Το κάθε μοντέρνο κινητό, εκτός από μέσο τηλεπικοινωνίας, είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο στο οποίο αποθηκεύουμε πολλά προσωπικά μας δεδομένα. Έτσι, αν κάποια στιγμή θέλετε να πουλήσετε το κινητό ή απλώς να το δώσετε κάπου, θα πρέπει πριν να εκκαθαρίσετε από το κινητό, όλα τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ποια προσωπικά δεδομένα μπορεί να υπάρχουν σε ένα κινητό

Ένα μοντέρνο κινητό, μπορεί να κρύβει αρκετά προσωπικά δεδομένα, που σίγουρα δεν είναι καλό να πέσουν σε ξένα χέρια.

Φωτογραφίες και βίντεο

Μάλλον το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι οι προσωπικές φωτογραφίες και τα βίντεο. Ακόμα και σχετικά «αθώες» προσωπικές φωτογραφίες αν πέσουν στα αδιάκριτα βλέμματα ενός αγνώστου, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην ιδιωτική σας ζωή.

Προσωπικοί λογαριασμοί

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι, είναι και οι προσωπικοί λογαριασμοί σε online υπηρεσίες. Έτσι, αρκετοί μπορεί να ξεχάσουν να σβήσουν λογαριασμούς από email, facebook, instagram, υπηρεσίες cloud, paypal…..

Αποθηκευμένοι κωδικοί

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό θέμα, είναι και αποθηκευμένοι κωδικοί για λογαριασμούς. Κάθε browser με τον οποίο έχετε συνδεθεί σε online υπηρεσίες, μπορεί να σας ζητήσει να αποθηκεύσει τους κωδικούς από αυτή την υπηρεσία, ώστε να έχετε πιο γρήγορη πρόσβαση την επόμενη φορά.

Αυτοί οι κωδικοί αποθηκεύονται στον browser και πολλές φορές είναι πολύ εύκολο για κάποιον που θα έχει πρόσβαση στο κινητό και τον browser, να δει τους αποθηκευμένους κωδικούς.

Τηλεφωνικός κατάλογος και μηνύματα

Τελευταίο κάτι που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται, είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος αλλά και τα μηνύματα που υπάρχουν ακόμα στη μνήμη του κινητού.

Ειδικά τα μηνύματα, μπορεί να κρύβουν πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ακόμα και κωδικούς σε λογαριασμούς.

Σβήστε τα προσωπικά σας δεδομένα με ένα Factory Reset

O πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να σβήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι κάνοντας ένα Factory Reset στο κινητό. To Factory Reset είναι η επαναφορά του κινητού στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, δηλαδή όπως ακριβώς ήταν την πρώτη φορά που το ανοίξατε.

Τι θα σβηστεί με το Factory reset στο κινητό

Με το Factory Reset, θα σβηστούν φωτογραφίες, βίντεο, ρυθμίσεις, εγκατεστημένες εφαρμογές, αρχεία και γενικά οποιαδήποτε πληροφορία ή αρχείο έχετε εισάγει, μετά την αγορά του κινητού.

Όταν θα πραγματοποίησετε το factory reset, η συσκευή θα ξεκινήσει από την αρχή, χωρίς καμία πληροφορία. Έτσι θα πρέπει αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε να εισάγετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αν θέλετε να το πουλήσετε ή να το δώσετε, αφήνετε να τα εισάγει αυτό ο νέος ιδιοκτήτης.


Πως θα κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε Android

H διαδικασία για Android είναι πολύ απλή αν και διαφέρει λίγο αναλόγως ποια έκδοση Android και ποια συσκευή έχετε ακριβώς.

Πρώτα θα πρέπει να πάτε στις Ρυθμίσεις. Στην συνέχεια θα πρέπει να βρείτε στο μενού την επιλογή Αντιγραφή ασφαλείας και επαναφορά. Θα υπάρχει συνήθως σαν επιλογή ξεχωριστή λίγο πιο κάτω από την επιλογή Ασφάλεια  και Λογαριασμοί.  Σε άλλα κινητά αυτή η επιλογή θα υπάρχει στο Σχετικά με το τηλέφωνο

factory reset σε κινητό

Αφού το πατήσετε, στο τέλος του μενού θα υπάρχει επιλογή για Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (Factory Reset)

Πως να διαγράψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από το κινητό

Αφού το πατήσετε, θα σας ζητηθεί διπλή επιβεβαίωση για την διαγραφή όλων των αρχείων και την ενεργοποίηση των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αφού το κάνετε, το κινητό θα επανεκκινήσει μετά από λίγα λεπτά με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Προστασία έναντι Factory Reset

Το σημείο το οποίο θα πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι ότι η έκδοση του Android ίσως έχει προστασία έναντι του Factory Reset. Αυτό είναι μία έξτρα προστασία, που έχει εισαχθεί μετά την έκδοση 5.1 και ουσιαστικά κλειδώνει το κινητό αν γίνει factory reset από κάποιον άλλο.

Έτσι πριν κάνετε το factory reset θα πρέπει να απενεργοποιήσετε (ή να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργοποιημένη), αλλιώς ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσετε μετά το κινητό είναι να εισέλθετε στο κύριο λογαριασμό Google, που είχε πριν το Factory Reset το κινητό.

Για να απενεργοποιήσετε την προστασία, θα πρέπει να διαγράψετε οποιαδήποτε μορφή προστασίας έχετε στο κινητό (όπως πχ το κλείδωμα της οθόνης) και να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας από το κινητό.


Δεν αρκεί όμως το Factory Reset / Hard Reset

Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι ότι πιστεύουν ότι το Factory Reset στο κινητό, αρκεί για να προστατευθούν. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει.

Μπορεί το Factory Reset να σβήνει όλα τα αρχεία και τις πληροφορίες από το λειτουργικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να τις επαναφέρει.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μέσα αποθήκευσης στους υπολογιστές και τις μοντέρνες συσκευές, λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο από οτι νομίζουν οι περισσότεροι.

Όταν σβήνεται ένα αρχείο από ένα δίσκο ή γενικότερα ένα μέσο αποθήκευσης (όπως η ROM του κινητού) δεν διαγράφεται στην πραγματικότητα το ίδιο το αρχείο, αλλά η πληροφορία ότι υπάρχει αυτό το αρχείο στο συγκεκριμένο σημείου του μέσου αποθήκευσης. Το αρχείο αυτό παραμένει, μέχρι να χρειαστεί να εγγραφεί ένα νέο αρχείο στο ίδιο σημείο.

Έτσι ακόμα και αν το Factory Reset «σβήνει» τις φωτογραφίες και τα προσωπικά σας δεδομένα, αυτά στην πραγματικότητα παραμένουν στην ROM, μέχρι να χρειαστεί να αποθηκευθεί ένα νέο αρχείο στο ίδιο κομμάτι της ROM.

Έτσι, με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα επαναφοράς διαγραμμένων αρχείων, όπως το Recuva ή το EaseUs, μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να επαναφέρει όλα τα – ή τουλάχιστον αρκετά- αρχεία που είχατε σβήσει.

Δείτε εδώ αν θέλετε πως μπορείτε να κάνετε επαναφορά διαγραμμένων αρχείων με το Recuva

Πως θα κάνετε οριστική διαγραφή των αρχείων

Ο μοναδικός τρόπος για να κάνετε οριστική διαγραφή των αρχείων από την μνήμη του κινητού, είναι με την μέθοδο της επανεγγραφής του άδειου χώρου στο δίσκο.

Δηλαδή μετά ή ακόμα και πριν από το factory reset, αφού σβήσετε όλα τα προσωπικά σας αρχεία, θα πρέπει να γράψετε άχρηστα μεγάλα αρχεία (πχ μουσική, ταινίες) και να γεμίσετε το χώρο του δίσκου. Αυτό για ασφάλεια είναι καλό να το κάνετε για παραπάνω από μία φορά. Δηλαδή, θα σβήσετε τα αρχεία σας, θα γράψετε τα νέα «άχρηστα» αρχεία, θα τα ξανά σβήσετε και θα γράψετε πάλι κάποια άχρηστα, τα οποία θα ξανά σβήσετε.

Αυτό μπορεί να γίνει και με ειδικές εφαρμογές (wipe out free space) για Android ή iOS ή ακόμα και με εφαρμογές υπολογιστή, αφού συνδέσετε το κινητό με USB καλώδιο και δει το κινητό σαν εξωτερικό δίσκο.

Κρυπτογράφηση αρχείων πριν την διαγραφή

Μία ακόμα βαθμίδα ασφαλείας, είναι να κρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας πριν τα διαγράψετε ή πριν κάνετε το factory reset. Μέτα την κρυπτογράφηση, για να έχει κάποιος πρόσβαση στα αρχεία και να μπορεί να τα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει τον κωδικό που δηλώσατε κατά την κρυπτογράφηση.

Φυσικά αυτή δεν είναι μία εντελώς foolproof μέθοδος, καθώς όλοι οι κωδικοί μπορεί να σπάσουν μετά από αρκετή προσπάθεια, αλλά είναι μία επιπλέον βαθμίδα ασφαλείας, που σίγουρα θα αποτρέψει αρκετούς, ειδικά τους σχετικά αρχάριους χρήστες.

Μην ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς και να σβήσετε τη συσκευή του κινητού σας από τους Online λογαριασμούς

Τέλος κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείψετε, είναι πριν κάνετε το Factory Reset να αποσυνδεθείτε από όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε στο κινητό και επίσης να διαγράψετε τη συσκευή του κινητού από τους λογαριασμούς σας γενικώς.

Έτσι θα πρέπει να την διαγράψετε από τους λογαριασμούς της Google ή του Iphone αλλά και γενικότερα από οποιοδήποτε λογαριασμό είχατε δώσει πρόσβαση.

Επίσης σίγουρα θα πρέπει να ακυρώσετε ότι λογαριασμούς ανάκτησης χαμένου/κλεμμένου κινητού είχατε δημιουργήσει, γιατί είναι παράνομο να παρακολουθείτε συσκευή η οποία δεν σας ανήκει πλέον.

Βοήθεια

Οι οδηγίες αυτές ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία των μοντέρνων κινητών. Οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και αν έχει το κινητό σας (Andorid, iOS…) μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω σχετικά εύκολα.

Αν θέλετε και εσείς να πουλήσετε ή απλώς να δώσετε το κινητό σας και δεν μπορείτε να βρείτε τις επιλογές στις ρυθμίσεις του κινητού για το factory reset ή θέλετε οποιαδήποτε βοήθεια για κάποια συγκεκριμένη συσκευή, μπορείτε να αναφέρετε την συσκευή σας στα σχόλια και θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.