O συγκεκριμένος κόφτης, είναι ένα ψαλίδι μπετού που βρέθηκε πεταμένος δίπλα σε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο. Ήταν πολύ σκουριασμένος, τόσο που ήταν αδύνατο να ανοίξει, και είχε έντονα σημάδια χρήσης κυρίως στις λαβές αλλά και στα ψαλίδια. Ήταν 350αρης και πλέον κάποιος μπορεί να βρει Κινέζικης κατασκευής ψαλίδια με 10-15 ευρώ, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν HIT, οπότε σίγουρα άξιζε η ταλαιπωρία και ο χρόνος εργασίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η HIT είναι μία Ιαπωνική εταιρία που κατασκευάζει εργαλεία χειρός. Είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρίες εργαλείων παγκοσμίως και τα προϊόντα της τα προτιμούν κυρίως οι επαγγελματίες. Η τιμή λιανικής αυτού του συγκεκριμένου κόφτη είναι 45-60 ευρώ αυτή τη στιγμή (παλαιότερα, προ Κίνας, ήταν ακόμα πιο τσιμπημένη).
Λύσιμο και ξεσκούριασμα
Σίγουρα το πιο δύσκολο στάδιο στην επιδιόρθωση ενός παρατημένου ή πεταμένου εργαλείου, είναι το λύσιμο και το ξεσκούριασμα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε σπρέι διάλυσης σκουριάς της Pattex για να λυθούν οι βίδες και τα παξιμάδια.
Στην συνέχεια οι σιαγόνες, οι βίδες και το πάνω μέρος των χερουλιών βυθίστηκαν για μερικές ώρες σε ένα διάλυμα διαλύτη σκουριάς της Χρωτέξ. Συνήθως για οικονομία, χρησιμοποιώ λευκό ξύδι, το οποίο αν αφεθεί για μία μέρα περίπου, έχει πολύ καλά αποτελέσματα έναντι της σκουριάς, αλλά σίγουρα το εμπορικό της Χρωτέξ δρα αρκετά πιο γρήγορα. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μετά από μερικές ώρες αναμονής όλη η σκουριά είχε φύγει, ακόμα και από τα πιο δύσκολα σημεία. Στο υπόλοιπο μέρος της λαβής, χρησιμοποιήθηκε συρματόβουρτσα σε τροχό. Η βαφή ήταν τόσο καλή, που ακόμα και έτσι βγήκε με πολύ δυσκολία το αστάρι.
Οι σιαγόνες, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνονταν άχρηστες, στην πραγματικότητα ήταν σε πιο καλή κατάσταση με μόνο μερικά μικρό-σπασιματάκια. Οι σιαγόνες στα καλά ποιοτικά ψαλίδια μπετού, είναι από υψηλής ποιότητας ατσάλι, το οποίο έχει υποστεί διαδικασία σκλήρυνσης και κάποιες φορές περιέχει και άλλα πρόσθετα στο κράμα. Οπότε οποιοδήποτε ακόνισμα με ερασιτεχνικό τρόπο, είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει σωστά. Οπότε οι περισσότεροι, όταν φαγωθούν οι σιαγόνες αγοράζουν ανταλλακτική. Βέβαια τα ανταλλακτικά για αυτό κοστίζουν 30-40 ευρώ.

Το πρόβλημα με τις σιαγόνες είναι ότι αν έχουν μεγάλα βαθουλώματα ή αν έχουν σπασιματάκια, τότε δεν μπορούν να κόψουν σωστά, ειδικά συρματόσχοινο ή γενικότερα λεπτά σύρματα. Στις αλυσίδες και στα λουκέτα δεν έχει τρομερή σημασία, αλλά όσο πιο λεπτό είναι το υλικό, τόσο πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να το κόψει εντελώς.
Βάψιμο και λίπανση
Μετά το ξεσκούριασμα, το επόμενο στάδιο ήταν το βάψιμο της λαβής και η λίπανση των σιαγόνων. Η λαβή βάφτηκε με 3 χέρια μεταλλικό αστάρι και 3 χέρια κόκκινο μεταλλικό χρώμα.
Το κόκκινο επιλέχθηκε και γιατί το αυθεντικό χρώμα της HIT είναι κόκκινο (λίγο πιο βαθύ) αλλά και γιατί το κόκκινο είναι έντονο χρώμα και κάνει αντίθεση με τα φυσικά χρώματα. Οπότε αν τον πάρεις σε ένα εξωτερικό χώρο και σου πέσει στο χωράφι, τον βρίσκεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Αν είναι μαύρο ή ακόμα χειρότερα πράσινο ή στο χρώμα του σιδήρου, συνήθως ψάχνεις για ώρες.

Κανονικά υπήρχαν και δύο λαστιχένιες μαλακές λαβές, αλλά είχαν καταστραφεί από τον ήλιο. Αν και έτσι είναι μία χαρά, στο μέλλον θα τοποθετηθεί λογικά λαβή από Sugru.
Οι σιαγόνες δεν κλείνουν τελείως, αλλά υπάρχει ένα μικρό κενό μικρότερο του 1 χιλιοστού, αλλά για την χρήση που θα έχει είναι κάτι παραπάνω από μία χαρά. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να προσέξετε είναι να σφίξετε όσο πιο καλά μπορείτε τις βίδες. Χρειάζεται αρκετή δύναμη και σίγουρα σφίξιμο μόνο με κλειδί (γερμανικό ιδανικότερα) ή καστάνια, γιατί αλλιώς θα σας «κλοτσήσουν» από την πολύ πίεση. Αν δεν τις σφίξετε πάρα πολύ καλά, τότε με την πίεση θα ανοίξουν και θα υπάρχει κενό μεταξύ τους, κάνοντας την κοπή αδύνατη.
Έτσι με κόστος μόνο λίγων ευρώ, για το χρώμα και το διαλυτικό σκουριάς της Χρωτέξ και λίγες ώρες εργασίας, αποκτήθηκε ένα επαγγελματικό ψαλίδι μπετού αξίας 50 ευρώ