Μερικά χρόνια πριν, στο άκουσμα της έκφρασης «Κινέζικό smartphone» οι περισσότεροι θα είχαν σίγουρα αρκετές επιφυλάξεις. Πλέον τα Κινέζικα κινητά δεν είναι ανέκδοτο, αλλά μία πραγματικότητα. Και μάλιστα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που πολύ σύντομα ίσως εκτοπίσουν κολοσσούς όπως η Samsung.

Κινέζικη αγορά

Πωλήσεις smartphone στην Κίνα 2016
Συγκριτικός πίνακας με πωλήσεις κινητών στην Κίνα το 2016. Πηγή IDC

Οι περισσότερες Κινέζικες εταιρίες είχαν σαν πρωταρχικό σκοπό την Κινέζικη αγορά. Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, φιλοξενώντας περισσότερους από 1 δις ανθρώπους. Και δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη χώρα, αλλά οι κάτοικοι της διψούν για gadget και έξυπνη τεχνολογία.

Έτσι, υπήρχε μία αρκετά μεγάλη ανάγκη, που αρχικά κάλυπταν τα ακριβότερα ξένα μοντέλα, μέχρι που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα Κινέζικα κινητά και σιγά σιγά κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην Κινέζικα αγορά. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων που πωλούνται στην Κίνα, προέρχονται από αμιγώς Κινέζικες εταιρίες.

Διεθνή αγορά

Τα πρώτα χρόνια, τα περισσότερα Κινέζικα κινητά είχαν ως στόχο κυρίως την Κίνα και την Ασιατική αγορά. Όμως τα 3-4 τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες Κινέζικες εταιρίες έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν από τα σύνορα της Κίνας και προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά. Οι πρώτες Κινέζικες εταιρίες που έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό ήταν σίγουρα η ΖΤΕ, η Lenovo και η Huawei.

Δικό τους λειτουργικό

Ένα χαρακτηριστικό αρκετών Κινέζικων εταιριών, είναι ότι τα κινητά που προσφέρουν έχουν συνήθως μία δική τους παραλλαγή του Android.

Αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες εταιρίες που είχαν εσωτερική στόχευση. Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει μία διαμάχη ανάμεσα στην Google και την Κινεζική κυβέρνηση. Έτσι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στο android (όπως πχ το google play store) είναι απαγορευμένες στην Κίνα.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό για τον μέσο χρήστη; Όχι και τόσο πολλά, καθώς όπως είπαμε το σύστημα που έχουν είναι μία αντιγραφή του android, οπότε έχει ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα. Οι εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν στο android μπορούν να εγκατασταθούν και στο Flyme ή το Miui.

Οι μόνες διαφορές είναι συνήθως σε μερικά πρόσθετα που ίσως έχει το κάθε λειτουργικό, αλλά και στον χρόνο έκδοσης νέας έκδοσης.

Μερικές από τις πιο αξιόλογες Κινέζικες εταιρίες κινητών τηλεφώνων

huawei

H πρώτη εταιρία στην λίστα είναι ίσως η πιο γνωστή στο Ελληνικό κοινό. Η εταιρία Huawei ιδρύθηκε το μακρινό 1987 στην Κίνα και αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες Κινέζικες εταιρίες, έχει πολύ σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο στην Ασία. Λόγω της διαρκής αύξησης των πωλήσεων, εκτιμητές υποστηρίζουν ότι ίσως καταφέρει να φθάσει σύντομα ακόμα και την Samsung, η οποία είναι η πρώτη εταιρία σε πωλήσεις παγκοσμίως.

Στον κατάλογο της έχει αρκετά μοντέλα, οικονομικά ή μη. Φημίζεται για τα πολύ καλά hi-end κινητά τα οποία κατασκευάζει τα τελευταία χρόνια, τα οποία προσφέρουν αρκετές καινοτομίες. Μάλιστα μερικά από αυτά θεωρούνται ως κορυφαία στην κατηγορία τους.

Huawei P10
Huawei P10, ένα από τα καλύτερα κινητά του κόσμου. 8πύρηνο @2.63, 256GB ROM, 6GB μνήμη, διπλή κάμερα 12MP και Android 7.0 σε τιμή που θα ξεκινάει από 800 ευρώ ( δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα ακόμα)
  • Κύριο χαρακτηριστικό Huawei : Ποιότητα κατασκευής, Αρκετά μοντέλα
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
  • Επίσημη παρουσία στην Ελλάδα : Ναι

oppo κινέζικα κινητά

H Oppo μπορεί να είναι  άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, αλλά είναι η εταιρία με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Παγκόσμια κατέχει λίγο κάτω από το 6% αλλά έχει συνεχώς αυξανόμενες τάσεις (120% αύξηση πωλήσεων από 2015 σε 2016). Είναι θυγατρική της BBK Electronics, μαζί με την Vivo και την OnePlus.

Η μεγάλη της επιτυχία βασίζεται στο πολύ επιθετικό μάρκετινγκ που κάνει στην Κίνα αλλά και σε προσθήκη χαρακτηριστικών που κάνουν τα κινητά πιο φιλικά στην Κινέζικη νοοτροπία (πχ υπάρχει κινητό με front camera που έχει καλύτερη ανάλυση από την πίσω).

Βέβαια μία κατηγορία που έχουν δεχθεί τα Oppo – και ίσως ένας από τους λόγους που δεν κυκλοφορούν διεθνώς- είναι ότι «μοιάζουν» αρκετά στα iPhone.

Oppo-F1s_selfie_expert
To OPPO F1S το λεγόμενο και ο ειδικός της selfie, με εμπρόσθια κάμερα 13MP και ειδικές εφαρμογές επεξεργασίας φώτο.
  • Κύριo χαρακτηριστικό Oppo : Μοιάζουν αρκετά στα Iphone
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Color Os
  • Επίσημη παρουσία στην Ελλάδα : Όχι

H Xiaomi είναι μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες Κινέζικες εταιρίες με μεγάλο κύκλο εργασιών και τεράστια γκάμα προϊόντων. Το 2014 ήταν η χρονιά που σηματοδότησε την αλλαγή για την εταιρία, με πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων διεθνώς

Τα Xiaomi κινητά τηλέφωνα υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά, αλλά τελευταία έχουν αρχίσει και γίνονται γνωστά και αγαπητά και στην χώρα μας.

Παγκόσμια έχουν περίπου 5% μερίδιο, με μεγαλύτερη επιτυχία στις χώρες της Ασίας. Το κύριο χαρακτηριστικό των Xiaomi κινητών είναι η πολύ καλή τιμή που έχουν, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις, την κορυφαία ποιότητα κατασκευής αλλά και το (βραβευμένο) design.

Xiaomi Mi5S
Xiaomi Mi5s, ένα από τα κορυφαία κινητά της Xiaomi με κόστος λίγο κάτω από 300 ευρώ. 
  • Κύρια χαρακτηριστικά Xiaomi : Design, υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Miui, Android
  • Επίσημη παρουσία στην Ελλάδα : Ναι

H εταιρία Vivο είναι ακόμα μία Κινέζικη εταιρία που είναι -σχετικά- άγνωστη στο Ελληνικό κοινό . Κατέχει περίπου το 5% της παγκόσμιας αγοράς, κυρίως χάρη στην επιτυχία της στην Ασιατική αγορά. Ανήκει και αυτή στην BBK Electronics, όπως και η Oppo.

Το μερίδιο της συνεχώς αυξάνεται και δεν είναι απίθανο μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει και το 10%. Μαζί με την εταιρία Oppo είναι οι εταιρίες με την πιο εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια (περίπου 100% αύξηση το 2016).

Τα Vivo όπως και τα Oppo δύσκολα θα τα βρείτε σε Ελληνικό, Ευρωπαϊκό ή και Κινέζικο e-shop με διεθνή στόχευση, καθώς είναι Κινητά με στόχευση την εσωτερική αγορά της Κίνας.

Επίσημη παρουσία στην Ελλάδα : Όχι

H Oneplus είναι μία σχετικά νέα εταιρία, καθώς ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2013. Στην πραγματικότητα είναι θυγατρική της Oppo, η οποία δημιουργήθηκε με στόχευση στην εξωτερική αγορά.

Παρότι δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά, τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε ένα αρκετά πετυχημένο μοντέλο πού κέρδισε τις εντυπώσεις.

OnePlus 3T
To OnePlus 3T, ένα από τα κορυφαία κινητά της Oneplus με OxygenOS με τιμή κοντά στα 400 ευρώ
  • Λειτουργικό που χρησιμοποιεί : Android, Oxygen Os
  • Επίσημη παρουσία Oneplus στην Ελληνική αγορά : Όχι (αλλά έχουν εξειδικευμένο κατάστημα για κάθε χώρα)

H Lenovo είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρίες σε αυτή τη λίστα. Την διεθνή αναγνώριση την απέκτησε με την κυκλοφορία των Laptop της και την εξαγορά της ΙΒΜ. Αλλά από το 2014 και μετά, άρχισε να κυκλοφορεί και smartphone και tablet. Μετά και την εξαγορά και της Motorola έχει μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη.

Κύριο χαρακτηριστικό των κινητών της είναι η πολύ χαμηλή τιμή. Πριν την είσοδο περισσότερων κινέζικων smartphone στην Ευρωπαϊκή αγορά, ήταν συνήθως το πιο φθηνό smartphone στην κατηγορία τους.

Η Lenovo είναι μία από τις λίγες Κινέζικες εταιρίες με επίσημη παρουσία και στην χώρα μας.

Lenovo Zuk Z2
To Lenovo Zuk Z2, ένα από τα καλά κινητά της Lenovo
  • Κύριο χαρακτηριστικό Lenovo : Χαμηλή τιμή
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
  • Επίσημη παρουσία στην Ελλάδα : Ναι

H Gionee είναι μία πολύ φιλόδοξη Κινέζικη εταιρία, που αν και βρίσκεται αρκετά χρόνια στην αγορά, μόλις πρόσφατα άνοιξε τα φτερά της για τις διεθνείς αγορές. Το μερίδιο της στην Κίνα είναι περίπου 5% με αυξανόμενες τάσεις.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που κυκλοφορούν μόνο hi-end κινητά, η Gionee έχει στην γκάμα της κινητά για κάθε απαίτηση. Βέβαια δεν έχει μεγάλη παρουσία εκτός Ασίας, οπότε δεν θα βρείτε τόσο εύκολα κάποιο μοντέλο της.


H Meizu είναι μία από τις Κινέζικες εταιρίες με την μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Έχει σημαντικό μερίδιο στη Κινέζικη αλλά και στην παγκόσμια αγορά με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό των Meizu κινητών είναι τα πολύ καλά χαρακτηριστικά και η κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Τα περισσότερα κινητά είναι στην μεσαία κατηγορία, αν και έχει και μερικά hi-end μοντέλα. Η Meizu κέρδισε την συμπάθεια αρκετών, καθώς ήταν από τις πρώτες εταιρίες που αποφάσισαν να εγκαταστήσουν Ubuntu σε κάποια από τα μοντέλα της.

meizu m3 note
Meizu M3 note, μία οικονομική επιλογή με 150 ευρώ
meizu pro 6 plus
Meizu Pro 6 Plus, η ναυαρχίδα της Meizu
  • Κύριο χαρακτηριστικό Meizu : Ποιότητα κατασκευής
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android, Ubuntu, Flyme
  • Επίσημη παρουσία Meizu στην Ελληνική αγορά : Όχι

Elephone mobile

H Elephone είναι άλλη μία Κινέζικη εταιρία που τελευταία προσπαθεί να μεγαλώσει το μερίδιο της στη παγκόσμια αγορά. Εκτός από κινητά κυκλοφορεί και μερικές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως action κάμερες, τάμπλετ, powebanks…

Είναι πιο γνωστή για την οικονομική σειρά από smartphone που έχει, που συνήθως κοστίζει κάτω από 200 ευρώ. Παρότι δεν μπορούν να συγκριθούν με τα κορυφαία hi-end μοντέλα άλλων εταιριών, έχουν κερδίσει τους απλούς χρήστες.

Elephone S7 Phablet
Elephone S7 4G Phablet, ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Elephone. Με 10πύρηνα επεξεργαστή, 4GB RAM και 64GB ROM
Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
Επίσημη παρουσία Elephone στην Ελληνική αγορά : Όχι

H ZTE είναι μία ακόμα σχετικά γνωστή εταιρία στον χώρο. Όσοι έχετε σύνδεση otenet πιθανώς να χρησιμοποιείται ακόμα το ρούτερ της ZTE που παρείχε δωρεάν ο OTE. Είναι μία από τις αρχαιότερες Κινέζικες εταιρίες στον χώρο, αφού ιδρύθηκε το μακρινό 1985.

Αν και είναι μία τεράστια εταιρία με αρκετούς διαφορετικούς κλάδους, τα κινητά αποτελούσαν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγή της. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την διαρκή άνοδο ανταγωνιστικών εταιριών, βρίσκεται σε διαρκή πτώση στο χώρο των smartphone. Αιτία για αυτό μερικά όχι και τόσο επιτυχημένα μοντέλα που κυκλοφόρησε.

Παρόλα αυτά θεωρείται παγκόσμιος παίχτης με παρουσία σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη και σημαντικό μερίδιο στη παγκόσμια αγορά.

zte axon 7
ZTE AXON 7, ένα πολύ πετυχημένο 4G Phablet με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και κάμερα 20MP.
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
  • Επίσημη παρουσία στην Ελληνική αγορά : Ναι


Η Cubot είναι μία σχετικά νέα και μικρή εταιρία από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να κατακτήσει την αγορά των οικονομικών smartphone διεθνώς. Τα περισσότερα από τα μοντέλα της έχουν τιμή έως 200 ευρώ, με μερικά από αυτά να κοστίζουν ακόμα και κάτω από 100 ευρώ.
Επειδή έχει διεθνή στόχευση δεν έχει δικό της λειτουργικό. Έτσι όλα τα κινητά είναι με την διεθνή έκδοση του Android.
Παρότι πρόκειται για οικονομικά μοντέλα, έχουν συγκεντρώσει αρκετά καλές κριτικές μέχρι τώρα και έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

To Cubot MAX, ένα πολύ οικονομικό smartphone με αρκετά καλές επιδόσεις
  • Κύριο χαρακτηριστικό Cubot : Χαμηλή τιμή, αρκετά οικονομικά μοντέλα
  • Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
  • Επίσημη παρουσία Cubot στην Ελληνική αγορά : Ναι  (Infoquest)

UMI κινητά

H UMI είναι ακόμα μία Κινέζικη εταιρία που τα τελευταία χρόνια αυξάνει διαρκώς τον κύκλο εργασιών της. Τα κινητά της απευθύνονται κυρίως στην διεθνή αγορά και χαρακτηρίζονται από το όμορφο design, τις υψηλές επιδόσεις αλλά και την χαμηλή τους τιμή. Σαν εταιρία θυμίζει αρκετά την Cubot σε όλους τους τομείς.

Umi_MAX_4g
UMI MAX 4G PHABLET
Κύριο χαρακτηριστικό UMI : Χαμηλή τιμή σε mid-range κατηγορία
Λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί : Android
Επίσημη παρουσία Cubot στην Ελληνική αγορά : Ναι 

Τι θα πρέπει να προσέξετε αν έχετε σκοπό να αγοράσετε Κινέζικο κινητό


Εγγύηση

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εταιρίες είναι αρκετά επώνυμες και κυκλοφορούν πολύ ποιοτικά μοντέλα. Έτσι δεν είναι και τόσο πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μέσα στους 12 πρώτους μήνες που καλύπτει συνήθως η εγγύηση. Παρόλα αυτά, αν είναι κάτι που θέλετε οπωσδήποτε, τότε θα πρέπει να αρκεστείτε μόνο σε εταιρίες που κυκλοφορούν επίσημα στην Ελλάδα. Προσοχή, όχι σε εταιρίες που υπάρχουν απλώς στην Ελληνική αγορά, αλλά σε εταιρίες που υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Αυτό δε σημαίνει ότι μοντέλα που αγοράσατε από Κινέζικο e-shop ή reseller στην Ελλάδα δεν καλύπτονται από την εγγύηση της ίδιας της εταιρίας παραγωγής, απλώς περιπλέκεται λίγο η κατάσταση.

International έκδοση vs Κινέζικης έκδοσης

Αν αγοράσετε Κινέζικο κινητό από reseller ή Κινέζικο e-shop, καλό είναι να επιλέξτε ένα που να αναγράφει ότι πρόκειται για international έκδοση. Η διαφορά της international έκδοσης από την κανονική (Κινέζικη) είναι μόνο στο software και είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, απλώς για τους άπειρους χρήστες είναι λίγο ταλαιπωρία.

Αυτό ισχύσει συνήθως για κινητά με δικό τους λειτουργικό, καθώς όσα έχουν android, σχεδόν πάντα θα είναι σε διεθνή έκδοση. Οι διαφορές ανάμεσα στην Κινέζικη και την διεθνή έκδοση έχουν να κάνουν με τα  apps, τις προ-ρυθμίσεις, τις εφαρμογές της Google (δεν είναι προ-εγκατεστημένες στην Κινέζικη) και την γλώσσα (συνήθως η Κινέζικη έχει μόνο Κινέζικα και Αγγλικά).

Αγορές απευθείας από Κίνα

Μερικά από αυτά τα Κινέζικα κινητά κυκλοφορούν και επίσημα στην Ελληνική αγορά από Ελληνικές αντιπροσωπείες (πχ Lenovo, Huawei, Cubot). Τα περισσότερα όμως από όσα είναι σε αυτή τη σύντομη λίστα, δεν έχουν επίσημη αντιπροσωπεία. Οπότε η μόνη επιλογή είναι από κάποιον reseller ή από Κινέζικο e-shop.

Resellers φαντάσματα και facebook

Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και πιο συχνά resellers φαντάσματα, οι οποίοι πωλούν Κινέζικα κινητά σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, σε σχέση με άλλα γνωστά καταστήματα της χώρας μας.

Παρότι αρκετά υπόσχονται άμεση διαθεσιμότητα (ή διαθεσιμότητα λίγων ημερών), τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε ένα κινητό άμεσα διαθέσιμο και απλώς μετά την παραγγελία που θα κάνει κάποιος, παραγγέλνουν από Κινέζικα e-shop . Έτσι ο χρόνος παράδοσης είναι ίδιος (ή πολλές φορές και μεγαλύτερος) από ότι θα έκανε κάποιος που θα το αγόραζε απευθείας από Κινέζικο e-shop.

To skroutz.gr είναι μία πολύ καλή πηγή για να ελέγξει κάποιος την φερεγγυότητα του κάθε καταστήματος. Διαβάστε καλά τις κριτικές, αν υπάρχουν, και προτιμήστε καταστήματα γνωστά και με χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά (δεν εννοούμε πολυεθνικές μόνο, αλλά καταστήματα που έχουν παρουσία για πάνω από μία φορολογική περίοδο).

Μία άλλη κατηγορία είναι οι πωλητές σε σελίδες του facebook και γενικότερα αγγελίες. Και εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς τις περισσότερες τα προϊόντα αυτά προέρχονται από Ευρωπαϊκές αποθήκες Κινέζικων e-shop, από τις οποίες μπορεί να αγοράσει ο καθένας μόνος του, χωρίς το καπέλο κέρδους 10-25% του ερασιτέχνη πωλητή του facebook.


Επισήμανση

Όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αντλήθηκαν την στιγμή της δημοσίευσής του. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι είναι τα refurbished προϊόντα και ποια η διαφορά τους με τα μεταχειρισμένα
Επόμενο άρθροΠως να κάνετε ελλειπτικές κοπές με το ρούτερ χρησιμοποιώντας ένα απλό βοήθημα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια