To πολύμετρο είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να κάνετε ακριβείς μετρήσεις σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρολογικά κυκλώματα. Όμως υπάρχουν και μερικά μικρά gadget τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν αρεκτά, ειδικά αν δεν είστε και τόσο σχετικοί με τις λειτουργίες του πολύμετρου. Ένα από αυτά είναι και ο ελεγκτής πρίζας Peakmeter PM6860PR. 

Τι ακριβώς κάνει ο ελεγκτής πρίζας Peakmeter PM6860PR

 

Peakmeter DR6860DR Plug tester_02_v1

H λειτουργία του ελεγκτή πρίζας είναι εξαιρετικά απλή. Αυτό που κάνει – όπως λέει και το όνομά του – είναι να ελέγχει την σωστή λειτουργία της πρίζας. Δηλαδή να σας δείχνει αν όλα τα καλώδια είναι συνδεδεμένα σωστά, και αν υπάρχει πρόβλημα που είναι αυτό. Και όλα αυτά με απλές ενδείξεις με 3 φωτάκια LED.

Τόσο απλά δηλαδή, τον βάζετε απλώς σε μία πρίζα σούκο, και σας λέει αν η πρίζα λειτουργεί σωστά. Θα μου πείτε σιγά τη δουλειά που κάνει. Και χωρίς πολύμετρο, βάζετε απλώς μία ηλεκτρική συσκευή στην πρίζα και αν δουλεύει η συσκευή, η πρίζα είναι ΟΚ, σωστά;

Όχι, δυστυχώς. Το ότι μία συσκευή δουλεύει σωστά αν την συνδέσετε σε μία πρίζα, δεν σημαίνει ότι όλα είναι απαραιτήτως σωστά. Μπορεί για παράδειγμα να είναι κομμένη η γείωση. Η συσκευή πάλι θα δουλεύει κανονικά, αλλά αν υπάρξει διαρροή ρεύματος, θα έχετε θέμα….

ελεγκτής πρίζας Peakmeter

Οπότε αυτό το μικρό και οικονομικό gadget έρχεται για να σας βοηθήσει. Μπορεί να βρει σχεδόν όλες τι περιπτώσεις λάθος σύνδεσης (με μόνη εξαίρεση αντιστροφή ουδέτερου-γείωσης) και μπορεί επίσης να κάνει και RCD τεστ (τεστ για να δείτε αν δουλεύει το ρελέ διαφυγής).

ελεγκτής πρίζας peakmeter
Στην πράξη, σε πρίζα σούκο όπου είναι ανάποδα τοποθετημένη η φάση με το ουδέτερο.

Για τα χαρακτηριστικά της δεν μπορούμε να πούμε και πολλά, παρά μόνο ότι το συγκεκριμένο είναι για πρίζες σούκο στα 230V τάσης, ενώ το RCD τεστ μετράει για πάνω από 30mA.

ελεγκτής πρίζα σούκο

Πόσο κάνει και που μπορείτε να βρείτε το Peakmeter PM6860PR

To Peakmeter PM68060PR είναι ένα πολύ οικονομικό gadget κινέζικης κατασκευής και έτσι υπάρχει άφθονο στα Κινέζικα e-shops. Το συγκεκριμένο του review αγοράστηκε από το Gearbest με τιμή περίπου 7 ευρώ και έφτασε σε 16 ημέρες με απλό ταχυδρομείο.

Φυσικά υπάρχει και σε άλλα (affiliate links)

Δείτε το στο Gearbest (με περίπου 7.5 ευρώ με δωρεάν ταχυδρομικά)
Δείτε το στο Aliexpress (με περίπου 6.5-7.5 ευρώ με δωρεάν ταχυδρομικά)
Δείτε το στο ΕΒΑΥ (από Κινέζικο κατάστημα, με περίπου 7.2 ευρώ με δωρεάν ταχυδρομικά)

 

Η τιμή του είναι αρκετά μικρή και οποίον τρόπο και αν επιλέξετε, αν αποφασίσετε να το αγοράσετε από κάποιο από τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρεωθείτε με έξτρα κόστος ή δασμούς.

 

Συνοψίζοντας : Τίμιο 7εύρω


Σίγουρα δεν είναι κάτι απολύτως απαραίτητο, ειδικά αν έχετε ένα πολύμετρο και γνωρίζετε να το χειρίζεστε, αλλά αν δεν έχετε ή αν δεν γνωρίζετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο μικρό εργαλείο, το οποίο μπορεί να σας δείξει μέσα σε δευτερόλεπτα αν η σύνδεση της πρίζας σας είναι σωστή ή αν υπάρχει γενικότερα θέμα.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Απλό στη χρήση
  • Δεν απαιτεί γνώσεις
  • Τεστ ρελέ διαφυγής
Αρνητικά
  • Δεν ελέγχει αντιστροφή ουδέτερου-γείωσης

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως μπορείτε να φτιάξετε μία φωτιζόμενη τσιμεντένια επιγραφή
Επόμενο άρθροΌλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε νέα κάρτα μνήμης
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
AMG

Αρκετά χρήσιμο το βρίσκω.Υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε πόσο ρεύμα καταναλώνει μια οικιακή συσκευή ή μια συσκευή γενικότερα στην διάρκεια μιας ώρας,μιας μέρας ή ενός χρόνου;

admin

Ναι υπάρχουν μετρητές κατανάλωσης, οι οποίοι είναι powerthrough. Δηλαδή τους βάζετε στην πρίζα, και πάνω συνδέετε την συσκευή που θέλετε και μετράνε την κατανάλωση Live. Στα περισσότερα μοντέλα μπορείς να βάλετε και πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα και να σας δείχνουν πόσο έχει κοστίσει συνολικά η κατανάλωση της συσκευής, στο διάστημα που επιθυμεί κάποιος. Βέβαια αυτό, δεν είναι και τόσο σωστό, γιατί τουλάχιστον στην ΔΕΗ η χρέωση της κιλοβατώρας δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από την συνολική κατανάλωση. Θα τους βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αλλά και σε e-shop (διεθνή και Ελληνικά). Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα και την επωνυμία.… Διαβάστε περισσότερα »