Η σημύδα (ή μπετούλα), παρότι είναι ένα δέντρο που φύεται σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας,  είναι αρκετά γνωστή στους περισσότερους Έλληνες. Ο κύριος λόγος είναι η χρήση της, στην σύνθετης ξυλεία κόντρα πλακέ. Όμως πολύ πριν την χρήση της στο κόντρα πλακέ, ήταν ήδη αρκετά δημοφιλές δέντρο στο Βόρειο ημισφαίριο, κυρίως λόγω του φλοιού της. Ο φλοιός σημύδας, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την κατασκευή αντικειμένων, μικρών επίπλων ακόμα και κανώ.

Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι η πολύ όμορφη λευκή απόχρωση που έχει, αλλά και η ιδιότητά του να ξεφλουδίζεται αρκετά εύκολα και έτσι να βγαίνει ανέπαφος, σε μεγάλα ενιαία κομμάτια. Με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να γίνει ευκολοδούλευτος αλλά και πολύ ανθεκτικός.

Έπιπλο με ταπετσαρία φλοιού σημύδας
Πηγή φωτογραφίας : Union Wood Co.

Συνήθως ο φλοιός της σημύδας χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλαθιών, κουτιών και μικρών επίπλων. Όμως μία επιπλοποιία από τον Καναδά, είχε την πρωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιήσει τον φλοιό της σημύδας ως ταπετσαρία, πάνω σε ένα ερμάριο.  

Πηγή φωτογραφίας : Union Wood Co.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ο φυσικός φλοιός της σημύδας θυμίζει περισσότερο χάρτη ή ταπετσαρία εποχής και σίγουρα δεν προδίδει ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τον φυσικό φλοιό ενός δέντρου.

Που μπορείτε να βρείτε φλοιό σημύδας

Δυστυχώς, όπως είπαμε, η σημύδα δεν φύεται παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας (και αυτή που φύεται δεν είναι η ίδια ποικιλία με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το ερμάριο). Οπότε είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελληνική αγορά, ακόμα και να θέλει.

Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο Ελληνικό κατάστημα που πωλεί φλοιό σημύδας σε ικανές διαστάσεις (όχι για βότανα), ας το προσθέσει στα σχόλια, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που ψάχνουν. 

Ενιαία κομμάτια από φλοιό σημύδας
Ενιαία κομμάτια από φλοιό σημύδας, από πωλητή στο Ebay

Κομμάτια από φλοιό σημύδας πωλούν αρκετοί ιδιώτες στο Ebay, κυρίως από τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, Ρωσία και Καναδά, αν και κατά πόσο θα φθάσουν ανέπαφα στην Ελλάδα, μέσω ταχυδρομείου είναι σίγουρα ένα θέμα.

Διαφήμιση
ΠΗΓΗUnion Wood Co. Canada
Προηγούμενο άρθροReview : Kelima U203 2MP 20-1000x USB μικροσκόπιο με 20 ευρώ
Επόμενο άρθροOmega2, ένα μικρό devepment board με μόνο 5 ευρώ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια