Review: Mastech MS2015A, μία οικονομική αμπεροτσιμπίδα AC

0
Mastech MS2015A αμπεροτσιμπίδα AC

Η αμπεροτσιμπίδα Mastech MS2015A είναι μία οικονομική ήμι-επαγγελματική αμπεροτσιμπίδα εναλλασσόμενου ρεύματος, που έρχεται από μία από τις κορυφαίες εταιρίες του είδους. Διαθέτει αρκετές λειτουργίες και, σχετικά, καλή ακρίβεια για την τιμή της

Λίγα λόγια για την αμπεροτσιμπίδα

Η αμπεροτσιμπίδα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ηλεκτρολόγο αλλά και για όποιον άλλο θέλει να κάνει μετρήσεις.

Αν και τις περισσότερες φορές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πολύμετρο, η κύρια χρήση του, είναι η μέτρηση της έντασης του ρεύματος.

Η μέτρηση αυτή, μπορεί να γίνει και με ένα πολύμετρο, αλλά για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να διακόψετε το κύκλωμα και να συνδέσετε καλώδιο της φάσης με το πολύμετρο. Και εκτός αυτού, τα περισσότερα πολύμετρα έχουν την δυνατότητα μέτρησης 10 αμπέρ και αυτό μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Μία μέτρια αμπεροτσιμπίδα τώρα, έχει την δυνατότητα να μετρήσει έως και 1000 αμπέρ, χωρίς παρεμβολή στο κύκλωμα, για όσο διάστημα θέλετε.

Λίγα λόγια για την εταιρία Mastech

Η Mastech σε ότι αφορά τα όργανα μετρήσεων, θεωρείται μία εκ των κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως. Για τους περισσότερους, η κορυφαία εταιρία θεωρείται η Fluke, ενώ ακολουθούν η Klein, η Benning, η Extech, η Mastech και μερικές ακόμα.

Τα προϊόντα της είναι σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, και παρότι δεν έχουν τις κορυφαίες επιδόσεις που έχουν τα Fluke, προτιμώνται από αρκετούς.


Χαρακτηριστικά Mastech MS2015A

χαρακτηριστικά Mastech MS2015A
Τα χαρακτηριστικά του MS2015. Αριστερά στήλη είναι για το μοντέλο Α, ενώ δεξιά για το μοντέλο Β.

Ας τα δούμε λίγο πιο ευδιάκριτα στον παρακάτω πίνακα

Μέτρηση ΕύροςΑκρίβεια
DC Τάση60mV/600mV/6V/60V/600V+-(0.7%+3)
1000V+-(0.8%+2)
AC Τάση60mV/600mV/6V/60V/600V+-(0.8%+3)
750V+-(1%+4)
AC Ρεύμα60A/600A/1000A+-(2.0%+6)
Αντίσταση600Ω/6kΩ/60kΩ/600kΩ/6MΩ+-(0.8%+3)
60MΩ+-(1.2%+3)
Capacitance9.99nF/99.99/999.9nF/9.999/99.99/999.9µF/9.999/99.99mF+-(4.0%+5)
Συχνότητα (από τσιμπίδα)99.99Hz/999.9Hz+-(1.5%+5)
Συχνότητα (AC τάση)99.99Hz/999.9Hz/9.999kHz+-(1.5%+5)
Logic Frequency   9.999/99.99/999.9Hz/9.999/99.99/999.9kHz/9.999MHz+-(0.5%+3)
Duty Cycle10%~90%+-3.0%

Εντυπώσεις από Mastech MS2015A

αμπεροτσιμπίδα AC mastech MS2015AΗ αμπεροτσιμπίδα Mastech MS2015A, είναι μία σχετικά οικονομική αμπεροτσιμπίδα AC με TRUE RMS, που θέλει να προσεγγίσει πελάτες που θέλουν σχετικά καλή ακρίβεια, σε μία πιο λογική τιμή.

Είναι μία καθαρά AC αμπεροτσιμπίδα, με επιλογές για μέτρηση έντασης ρεύματος μόνο σε εναλλασσόμενο ρεύμα έως 1000 αμπέρ. Μάλιστα έχει 2 επιλογές, για περισσότερη ακρίβεια.

αμπεροτσιμπίδα AC mastech MS2015AΦυσικά διαθέτει και αποσπώμενους ακροδέκτες μέτρησης (probes) για και μπορεί να κάνει τις περισσότερες μετρήσεις ενός πολύμετρου.

Έτσι μπορεί να μετρήσει τάση σε εναλλασσόμενο και συνεχές ρεύμα έως 600V, (δηλαδή ακόμα και τριφασικό).

Επίσης μπορεί να μετρήσει αντίσταση (μέχρι 60ΜΩ), ηλεκτρική χωρητικότητα (μέχρι 100mF), συχνότητα (μέχρι 10MHz), συνέχεια καθώς και non-contact voltage μέτρηση.

αμπεροτσιμπίδα AC mastech MS2015A
Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε απόλυτο σκοτάδι, χωρίς την χρήση φλας

Διαθέτει ψηφιακή οθόνη με δυνατότητα μέτρησης 6000 counts σε σχετικά καλό μέγεθος, η οποία έχει την δυνατότητα φωτισμού με το πάτημα του πλήκτρου B.L./HOLD. O φωτισμός είναι ικανοποιητικός και σας επιτρέπει να κάνετε μετρήσεις ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι.

Μαζί με τον φωτισμό της οθόνης, ενεργοποιείται και ο μικρός φακός LED που έχει ανάμεσα στις σιαγόνες και σας επιτρέπει να έχετε ορατότητα στο καλώδιο που θέλετε.

Αυτόματη απενεργοποίηση

Και ο φωτισμός στην οθόνη αλλά και ο φακός, απενεργοποιούνται αυτόματα μετά από μερικά δεύτερα, οπότε δεν καταναλώνουν πολύ από την ενέργεια της μπαταρίας.

Αυτόματη απενεργοποίηση έχει και η ίδια η οθόνη, μετά από περίπου μερικά λεπτά σε αδράνεια. Ένα λεπτό πριν από την απενεργοποίηση υπάρχει ένα προειδοποιητικός ήχος, που σας ενημερώνει ώστε να μην σβηστεί κάποια ένδειξη που ήταν απαραίτητη.

Άνοιγμα σιαγόνων

Τώρα οι σιαγόνες έχουν την δυνατότητα ανοίγματος λίγο  4 εκατοστά (40 χιλιοστά για την ακρίβεια), με σχετικά καλή αντίσταση στο ελατήριο, που εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι θα κρατήσει αρκετά χρόνια.

Περιστρεφόμενος διακόπτης

αμπεροτσιμπίδα AC mastech MS2015AΟι ρυθμίσεις επιλέγονται από ένα οδοντωτό περιστρεφόμενο διακόπτη, ο οποίος έχει ακριβώς την αντίσταση που πρέπει. Δηλαδή, δεν γυρίζει με το παραμικρό, αλλά μπορείτε να τον γυρίσετε εύκολα και με τον αντίχειρα.

Επειδή είναι οδοντωτός, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πόσες σκάλες αλλάζετε στην ρύθμιση, ακόμα και χωρίς να βλέπετε.

Χειρισμός και με το ένα χέρι

Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος -όπως και σε άλλες αμπεροτσιμπίδες- όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα με το ένα χέρι (για μέτρηση με την τσιμπίδα), καθώς όλα τα κουμπιά είναι σε σημείο που φθάνει ο αντίχειρας του χεριού, και όπως είπαμε και πιο πάνω και ο διακόπτης περιστρέφεται με τον αντίχειρα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μπαταρία

αμπεροτσιμπίδα AC mastech MS2015AΧρησιμοποιεί την κλασσική μπαταρία 9V, η οποία δεν περιέχεται στην συσκευασία. O θάλαμος στον οποίο βρίσκεται η μπαταρία, φαίνεται να κλείνει σχεδόν αεροστεγώς, ενώ επειδή δεν χρησιμοποιεί κούμπωμα και χωράει ίσα ίσα, είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει την επαφή.

Το καπάκι για την μπαταρία είναι ανθεκτικό, ενώ και η βίδα βιδώνει πάνω σε μέταλλο και όχι σε πλαστικό, οπότε ακόμα και να σας πέσει, δεν θα έχει πρόβλημα.

Κουμπιά

Τα κουμπιά που έχει είναι 6.

Τα 2 κίτρινα και τα άλλα 4 γκρι.

Τα κίτρινα είναι το

 • REL (relative)
 • FUNC (function), για αλλαγή λειτουργίας (πχ στην ρύθμιση για τάση, αλλαγή ανάμεσα σε DC και AC)

ενώ τα γκρι είναι κατά σειρά

 • range, για αλλαγή στο εύρος μέτρησης
 • Hz / %, για εναλλαγή στη μέτρηση μεταξύ Hz και % 
 • MIN/MAX, για ορισμό μέγιστης και ελάχιστης μέτρησης
 • Β.L./ HOLD, για ενεργοποίηση του Back Light και για πάγωμα της μέτρησης.

Ποιότητα κατασκευής και σχεδιασμός

mastech MS 2015A οπίσθιο μέροςΗ κατασκευή του, δείχνει αρκετά ποιοτική, με σκληρό πλαστικό ABS και χωρίς κάποια εμφανή ατέλεια.

Στα θετικά του και οι καλοσχεδιασμένες θέσεις για τους ακροδέκτες μέτρησης στο πίσω μέρος. Σε αρκετά άλλα φθηνά πολύμετρα και αμπεροτσιμπίδες, οι ακροδέκτες βγαίνουν αρκετά εύκολα, ή μπορεί να κουνηθούν κατά την μεταφορά. Στο συγκεκριμένο, μένουν σταθεροί και δύσκολα θα βγουν μόνοι τους.

Βαλιτσάκι μεταφοράς και βιβλίο οδηγιών

mastech MS 2015A διαστάσειςΣτα θετικά της Mastech 2015A, είναι ότι στην συσκευασία υπάρχει και ένα αρκετά πρακτικό τσαντάκι μεταφοράς με ειδική θήκη για τους ακροδέκτες.

Αν και το συγκεκριμένο προέρχεται από την Κινέζικη αγορά, στη συσκευασία υπάρχει ένα μικρό αλλά πολύ βολικό βιβλίο οδηγιών στα Αγγλικά. Οπότε ακόμα και να μην είστε και τόσο σχετικοί με τις αμπεροτσιμπίδες, αν γνωρίζετε Αγγλικά, μπορείτε να μάθετε να την χρησιμοποιείτε.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε

Η Mastech, αν και δεν έχει επίσημο αντιπρόσωπο αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, έχει αρκετά μεγάλη παρουσία στην Ελληνική αγορά. Προϊόντα της Mastech θα βρείτε σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα και e-shops.

Εμείς την Mastech MS2015A, την πήραμε από το GearBest, ένα από τα καλύτερα Κινέζικα e-shop, με κόστος λίγο πάνω από 30 ευρώ με προσφορά από κουπόνι (κανονική τιμή χωρίς έκπτωση 36 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά).

Δείτε την στο Gearbest 


Συνοψίζοντας

Το Mastech MS2015A είναι μια απλή και οικονομική λύση για ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν μετρήσεις εκτός εργαστηρίου.

Είναι αρκετά καλύτερη από τις φθηνές ΟΕΜ που κοστίζουν 10-20 ευρώ, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ακριβά μοντέλα της FLUKE.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ότι κάνει μετρήσεις σε ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος μόνο. Οπότε δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο ή σε εργαλεία μπαταρίας (για μετρήσεις σε αμπέρ)

Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά καλή, όπως επίσης και ο σχεδιασμός του, που του επιτρέπει λειτουργία και με το ένα χέρι.

Το εύρος και η ακρίβεια των μετρήσεων είναι αρκετά καλή (για τα λεφτά του πάντα), ενώ έχει και αρκετά χρήσιμες λειτουργίες , όπως πχ backlight, αυτόματη απενεργοποίηση, φακό….

Φυσικά περιέχει και αποσπώμενους ακροδέκτες μέτρησης, για μετρήσεις πολυμέτρου, οι οποίοι μπορούν να αποθηκευθούν στην πλάτη του εργαλείου.

Αρκετά χρήσιμη και η NCV λειτουργία με ηχητικά και οπτικά σήματα για ένδειξη τάσης χωρίς επαφή ή χρήση ακροδεκτών.

Θετικά

 • Καλή κατασκευή
 • Καλή τιμή
 • Χρήση με το ένα χέρι
 • Φωτεινή οθόνη με 6000 counts και φακός LED
 • Καλή ακρίβεια (για τα λεφτά της πάντα)
 • T-RMS
 • NCV μέτρηση
 • Βαλιτσάκι μεταφοράς
 • Αυτόματη απενεργοποίηση

Αρνητικά

 • Είναι μόνο AC
 • Δεν έχει πρόσθετες μετρήσεις όπως πχ θερμοκρασία


Σημείωση

Για να μην γίνει μακροσκελές και δυσανάγνωστο το άρθρο, δεν προστέθηκαν πολλές λεπτομέρειες για την λειτουργία που έχουν οι αμπεροτσιμπίδες και τις μετρήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος με αυτές. Θα προστεθεί σε λίγες μέρες ξεχωριστό άρθρο, που θα τις αναφέρει αναλυτικότερα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Xiaomi Mi USB Wifi Repeater 2, βελτιώστε το εύρος του WiFi με μόνο 10 ευρώ
Επόμενο άρθροΈνα μικρό gadget που μετατρέπει οποιαδήποτε ακουστικό σε bluetooth
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια