ηλεκτρονικό μικροσκόπιο Kelima

To Kelima U203, είναι ένα οικονομικό ψηφιακό μικροσκόπιο, το οποίο προορίζεται για όσους θέλουν να κάνουν ένα μικροσκόπιο για απλές μη επιστημονικές εργασίες. Διαθέτει κάμερα 2MP, δυνατότητα μεγέθυνσης από 20 έως 1000 φορές. Μπορεί να συνδεθεί σε υπολογιστή μέσω USB και έχει ενσωματωμένα 8 μικρά LED με ρυθμιζόμενο φωτισμό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά KELIMA U203
ΜοντέλοKelima U203
ΤύποςΨηφιακό μικροσκόπιο
Τιμή20-30 ευρώ
Αισθητήρας εικόναςCMOS 
Ανάλυση 2 MP
Ανάλυση εικόνας640 χ 480 pixel
Ανάλυση βίντεο0.3- 5 MP
frame rate30 fps
Ζουμ10-1000χ
ΦωτισμόςΡυθμιζόμενος, 8 LED
ΣύνδεσηUSB
Τροφοδοσία5V DC (μέσω του USB)
Βάρος99 γραμμάρια
Υποστηριζόμενα λειτουργικάWin XP, 7, 8 και 10, MacOS
Υλικό κατασκευήςABS, PP, αλουμίνιο

Εντυπώσεις από μικροσκόπιο Kelima U203


Kelima U203 μικροσκόπιοTo Kelima U203 είναι ότι ένα οικονομικό μικρό ψηφιακό μικροσκόπιο που κοστίζει κάτω από 20 ευρώ. Με τα χαρακτηριστικά που έχει, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό εργαλείο δουλειάς, αλλά περισσότερο ένα βοηθητικό gadget ή μια καλή ασχολία για τα μικρά παιδιά.

kelima μικροσκόπιο

To Kelima U203, είναι από πλαστικό και η ρύθμιση στην εστίαση γίνεται μηχανικά με περιστροφή. Συνδέεται στον υπολογιστή με USB 2 καλώδιο, που πάνω έχει ένα περιστρεφόμενο διακόπτη από τον οποίο ελέγχετε την φωτεινότητα των 8 LED που έχει, περιμετρικά του φακού.

Βάση για ψηφιακό μικροσκόπιοΣτην συσκευασία παραδίδεται μία πλαστική βάση και ένας βραχίονας αλουμινίου, στον οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε το μικροσκόπιο, για να είναι σταθερό. Στα θετικά του, ότι έχει σύστημα με ροδέλες για το ανεβάζετε και να το κατεβάζετε προσεκτικά. Στα αρνητικά του ότι δεν είναι και τόσο σταθερό.

ψηφιακό μικροσκόπιο
Το κουμπί με το οποίο γίνονται αυτόματα οι εναλλαγές στο φίλτρο

Πάνω στο μικροσκόπιο έχει ένα κουμπί, με το οποίο αλλάζετε αυτόματα το φίλτρο λειτουργίας της κάμερας. Έχει 6 διαφορετικά φίλτρα (κανονικό, ασπρόμαυρο, σέπια, αρνητικό, μωβ).

Επίσημοι Drivers μόνο για Windows, αλλά λειτουργεί παντού

Αν και είναι plug n play, για να έχετε στο μέγιστο όλες τις δυνατότητες του μικροσκοπίου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε drivers και ένα ειδικό πρόγραμμα. Ακόμα και να μην τα εγκαταστήσετε, θα μπορείτε να το δείτε μέσω όποιας εφαρμογής βλέπει web camera (ακόμα και με το VLC μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε).

Τώρα εδώ υπάρχει ένα θέμα. Πρώτον και οι drivers και η εφαρμογή είναι για συστήματα με λειτουργικό Windows. Δεν υπάρχει έκδοση για Linux ή MAC, ούτε μπορούν να παίξουν επιτυχώς μέσω WINE (τουλάχιστον όσο το προσπαθήσαμε).

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Αν και οι drivers μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς πρόβλημα παντού, η ειδική εφαρμογή έχει κάποια θέματα. Θέλει συγκεκριμένο NET Framework της Microsoft για να παίξει στην κάθε έκδοση των Windows. Δεν μπορεί να εγκατασταθεί ούτε αν υπάρχει προγενέστερο, ούτε μεταγενέστερο. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πιο πολύ για callibration και για μερικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας. Όσο το ψάξαμε δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Οπότε μπορεί κάποιος να ζήσει και χωρίς αυτή.

Δηλαδή ακόμα και σε Linux με την εφαρμογή Cheese, μπορείτε να την λειτουργήσετε χωρίς πρόβλημα, αφού το ζουμ φαίνεται να αλλάζει αναλογικά.

Βέβαια κάτι που σίγουρα είναι αρνητικό και θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά επίσημη ιστοσελίδα με αυτές τις εφαρμογές online. Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να έχετε ένα CD/DVD ROΜ διαθέσιμο.

Βέβαια για ευκολία για όποιον το επιθυμεί, θα ανεβάσουμε σύντομα το iso του ROM στον σέρβερ ή σε κάποιο cloud για όποιον επιθυμεί να το κατεβάσει.

Ακόμα και σε κινητό android

Αν έχετε ένα αντάπτορα για που να μετατρέπει USB-C σε θηλυκό USB, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε κινητό, εγκαθιστώντας ένα app που υπάρχει σε πακέτο APK, μέσα στο CDROΜ που συμπαραδίδεται με το μικροσκόπιο.

Ζουμ και εστίαση

ένα κομμάτι ψωμί σε μεγένθυνση
ένα κομμάτι ψωμί σε μεγέθυνση περίπου 30χ

Τώρα η εστίαση είναι 20-1000χ.  Η καλύτερη εστίαση γίνεται σε 20-40χ και 800-1000χ. Στο ενδιάμεσο για κάποιο λόγο δεν είναι και τόσο εύκολο να εστιάσει ο φακός. Αυτό μπορεί να φανεί καλύτερα στο παρακάτω βίντεο, το οποίο είναι ένα κουκούτσι μήλου, και η μεγέθυνση ξεκινάει από το 20χ και φθάνει ως το 1000χ σταδιακά. Όπως θα δείτε, στην αρχή και στο τέλος του βίντεο η εστίαση είναι όπως πρέπει. Στο ενδιάμεσο, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει τι βλέπει. 

 

 

Πιθανώς με την δικιά του εφαρμογή, να μπορεί να κάνει καλύτερα εστίαση σε όλο το εύρος του ζουμ.


Ιδανικό

  • Για ανάγνωση κυκλωμάτων σε πλακέτες
  • Για απλές φυτοδιαγνώσεις
  • Για παιδικά project
  • Για εύκολη ανάγνωση μικρογραφίας

Ακατάλληλο

  • Για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση
  • Για αναλύσεις που απαιτούν συγκεκριμένο ζουμ (πχ ακριβώς 500χ)
  • Για οποιαδήποτε ανάλυση που απαιτεί αρκετή λεπτομέρεια 

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Η Kelima U203 είναι Κινέζικης κατασκευής και δεν φαίνεται να υπάρχει στο Ελληνικό εμπόριο. Αλλά υπάρχει σε Κινέζικα e-shop.

Εμείς την πήραμε από το GearBest (Κινέζικη αποθήκη), με κόστος λίγο κάτω από 20 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά. Η τιμή αυτή ήταν χωρίς προσφορά, οπότε ίσως την βρείτε και φτηνότερα.

Με  την ίδια επωνυμία το GearBest έχει αρκετά μοντέλα. Κάποια από αυτά είναι πιο οικονομικά (10-15 ευρώ), ενώ έχει και πιο επαγγελματικά με 100-150 ευρώ το καθένα. Υπάρχουν και μερικά άλλα με άλλες επωνυμίες, που δείχνουν να είναι από τον ίδιο κατασκευαστή, καθώς χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό και μοιάζουν αρκετά σε εμφάνιση και λειτουργία.

To μοντέλο αυτό υπάρχει και στο Banggood, άλλο ένα δημοφιλές Κινέζικο e-shop με τιμή περίπου ίδια με αυτή του Gearbest. 

Αν δεν ξέρετε τι είναι το GearBest, μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον πολύ αναλυτικό οδηγό. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το Banggood.

Σύνοψη: Μία απλή και οικονομική λύση για ερασιτέχνες βιολόγους και τεχνικούς


kelima μικροσκόπιο

Το Kelima U203, δείχνει μια καλή και αξιοπρεπή επιλογή, αν θέλετε ένα οικονομικό ψηφιακό μικροσκόπιο για να κάνετε απλές διαγνώσεις.

Δουλεύει αμέσως σε όποιο υπολογιστή θέλετε, απλώς χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα για web camera. Έχει και δικό του συμβατό λογισμικό το οποίο προσφέρει μερικές ευκολίες, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη η εγκατάστασή του σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και σε android τηλέφωνο με την εγκατάσταση apk πακέτου.

Η βάση για τα λεφτά της είναι καλή, αν και έχει μερικά μικροθεματάκια.

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο μικροσκόπιο του κόσμου, και αν μπορείτε να διαθέσετε παραπάνω από 50 ευρώ, θα βρείτε πολύ καλύτερα στην αγορά, αλλά για τα 20 ευρώ που κοστίζει είναι κάτι παραπάνω από μία χαρά.

Θετικά

  • Χαμηλή τιμή
  • Καλούτσικη βάση (για τα λεφτά του)
  • Plug n Play παντού
  • 8 LED με ρυθμιζόμενο φωτισμό
  • 6 φίλτρα λήψης

Αρνητικά

  • Είναι πλαστικό
  • Η ρύθμιση της εστίασης γίνεται χειροκίνητα
  • Η κλίμακα της εστίασης δεν είναι αναλογική
  • Οι βοηθητικές εφαρμογές, θέλουν λίγο προσπάθεια για να τις εγκαταστήσετε
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY industrial καρέκλα γραφείου
Επόμενο άρθροΕρμάριο με ταπετσαρία από φυσικό φλοιό σημύδας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια