είναι μοναδικό και χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο όνομα του domain και την κατάληξη. Η κατάληξη σχετίζεται με την χώρα (πχ το .gr για την Ελλάδα) ή με κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες (πχ .org για οργανισμούς). Έτσι δύο domain με το ίδιο όνομα αλλά διαφορετική κατάληξη είναι εντελώς διαφορετικά.
Το domain μπορείτε να το αγοράσετε με ετήσια συνδρομή και τις περισσότερες φορές είναι αρκετά οικονομικό. Δηλαδή συνήθως 8-15 ευρώ το χρόνο για τα κοινά domain. Μόνες εξαιρέσεις είναι ελεύθερα domain που περιέχουν δημοφιλής λέξεις, συνήθως σε .com κατάληξη, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι πολύ ακριβότερα.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, ότι γίνονται και μεταπωλήσεις domain. Δηλαδή υπάρχουν εταιρίες ή και ιδιώτες που αγοράζουν domain με σκοπό την μεταπώληση σε πολύ υψηλότερη τιμή. Έτσι, η αγορά ενός Ελληνικού domain μπορεί να φθάσει και αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Τώρα, εκτός από τα domain που μπορεί να αγοράσει κάποιος, υπάρχουν και τα δωρεάν subdomain σε υπηρεσίες blogging. Το subdomain είναι μία υποδιαίρεση του domain και το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Έτσι αν και το domain είναι ένα και μοναδικό, μπορούν να δημιουργηθούν άπειρα subdomain (πχ test.supereverything.gr , blog.supereverything.gr….).
Αυτήν την δυνατότητα χρησιμοποιούν και οι υπηρεσίες blogging όπως πχ το blogger και το wordpress, οι οποίες σας επιτρέπουν να φιλοξενήσετε εντελώς δωρεάν την ιστοσελίδα σας σε ένα subdomain τους. Η μόνη προϋπόθεση είναι αυτό το subdomain να μην έχει καταληφθεί ήδη από κάποιον άλλον.
2. Hosting
Τώρα το hosting είναι σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη διαδικασία. Η φιλοξενία της ιστοσελίδας σας μπορεί να γίνει είτε από ειδικές εταιρίες που έχουν ή υπονοικιάζουν σέρβερ είτε από τις υπηρεσίες blogging που σας προσφέρουν δωρεάν hosting είτε και από δικό σας server από το σπίτι ή το γραφείο.
H κύρια διαφορά είναι οι δυνατότητες.
Σε δικό σας hosting, μπορείτε να κάνετε σχεδόν ότι θέλετε (ή τουλάχιστόν ότι σας επιτρέπεται από τον πάροχό σας). Συνήθως επιλέγεται είτε από μικρές ιστοσελίδες, τις οποίες έχουν φτιάξει γνώστες είτε από μεγάλες εταιρίες που έχουν τις δυνατότητες και τις υποδομές. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος ή συνδρομή και τα μόνα έξοδα είναι αυτό της γραμμής ίντερνετ και τα έξοδα συντήρησης του δικού σας σέρβερ.
Η ενοικίαση χώρου σε πάροχο hosting, είναι η λύση που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων. Σίγουρα υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, αλλά αναλόγως την εταιρία υπάρχουν από λίγοι ή και αρκετοί περιορισμοί. Στην φιλοξενία hosting, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι υπάρχουν και κανόνες αλλά και περιορισμοί σε χώρο ή επισκεψιμότητα, που αν ξεπεραστούν ο πάροχος θα σας κατεβάσει την σελίδα (συνήθως αυτόματα και χωρίς καμία ειδοποίηση). Το κόστος της φιλοξενίας μπορεί να ξεκινάει από 5 ευρώ το μήνα για shared hosting μίας μικρής σελίδας και να φτάνει σε χιλιάδες ευρώ για dedicated server.
Στις δωρεάν πλατφόρμες blogging είστε περιορισμένος αρκετά μέσα. Το τι δυνατότητες έχει η κάθε πλατφόρμα θα το συζητήσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο, πάντως σε γενικές γραμμές είναι εύκολο μόνο το blogging. Οτιδήποτε άλλο είναι από αρκετά δύσκολο έως αδύνατο, ενώ αν παραβιάσετε τους κανόνες τις υπηρεσίας, θα σας σβήσουν την σελίδα άμεσα.
Οι πιο γνωστές πλατφόρμες είναι το blogger, το wordpress.com, το tumblr και το wix.
3. Κατασκευή ιστοσελίδας
Tο επόμενο κομμάτι, είναι η κατασκευή της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να δημιουργηθεί μόνη της. Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί αρκετές ώρες για να αποκτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ειδικά αν πρόκειται για self-hosting ή για ενοικίαση χώρου σε πάροχο hosting, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει από έναν εντελώς αρχάριο, τουλάχιστον όχι χωρίς να περάσει αρκετές ώρες διαβάζοντας οδηγούς από το internet.
Αν πρόκειται για blog σε δωρεάν πλατφόρμα, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Και αν και εκεί μία καλή σελίδα θα πάρει πολλές μέρες πειραματισμών, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει και χωρίς γνώσεις.
Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να πληρώσετε και κάποιον επαγγελματία να σας στην κατασκευάσει. Το κόστος μίας τέτοιας εργασίας εξαρτάται από το είδος της σελίδας, την δουλειά που χρειάζεται αλλά και το τι έρευνα αγοράς έχετε κάνει. Οι τιμές ξεκινάνε από τα 100 ευρώ για μία απλή ιστοσελίδα και μπορεί να φθάσουν σε αρκετές χιλιάδες για e-shop με μεγάλο inventory.
4. Διαχείριση ιστοσελίδας
Το τελευταίο μέρος είναι η διαχείριση. Η διαχείριση της ιστοσελίδας είναι ένα σημείο το οποίο αρκετοί δεν δίνουν την δέουσα σημασία. Και ως διαχείριση δεν εννοούμε το κομμάτι που φαίνεται, το οποίο είναι το εύκολο (πχ σχόλια, απαντήσεις σε email, posts) αλλά το κομμάτι που δεν φαίνεται, δηλαδή την ασφάλεια της σελίδας, τα updates, τις διορθώσεις των προβλημάτων που θα εμφανίζονται, το SEO, το optimization, τα social media, τα redirects…
Μία σωστή διαχείριση μίας σχετικά καλής σελίδας, απαιτεί αρκετές ώρες καθημερινά, ενώ αν πρόκειται για μία πιο επαγγελματική ιστοσελίδα ή e-shop, συνήθως απαιτεί ακόμα και διπλοβάρδια.
Το πιο δύσκολο αλλά και χρονοβόρο κομμάτι στην διαχείριση είναι η ασφάλιση της ιστοσελίδας σας. Όλα τα site δέχονται καθημερινώς εκατοντάδες επιθέσεις από hacker, οι οποίοι είτε προσπαθούν να κατεβάσουν την σελίδα σας, είτε προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την σελίδα σας ως μέσο διάδοσης κακόβουλου λογισμικού ή απλά θέλουν να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ένα και μόνο χακάρισμα της ιστοσελίδας σας, μπορεί πραγματικά να σας καταστρέψει. Ακόμα και αν κάνετε καθημερινό backup και μπορέσετε να επαναφέρετε την σελίδα στην αρχική της κατάσταση μέσα σε λίγες ώρες, το αντίκτυπο του χακαρίσματος θα σας συντροφεύει για αρκετό καιρό. Έτσι για η google θα σας βυθίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης για μεγάλο διάστημα, ενώ όσοι αναγνώστες αντιληφθούν το χακάρισμα, σίγουρα θα αρχίσουν να αποφεύγουν την σελίδα σας, ίσως και για πάντα.
H μόνη εξαίρεση και εδώ είναι οι δωρεάν πλατφόρμες blogging, οι οποίες αναλαμβάνουν για εσάς κυρίως το θέμα της ασφάλειας, αλλά και μερικά άλλα όπως redirects αν αλλάξετε urls σε ποστς, optimization στις φώτο, cdns για καλύτερη ταχύτητα και μερικά ακόμα.
Συνοπτικά ένας πίνακας που συγκρίνει τις υπηρεσίες.
Κόστος domain | Κόστος hosting | Κόστος κατασκευής | Κόστος διαχείρισης | Δυνατότητες | |
Self-hosting | 5-20 ανά έτος για .gr | Μηδενικό | 0 έως … | 0 έως …. | Αρκετές |
Ενοικίαση χώρου | 5-20 ανά έτος για .gr | 5-200 ανά μήνα | 0 έως …. | 0 έως …. | Αρκετές |
Blogger | Μηδενικό1 | Μηδενικό | Μηδενικό | Μηδενικό | Μικρές |
WordPress | Μηδενικό 1 | Μηδενικό 2 | Μηδενικό | Μηδενικό | Μέτριες |
- Αν και υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του δωρεάν subdomain, αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας domain και να το συνδέσετε με την σελίδα σας σε WordPress ή Blogger
- Στο WordPress.com υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης του πακέτου φιλοξενίας, προσθέτοντας δυνατότητες όπως αυξημένος χώρος στο δίσκο, προσθήκη plugin, themes …
Επόμενο άρθρο αυτής της σειράς σε λίγες ημέρες