Αν και εμπορικά τα γρανάζια είναι είτε μεταλλικά είτε πλαστικά, κάποιες φορές μπορεί να συναντήσετε τα ξύλινα. Το καλό με τα ξύλινα γρανάζια είναι ότι μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, ακόμα και με το χέρι, αν έχετε αρκετή υπομονή. Έναν από τους πιο απλούς τρόπους για να το κάνετε αυτό, δείχνει ο νεαρός δημιουργός από το κανάλι του youtube toolify. H δική του προσέγγιση, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες, απαιτεί μόνο ένα ρούτερ χειρός με ένα απλό bit.

Αν και το τελικό γρανάζι δεν είναι το ίδιο όμορφο (κυρίως λόγω της καμπυλότητας του κάθε δοντιού) με τα γρανάζια από άλλες μεθόδους (όπως πχ αυτή του Matthias Wandel με την πριονοκορδέλα), είναι πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία.

DIY ξύλινα γρανάζιαΌπως και σε όλες τις άλλες μεθόδους, και εδώ ο πιο δύσκολο κομμάτι είναι η σχεδίαση του γραναζιού σε cad ή αντίστοιχο πρόγραμμα. Εκτός φυσικά και αν είστε τυχερός και βρείτε κάποιο πρότυπο έτοιμο.

DIY ξύλινα γρανάζιαΗ υπόλοιπη διαδικασία είναι σχετικά απλή, αφού αυτό που κάνει είναι να δημιουργήσει μία κωνική «ράγα» με πλαϊνούς οδηγούς από ξύλα, η οποία σταματάει ακριβώς στο σημείο που είναι το τέλος του κάθε δοντιού στο γρανάζι. Επίσης το γρανάζι περιστρέφεται γύρω από μία ξύλινη βάση με ένα δείκτη.

Έτσι κάθε φορά απλώς περιστρέφει τη βάση κατά ένα δόντι και σπρώχνει τη βάση προς τα εμπρός, μέχρι να σταματήσει από τους πλαϊνούς οδηγούς.

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία στο βίντεο από το κανάλι του στο youtube.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.