Ταμπλάς στην ορολογία των ξυλουργών, ονομάζεται το εσωτερικό ξύλινο διακοσμητικό πλαίσιο που υπάρχει συνήθως σε ξύλινες πόρτες και ντουλάπια. Συνήθως έχει κωνικό σχήμα, αλλά μπορεί να είναι και κυρτό ή να έχει διάφορα άλλα διακοσμητικά σχέδια. Παλαιότερα ήταν φτιαγμένος πάντα από μασίφ ή συγκολλητό ξύλο, ενώ τώρα είναι συνήθως από απλό ή επενδεδυμένο MDF.

To σχέδιο του ταμπλά, γίνεται τις περισσότερες φορές με κάποιο ρούτερ (πάγκου ή εναέριο με βραχίονα) με ειδικό εξάρτημα. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος. Ειδικά για το κλασσικό κωνικό σχέδιο, υπάρχει και άλλος πιο απλός τρόπος. Πως;  Με ένα δισκοπρίονο πάγκου, με το οποίο μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να κάνετε ταμπλάδες με κωνικό σχήμα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε κάποιο έξτρα εξάρτημα για ρούτερ, το οποίο συνήθως κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ.

ταμπλάς με δισκοπρίονο

Οι τρόποι είναι δύο. Ο ένας, ο οποίος είναι και ο πιο γνωστός, είναι πιο πρακτικός για μικρότερους ταμπλάδες. Ουσιαστικά με το δισκοπρίονο πάγκου, φαλτσοκόβεται ελαφρά κάθε πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί το κωδικό σχήμα που επιθυμείτε. Φυσικά το μήκος της φαλτσοκοπής εξαρτάται από την διάμετρο του δίσκου που έχει το δισκοπρίονο. Αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στο βίντεο του John Heisz, ο οποίος έχει φτιάξει και ένα αυτοσχέδιο βοήθημα για να συγκρατεί τον ταμπλά όσο θα κόβετε.

ταμπλάδες με δισκοπρίονο

Όμως όπως είπαμε υπάρχει και άλλη μέθοδος για να κάνετε ταμπλάδες με το δισκοπρίονο. Στην άλλη μέθοδο, περνάτε την κάθε πλευρά του ταμπλά κάθετα από τον μισό δίσκο. Αυτό πρέπει να το κάνετε σταδιακά, δεκάδες φορές για την κάθε πλευρά, ώστε να μην κλωτσήσει ο ταμπλάς από το κάθετο κόψιμο. 

Με αυτή την μέθοδο, το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο όμορφο, καθώς δεν έχει την ίδια επίπεδη επιφάνεια που έχει η φαλτσοκοπή, αλλά είναι λίγο πιο κυρτό, ενώ μπορείτε πιο εύκολα να το κάνετε σε μεγάλους ταμπλάδες, που με την προηγούμενη μέθοδο θα ήταν λίγο πιο δύσκολο.

ταμπλάδες με δισκοπρίονο

Και στις δύο μεθόδους, και ειδικότερα στην δεύτερη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημάδια από τον δίσκο πάνω στο ξύλο είναι πολύ εμφανή και θέλει καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι λείο. 

Δείτε το βίντεο με την πρώτη μέθοδο που δείχνει ο John Heisz

Δείτε το βίντεο με την δεύτερη μέθοδο, που παρουσιάζει ο Szilard Pinter

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολύχρωμα φωτιστικά από σοβά… ναι σοβαρά ΣΟΒΑ!
Επόμενο άρθροΆγριο χαμομήλι : Πως, πότε και που το μαζεύουμε και πως το αποξηραίνουμε

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια