Την σημερινή εποχή, κάθε Έλληνας, έχει τουλάχιστον ένα smartphone στην κατοχή του. Είναι αρκετά πρακτικά και αν είστε λάτρεις της τεχνολογίας, μπορεί όλη σας η μέρα να εξαρτάται με αυτά. Το μόνο μειονέκτημα που έχουν, είναι ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα παλαιότερα κινητά. Οι παλαιότεροι που είχαν την χαρά να χρησιμοποιήσουν κινητά όπως το αθάνατο Nokia 3210, που έπεφτε από τον 4ο στο πεζοδρόμιο και έβγαινε ανέπαφο, σίγουρα καταλαβαίνουν τι εννοούμε. Πλέον ακόμα και αν σας πέσει από το χέρι είναι πολύ πιθανό να έχετε μία σπασμένη οθόνη κινητού.
Οθόνη : LCD και digitizer/touch screen
Το πιο ευαίσθητο σημείο ενός μοντέρνου κινητού είναι σίγουρα η οθόνη του. Η οθόνη σε ένα smartphone συνήθως αποτελείται από δύο μέρη. Την οθόνη LCD που προβάλει τα δεδομένα, και το touchscreen γυαλί που ψηφιοποιεί τα αναλογικά δεδομένα. Το τελευταίο ονομάζεται digitizer ή touch screen glass, και είναι συνήθως αυτό που σπάει.
Φυσικά μπορεί να σπάσει ή να καεί και η ίδια η LCD οθόνη, αλλά το digitizer είναι αυτό που συνήθως είναι το πρώτο θύμα μίας πτώσης ή ενός χτυπήματος.
Φυσικά δεν είναι όλα τα digitizer ίδια. Μερικά σπάνε για πλάκα, ενώ άλλα αντέχουν ακόμα και δυνατά χτυπήματα με σφυρί.
Πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά για σπασμένη οθόνη κινητού και που μπορείτε να τα βρείτε
Το κόστος της οθόνης LCD και του digitizer διαφέρει από κινητό σε κινητό. Σημαντικός παράγοντας είναι η τεχνολογία που έχει το καθένα, η διάμετρος και φυσικά αν πρόκειται για αυθεντικό ή όχι.
Έτσι μπορείτε να βρείτε digitizer που κοστίζει 7 ευρώ, αλλά μπορείτε να βρείτε και κάποια που ξεπερνούν τα 30 ευρώ.
Οι οθόνες κοστίζουν λίγο παραπάνω, αφού συνήθως ξεκινούν από 10-15 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 50 ευρώ για πολύ ακριβά μοντέλα
Τώρα το που θα τα βρείτε, είναι ένα μικρό θέμα. Αν και υπάρχουν κάποια καταστήματα στην Ελλάδα που διαθέτουν απόθεμα σε κάποια συγκεκριμένα μοντέλα, τις περισσότερες φορές δεν θα είστε τόσο τυχεροί, και η μόνη επιλογή θα είναι κάποια αποθήκη της Κίνας. Το καλύτερο μέρος φυσικά για αυτό, είναι το ebay, όπου πληρώνετε με paypal ή το Aliexpress, ειδικά αν πρόκειται για Κινέζικο κινητό.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν και θα σας κοστίσει φτηνότερα, θα αργήσει αρκετά να έρθει, αφού τα δέματα από Κίνα κάνουν 10-30 μέρες να φθάσουν Ελλάδα.
Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του κούριερ, με το οποίο μπορεί να φθάσει περίπου σε μία εβδομάδα σπίτι σας. Tα μεταφορικά με κούριερ είναι συνήθως 10-15 ευρώ.
Επειδή το κόστος των ανταλλακτικών είναι συνήθως μικρό, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε θέμα με το τελωνείο, καθώς τις περισσότερες φορές το ποσό είναι κάτω από το όριο ελέγχου στο τελωνείο (και αν ακόμα δεν είναι, οι σύντροφοι από την PRC, θα το κάνουν συνήθως να φαίνεται ότι είναι).
Αυθεντικά ανταλλακτικά ή ιμιτασιόν; Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα;
Όλα τα παραπάνω, αναφέρονται συνήθως για ιμιτασιόν ανταλλακτικά μέρη. Για αυθεντικά, οι τιμές είναι συνήθως αρκετά παραπάνω. Έτσι αυθεντικό digitizer για flagship κινητό, μπορεί να πλησιάζει και τα 100 ευρώ, ενώ η LCD οθόνη σίγουρα θα τα ξεπερνάει.
Υπάρχει όμως διαφορά στην ποιότητα ή είναι απλώς πεταμένα λεφτά; Η απάντηση αυτή είναι πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά smartphone και χιλιάδες διαφορετικά ιμιτασιόν ανταλλακτικά. Οπότε είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος να τα έχει δοκιμάσει όλα.
Σε γενικές γραμμές, αν πρόκειται απλώς για digitizer (γυαλί), αν είναι κινητό που κοστίζει έως 200 ευρώ, δύσκολα θα καταλάβετε κάποια διαφορά, εκτός και αν πρόκειται για πολύ ειδικό γυαλί.
Για την οθόνη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς φτηνές ιμιτασιόν οθόνες, σίγουρα έχουν διαφορά από τις αυθεντικές. Όσο πιο hi-end είναι το κινητό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά. Σίγουρα για κινητά «flagships» (πχ Samsung Galaxy S8), θα πρέπει να το σκεφτείτε αρκετά, αν θα επιλέξετε ιμιτασιόν.
Ειδικά για το θέμα της οθόνης, μία καλή επιλογή είναι να αγοράσετε ένα αυθεντικό κινητό με καμμένη μητρική. Συνήθως το κόστος που πωλούνται αυτά τα κινητά, είναι μικρότερο από αυτό της αυθεντικής οθόνης, και έχετε έξτρα και άλλα ανταλλακτικά όπως πχ το αυθεντικό πάνελ. Βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο να βρείτε, και εφόσον είναι καμμένη η μητρική, ίσως δεν μπορείτε να ελέγξετε και την οθόνη.
Πως θα επιλέξετε το σωστό συμβατό ανταλλακτικό
Η πιο απλή λύση για να βρείτε το σωστό ανταλλακτικό είναι να ψάξετε με το μοντέλο του κινητού / tablet. Εφόσον βρείτε αυτά που αντιστοιχούν στο ίδιο μοντέλο, απλώς επιλέγετε το καλύτερο. Βέβαια, αυτό δεν έχει τόσο εύκολο πάντα. Ειδικά για κινητά / tablet που έχουν την επωνυμία μίας Ελληνικής εταιρίας, η αναζήτηση είναι αρκετά πιο δύσκολη.

Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον μοναδικό κωδικό που υπάρχει πάνω στις καλωδιοταινίες (σε digitizer και οθόνη). Αυτός ο κωδικός χαρακτηρίζει το μοντέλο του ανταλλακτικού και συνήθως αντιστοιχεί σε πολλά διαφορετικά μοντέλα. Έτσι, ενώ με μία αναζήτηση με το μοντέλο του κινητού μπορεί να έχετε μόλις 2-3 αποτελέσματα, με αυτόν τον κωδικό έχετε πολύ περισσότερα.
Γιατί οι επαγγελματίες τεχνίτες, χρεώνουν συνήθως αρκετά για αλλαγή σπασμένης οθόνης κινητού;
Αν και δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο τιμολόγιο για την επισκευή μίας σπασμένης οθόνης, συνήθως η χρέωση για την επισκευή ξεπερνάει τα 50 ευρώ, μαζί φυσικά με το κόστος των ανταλλακτικών.
Μάλιστα σε μερικές μεγάλες αλυσίδες, το κόστος των εργατικών μόνο, κυμαίνεται από 70 έως 100 ευρώ.
Γιατί λοιπόν, είναι τόσο υψηλό; είναι κλέφτες;
Η απάντηση είναι όχι, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο καλό και ακριβό κινητό. Η επισκευή ενός κινητού, δεν είναι και τόσο εύκολη διαδικασία, όχι τόσο πολύ γιατί απαιτεί πάντα ειδικά εργαλεία και τρομερές τεχνικές γνώσεις, αλλά γιατί είναι λεπτοδουλειά, που αν δεν είστε προσεκτικοί, κάτι μπορεί να πάει στραβά.
Δηλαδή με απλά λόγια, ακόμα και πολύ μεγάλη εμπειρία να έχεις στις επισκευές, δεν είναι απίθανο, κατά το άνοιγμα ή την επισκευή, να προκληθεί κάποια βλάβη ή σημάδι.
Ο σωστός επαγγελματίας, αν κάνει κάποια βλάβη κατά την επισκευή, ακόμα και αν αυτό είναι σημάδι στο πλαστικό, θα πρέπει να το επισκευάσει με δικά του έξοδα, και να σας το παραδώσει πίσω ανέπαφο.
Γιαυτό στο κόστος των εργατικών, συμπεριλαμβάνεται συνήθως και η πιθανότητα για λάθη.
Ένας άλλος λόγος που συνδέεται με τον παραπάνω, είναι ότι για να αποκλειστεί ο ανθρώπινος παράγοντας όσο πιο πολύ γίνεται, τα μεγάλα εργαστήρια διαθέτουν ειδικά επαγγελματικά εργαλεία που κάνουν σχεδόν αυτόματα την διαδικασία . Αυτά πολλές φορές κοστίζουν αρκετά. Οπότε, ο επαγγελματίας πρέπει να κάνει απόσβεση αυτού του μηχανήματος, μέσω του αυξημένου κόστος των εργατικών.
Αξίζει να επισκευάσετε την σπασμένη οθόνη μόνοι σας, αν δεν έχετε καμία απολύτως εμπειρία;
Η απάντηση είναι εξαρτάται. Οι βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι δύο.
Ο πρώτος είναι πόσο καλό είναι το κινητό σας. Δηλαδή αν πρόκειται για το τελευταίο iphone που κοστίζει 600 ευρώ, και για επισκευή οθόνης σας ζητάνε 80 ευρώ, τότε αν δεν έχετε ξαναλλάξει σπασμένη οθόνη από κινητό, είναι προτιμότερο να πληρώσετε εξειδικευμένο τεχνικό.
Αν όμως το κινητό σας κοστίζει καινούργιο 80 ευρώ, τότε σίγουρα το κόστος του τεχνικού είναι υπερβολικό για την αξία του κινητού.
Ο άλλος παράγοντας, είναι αυτό που λέμε πόσο πιάνουν τα χέρια σας. Όπως ξανά-είπαμε και πιο πάνω, η αλλαγή digitizer ή LCD οθόνης, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική γνώση. Στα μοντέρνα κινητά όλα είναι κουμπωτά ή κολλητά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε κάποιες βίδες, να βγάλετε κάποιες καλωδιοταινίες και να αφαιρέσετε λίγη κόλλα που συγκρατεί το digitizer πάνω στο κινητό. Δεν θα χρησιμοποιήσετε κολλητήρι ή τίποτα άλλο εξειδικευμένο.
Αλλά παρότι η διαδικασία είναι σχετικά απλή, όλα αυτά είναι μικροσκοπικά και ευαίσθητα. Οπότε αν είστε ιδιαίτερα άγαρμπος ή φοβάστε να πιάσετε ακόμα και κατσαβίδι για να σφίξτε μία βίδα, τότε καλύτερα να μην το σκεφτείτε καν.
Αν όμως πιάνουν λίγο τα χέρια σας γενικά, τότε με τις απαραίτητες οδηγίες, δεν θα δυσκολευτείτε και τρομερά.
Κινητά στα οποία είναι ευκολότερη η διαδικασία αλλαγής σπασμένης οθόνης
- Πρώτα smartphone
- Smartphone στα οποία η μπαταρία βγαίνει
- Οικονομικά smarthphone
- Κινέζικα smartphone (πλην ακριβών Huawei, Xiaomi…)
Κινητά στα οποία είναι δυσκολότερη η διαδικασία αλλαγής σπασμένης οθόνης
- Αδιάβροχα κινητά
- Smarthphone με κόστος πάνω από 400 ευρώ (δεν είναι κανόνας, αλλά τις περισσότερες φορές συμβαίνει)
- Τα τελευταία iPhone
- Τα τελευταία Samsung Galaxy
- Πολύ λεπτά smartphone
- Κινητά με κυρτή οθόνη
Διαδικασία αλλαγής σε σπασμένη οθόνη κινητού
Η διαδικασία αλλαγής του digitizer και της οθόνης, αν και διαφέρει από κινητό σε κινητό, σε γενικές γραμμές ακολουθεί πάντα τους ίδιους κανόνες.
Απαραίτητα εργαλεία και εξοπλισμός

Για την αλλαγή της σπασμένης οθόνης ενός κινητού, τα απαραίτητα εργαλεία είναι μόνο ένα μικρό κατσαβίδι ηλεκτρονικού και μία πλαστική πένα. Αυτά θα τα βρείτε πάντα μέσα στην συσκευασία της νέας οθόνης/digitizer. Φυσικά θα πρόκειται για πολύ φτηνά μέρη, που δεν θα κρατήσουν παραπάνω από μερικές φορές, αλλά την δουλειά τους θα την κάνουν.
Χρήσιμο εργαλείο είναι και μία καλή βεντούζα, με την οποία μπορείτε να τραβήξετε τo digitizer πιο εύκολα. Στην αγορά υπάρχουν και μερικές διπλές βεντούζες που βοηθούν λίγο περισσότερο.
Επίσης χρήσιμα, αν όχι απαραίτητα, είναι και τα αντιστατικά γάντια. Ο στατικός ηλεκτρισμός, μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, γιαυτό θα πρέπει να γειώνεστε πριν ακουμπήσετε το κινητό ή να φοράτε αυτά τα γάντια. Το κόστος τους είναι σχετικά μικρό (3-10 ευρώ).
Τέλος, ένα καλό αντιστατικό χαλάκι, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τώρα αν θέλετε να κάνετε πιο επαγγελματική δουλειά, μπορείτε να αγοράσετε workstation με θερμαινόμενη πλάκα και καμινέτο και ειδική υποδοχή για κόλλα. Αυτά τα workstation κοστίζουν 100-2000 ευρώ το καθένα.
Εκτός από τα εργαλεία, χρειάζεστε και ένα πολύ καθαρό χώρο. Οποιαδήποτε σκόνη ή σκουπιδάκι πέσει πάνω στην LCD οθόνη, θα κάνει το τελικό αποτέλεσμα άσχημο, και αν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε, ίσως δημιουργήσετε κάποια δαχτυλιά ή θάμπωμα.
Γιαυτό, για να μην καθαρίζετε με αλκοόλ και ειδικά πανάκια, ένας καθαρός χώρος και γάντια, μπορούν να το αποτρέψουν.
1. Αλλαγή μόνο σε digitizer
Αν πρόκειται για σπασμένο γυαλί (digitizer), τότε είναι λίγο πιο εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το κινητό, να βγάλετε το προστατευτικό καπάκι της μητρικής και να αφαιρέσετε την καλωδιοταινία που συνδέει το digitizer με την μητρική.
Πλέον το digitizer είναι έτοιμο να βγει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαλακώσετε λίγο την κόλλα που το συγκρατεί πάνω στο κινητό. Για να το κάνετε αυτό, θέλετε ένα πιστολάκι ή ακόμα καλύτερα ένα ειδικό ηλεκτρονικό καμινέτο, το οποίο έχει έλεγχο θερμοκρασίας. Με το καμινέτο, θερμαίνεται περιμετρικά το digitizer, με λίγο μεγαλύτερα περάσματα από το κάτω και το πάνω μέρος, καθώς εκεί έχει περισσότερη κόλλα.
Η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να είναι περίπου 100-120 βαθμούς. Οτιδήποτε παραπάνω, μπορεί να καταστρέψει και την LCD οθόνη και να έχετε προβλήματα.
Εφόσον μαλακώσει αρκετά η κόλλα, με μία πλαστική πένα, που θα υπάρχει πάντα μαζί με το νέο digitizer, την ξεκουμπώνετε προσεκτικά περιμετρικά, αφήνοντας τελευταίο το πάνω μέρος, που βρίσκεται η κωλωδιοταινία. Με λίγο προσπάθεια, θα σας πάρει 1-2 λεπτά αυτή η διαδικασία.
Εφόσον το digitizer είναι σπασμένο, θέλει λίγο προσοχή, γιατί ίσως πετάγονται κομμάτια από γυαλί στην οθόνη ή και σε εσάς.
Πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε το νέο digitizer και να το συνδέσετε με την μητρική. Η τοποθέτηση είναι απλή, αλλά θα πρέπει να το κολλήσετε πάνω στο πλαστικό ώστε να μην κουνιέται ή να προεξέχει.
Για αυτό το λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές αυτοκόλλητες λωρίδες διπλής όψης, που θα βρείτε σχεδόν πάντα μαζί με το digitizer. Αυτές τις κολλάτε στο πλαϊνό «νεκρό» μέρος του digitizer, το οποίο συνήθως είναι μαύρου χρώματος και θα κολλήσουν πάνω στο πλαστικό μέρος.
Στα σημεία αυτά, ίσως υπάρχουν υπολείμματα κόλλας, τα οποία θα πρέπει να τα αφαιρέσετε, γιατί αλλιώς δεν θα κάθετε καλά το γυαλί πάνω στην οθόνη.
Πρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγη ειδική κόλλα για επιπλέον σιγουριά.
2. Αλλαγή μόνο σε οθόνη
Τώρα αν είναι καμμένη ή σπασμένη η οθόνη, η δυσκολία ανεβαίνει. Ο βασικός λόγος, είναι ότι σε μερικά μοντέλα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλετε το digitizer, χωρίς να σπάσει.
Δηλαδή, αν θέλετε να αλλάξετε μόνο την οθόνη και να κρατήσετε το παλιό digitizer, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ειδικά αν το γυαλί, έχει κάποιο μικρό σημαδάκι, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται καν, η δυσκολία ανεβαίνει αρκετά.
Για να αλλάξετε την οθόνη, θα πρέπει να εφαρμόσετε την παραπάνω διαδικασία, με την προσθήκη της αφαίρεσης της καλωδιοταινίας που έχει η οθόνη, και η οποία βρίσκεται συνήθως στο πλάι.
3. Αλλαγή σε όλο το μπροστινό πάνελ

Η τελευταία λύση, που είναι και η καλύτερη αν δεν θέλετε να έχει κανένα απολύτως σημάδι το κινητό σας, είναι να αλλάξετε όλο το μπροστινό μέρος. Δηλαδή το πλαστικό περίβλημα, την οθόνη και το digitizer μαζί.
ΤΟ καλό με αυτή την μέθοδο, είναι ότι συνήθως έρχεται όλο κουμπωμένο. Δηλαδή δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσετε κόλλα ή να βγάζετε το digitizer. Απλώς τοποθετείτε την μητρική πάνω σε αυτό και συνδέετε τις καλωδιοταινίες και είναι έτοιμο προς χρήση.
Το αρνητικό αυτή της μεθόδου, είναι ότι θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την μητρική, από το προηγούμενο μπροστινό μέρος. Η αφαίρεση της μητρική, καλό είναι να γίνεται καλού κακού και για αλλαγή απλώς digitizer, καθώς είναι το πιο ευαίσθητο και ακριβό μέρος στο κινητό, αλλά με αυτή την μέθοδο είναι αναγκαστικό, ενώ πριν απλώς προαιρετικό.
Για να αφαιρέσετε την μητρική, θα πρέπει εκτός από τις καλωδιοταινίες, να βγάλετε και τα πλαϊνά κουμπιά, τα οποία θα είναι κολλημένα πάνω στο πλαστικό περίβλημα, αλλά και πιθανώς να ξεκουμπώσετε ή να ξεκολλήσετε το μικρόφωνο, το γυροσκόπιο και το κάτω ηχείο.
Επίσης θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι έχει και μεγαλύτερο κόστος, αφού συνήθως όλο το μπροστινό πάνελ, κοστίζει 30-100 ευρώ, αναλόγως φυσικά το κινητό.
Βίντεο στο Youtube
Μία πολύ καλή πηγή, για να δείτε πως ακριβώς ανοίγει και αλλάζεται η οθόνη στο κινητό σας, είναι φυσικά το Youtube. Για την πλειοψηφία των κινητών, ειδικά αν πρόκειται για κάποια γνωστό και διαδεδομένο μοντέλο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε τουλάχιστον ένα βίντεο που να δείχνει πως αλλάζει το digitizer.
Για την lcd οθόνη, κάποιες φορές μπορεί να μην βρείτε, αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αν έχετε δει πως αλλάζει το digitizer.
Ίδια ακριβώς διαδικασία και για τάμπλετ
Αν και αυτό το άρθρο, γράφτηκε κυρίως για τα κινητά, η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και για τα tablet.
Και εκεί τα μέρη είναι ίδια, όπως πάνω κάτω ο τρόπος αλλαγής. Απλώς λόγω μεγαλύτερου μεγέθους, συνήθως είναι λίγο ευκολότερη η διαδικασία.
Συνοψίζοντας
Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε όλο το παραπάνω άρθρο, θα καταλάβατε ότι δεν πρόκειται για ένα οδηγό που να σας δείχνει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε την σπασμένη οθόνη κινητού.
Κάτι τέτοιο δυστυχώς είναι αδύνατο, καθώς κινητό από κινητό διαφέρει.
Αυτό που έχει σκοπό να επιτύχει αυτό το άρθρο, είναι να σας κάνει να ερευνήσετε περισσότερο το θέμα, πριν αναγκαστείτε να πετάξετε ένα κινητό με σπασμένη οθόνη, επειδή το κόστος της επισκευής από τεχνικό ξεπερνάει την πραγματική αξία του ίδιου του κινητού.
Η αλλαγή μίας σπασμένης οθόνης, σίγουρα δεν είναι η πιο απλή διαδικασία του κόσμου, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι και πολύ δύσκολη. Με λίγο προσοχή, διαβάζοντας αυτό ή και ανάλογα άρθρα και βλέποντας μερικά βίντεο στο youtube (με το δικό σας μοντέλο κινητού), μπορείτε να το καταφέρετε, με πολύ μικρότερο κόστος.
Αν είστε εντελώς αρχάριος, σίγουρα η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, αλλά αν η εναλλακτική ήταν να το πετάξετε, τότε ξοδεύοντας μόνο 10-15 ευρώ, μπορείτε ίσως να το σώσετε.
Ακόμα και αν δε τα καταφέρετε, θα έχετε προσπαθήσει και θα έχετε μάθει και κάτι στην πορεία.
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το επιχειρήσετε
- Αν αλλάξετε το digitizer μόνοι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι είναι λίγο δύσκολο να πετύχετε αδιαβροχοποίηση, ειδικά αν δεν χρησιμοποιήσετε κόλλα. Βέβαια τα περισσότερα κινητά δεν είναι αδιάβροχα, απλώς τώρα θα πρέπει να δείχνετε λίγο μεγαλύτερη προσοχή με νερό πάνω στην οθόνη.
- Αν είναι η πρώτη σας αλλαγή σε digitizer ή lcd οθόνη, θα πρέπει να περιμένετε μικρά σημαδάκια στο εξωτερικό περίβλημα
- Αν αγοράσετε νέο digitizer, καλό είναι να αγοράσετε και νέο tempered glass, και να το περάσετε απευθείας πάνω στο νέο digitizer πριν γίνει η αλλαγή, καθώς είναι αρκετά πιο εύκολο.
- Δεν είναι όλα τα κινητά ίδια. Σε μερικά η διαδικασία, μπορεί να διαφέρει αρκετά, από τα παραπάνω. Ειδικά αν πρόκειται για πολύ hi-end κινητό ή κινητό που προσφέρει κάτι διαφορετικό (πχ πλήρως αδιάβροχο), το πιθανότερο είναι ο βαθμός δυσκολίας να ανεβαίνει αρκετά.
- Αν είναι η πρώτη σας φορά, βρείτε ένα άχρηστο καμένο κινητό και κάντε δοκιμές πάνω σε αυτό για να εξοικειωθείτε.
- Τα κινητά τα οποία έχουν αποσπώμενη μπαταρία, είναι συνήθως λίγο πιο εύκολα στην επισκευή, από ότι όσα είναι τελείως κλειστά.
- Ότι ανταλλακτικά βρείτε στο ebay, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι 100% εφάμιλλα με τα αυθεντικά. Τις περισσότερες φορές δεν θα καταλάβετε κάποια διαφορά, αλλά κάποιες φορές, ειδικά η οθόνη μπορεί να έχει μικρές διαφορές στην ποιότητα.
- Προσέξτε τις βίδες! Είναι αρκετά μικρές και αν τις χάσετε, μόνο από Κίνα μπορείτε να τις πετύχετε ξανά. Χρησιμοποιείτε μαγνητικά πιατάκια για σιγουριά. Επίσης σε μερικά smarthphone, δεν έχουν όλες το ίδιο μήκος. Γιαυτό καλό είναι να κάνετε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα σε ένα χαρτί με το σχήμα του κινητού και να τις τοποθετείτε πάνω στο σχεδιάγραμμα, στο σημείο που αντιστοιχεί στο μέρους του κινητού από ότου τις βγάλατε.
Βοήθεια και συμβουλές
Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια για να βρείτε το σωστό ανταλλακτικό για τη σπασμένη οθόνη του κινητού ή του tablet σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια.
Επίσης αν έχετε κάποιους δισταγμούς ως προς την δυσκολία της αλλαγής της οθόνης στο δικό σας κινητό, μπορείτε να αναφέρετε το ακριβές μοντέλο και θα σας πούμε, αν μπορεί να γίνει η αλλαγή από κάποιον εντελώς αρχάριο, καθώς όπως είπαμε αρκετές φορές ήδη, κινητό από κινητό διαφέρει και σε κάποια η διαδικασία είναι σχετικά δύσκολη.
Τέλειο άρθρο. αλλάγη οθόνης σε samsung s8 plus, note s4 και huawei p20. και φυσικά με κατάλληλα εργαλεία. ευχαριστώ πολύ
Γεια σας και συγχαρητήρια για το άρθρο σας.θέλω να ρωτήσω τη γνώμη σας για αυτό το κινητό Vodafone Smart E9 dual sim.είχα ένα Samsung j3 του 2016 και από ότι φαίνεται χάλασε η lcd οθόνη.Από το άρθρο και τα σχόλια συμπεραίνω ότι δεν αξίζει να το φτιάξω.Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Καλημέρα σας. Το SAMSUNG J3 (2016) ήταν ένα αξιοπρεπές κινητό για τα λεφτά του. Η οθόνη αλλάζει σχετικά εύκολα, αλλά νομίζω ότι είναι τόσο παλιό που δεν αξίζει. Σίγουρα θα θέλει και νέα μπαταρία αν το έχετε 3-4 χρόνια και σιγά σιγά θα τα παίζει και η ROΜ αν το δουλεύατε αρκετά. Αν κατάλαβα καλά ρωτάτε αν αξίζει για αγορά για το Vodafone Smart E9; Αν ναι, τότε προσωπικά δεν σας το συστήνω. Σε χαρακτηριστικά είναι ίδιο και ίσως και λίγο χειρότερο από το SAMSUNG που είχατε. Στα ίδια λεφτά υπάρχει το Xiaomi Redmi 8A που είναι πολύ καλύτερο (διπλάσια… Διαβάστε περισσότερα »
Καλημέρα, τι κόλλα να χρησιμοποιήσω για να κολλήσω την εξωτερική (περιμετρικά) πλευρά του digitizer επάνω στο σώμα του τηλεφώνου;
Καλησπέρα σας, υπάρχουν ειδικές κόλλες κατασκευών στο εμπόριο που είναι κατάλληλες για κόλλημα της οθόνης στο πλαισίου του κινητού. Οι πιο γνωστές είναι η B-7000, E-6000 και Τ7000, αλλά μπορείτε να βρείτε και άλλες. Κανονικά αυτοί είναι εμπορικοί κωδικοί (δηλαδή αυθεντική Ε6000 υπάρχει μόνο μία), αλλά μπορείτε να βρείτε αρκετές αντιγραφές. Προσοχή στην συσκευασία καθώς μπορείτε να βρείτε να πουλάνε B7000 15ml 1-2 ευρώ φθηνότερα από τα 100ml.
Καλημέρα σας ποία είναι η γνώμη σας για οθόνη σε XIAOMI REDMI NOTE 6 pro η οποία έχει σπασίματα και το κινητό φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Με προβληματίζει η επισκευή ¨αλλαγή οθόνης¨ ως προς την αυθεντικότητα των ανταλλακτικών και η συνολική εργασία για πιθανά προβλήματα που δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά από μη ειδικούς. Τοπικό κατάστημα μου ζήτησε 50 ευρώ, μεγαλύτερη αλυσίδα 65 ευρώ και πασίγνωστη αλυσίδα ακόμα περισσότερα.
Κοιτάξτε, συνήθως τα όποια προβλήματα σε ανάλογες περιπτώσεις είναι προβλήματα ποιότητας. Δηλαδή επειδή μαζί με το γυαλί αλλάζει και η οθόνη, ίσως τα χρώματα να μην είναι τόσο φωτεινά, ίσως δεν έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση, ίσως να μην έχει oleophobic επίστρωση το γυαλί, ίσως να καεί λίγο πιο εύκολα στο μέλλον. Όμως, σχεδόν πάντα, δουλεύει κανονικά. Τώρα ως προς την αυθεντικότητα μόνο σε πολύ μεγάλη αλυσίδα που συνεργάζεται επίσημα με την εταιρία που φέρνει τα Xiaomi στην Ελλάδα μπορεί να είστε σίγουρος. Όχι ότι είναι σίγουρο ότι οι άλλοι θα σας βάλουν μη αυθεντικό ανταλλακτικό, απλώς με τους μεγάλους… Διαβάστε περισσότερα »
Καλημερα! Έχω ένα samsung galaxy A5 η οθόνη έσπασε εσωτερικά. Μου ζητάνε πάνω από 100 ευρώ για επισκευή..τι μου προτείνετε;
Καλημέρα σας. Για την τιμή δεν μπορώ να σας πω ότι είναι και λίγα, αλλά αν πρόκειται για αυθεντική οθόνη και γυαλί και είναι κάποιο εξουσιοδοτημένο κατάστημα είναι λογική. Αν πρόκειται για κάποιο μαγαζάκι της γειτονιάς και σας βάλει ιμιτασιόν, τότε ζητάει πολλά. Επειδή έχει σχετικά καλή οθόνη για γυαλί υπάρχει διαφορά στην ποιότητα ανάμεσα σε αυθεντική και ιμιτασιόν (αλλά και στην τιμή, με την αυθεντική να κάνει πάνω από 50 ευρώ και την ιμιτασιόν 20) Τώρα για το αν αξίζει να δώσετε 100 ευρώ για να φτιάξετε το SAMSUNG Galaxy A5, σίγουρα όχι. Δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσετε… Διαβάστε περισσότερα »
έχω αφαιρέσει ανορθόδοξα ντιτζιταιζερ με τ κατσαβιδι χωρις ν βγάλω τις καλωδιοταινίες απο σμαρτφον haweii Y625, αξίζει ν παραγείλω ένα ντιτζιταιζερ κ ν το αλλάξω μόνος μ? τα κστσαβιδάκια τα στέλνουν μαζί? είναι εύκολη η αλλαγή σ αυτό τ κινητό?
Κοιτάξτε, το κινητό είναι αρκετά παλιό και με πολύ φτωχά χαρακτηριστικά για τα σημερινά δεδομένα. Με 70-80 ευρώ βρίσκετε το πιο φθηνό Xiaomi που πραγματικά είναι πάρα πολύ καλύτερο από το συγκεκριμένο μοντέλο. Γενικά η αλλαγή digitizer σε τόσο παλιό μοντέλο είναι σχετικά απλή, δηλαδή ακόμα και εντελώς αρχάριος αν δει 2-3 φορές ένα βίντεο στο youtube το κάνει. Βέβαια αναφέρατε ότι έχει αφαιρέσει “ανορθόδοξα” το γυαλί. Ανν με αυτό εννοείτε ότι έχετε κάνει και κάποια ζημιά στην πλακέτα ή στο πλαίσιο, τότε ίσως η αλλαγή να μην είναι εφικτή. Επειδή είναι πολύ παλιό και φθηνό κινητό, όποιος έχει ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »
Το μοντελο ειναι iQW553N mls.Θα το στειλω σε καποιο τεχνικο καταστημα διοτι δεν γνωριζω κ πολλα.Σας Ευχαριστώ πολύ.
Κοιτάξτε, αν το μοντέλο σας είναι αυτό, τότε αν θέλετε την συμβουλή μου, δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσετε πάνω από 20 άντε 25 ευρώ και αυτό μόνο αν το κινητό ήταν σχετικά καινούργιο και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα. Τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ φτωχά για την σημερινή εποχή και αυτή τη στιγμή έχει λιανική τιμή 86 ευρώ. Μάλιστα με 100 ευρώ παίρνετε πολύ καλύτερο κινητό από αυτό. Πχ το δικό σας είναι με 4χ1.3GHz επεξεργαστή, 1GB μνήμη , 8 GB δίσκο και 8MP κάμερα, το Xiaomi Redmi 6X πχ έχει 4χ2GHz, 2GB μνήμη,… Διαβάστε περισσότερα »
Καλησπέρα.Μου εχει ραγισει η οθονη του κινητου mls 5.5 και σκέφτομαι να την αλλαξω.Μηπως γνωριζεται το κοστος?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα σας. Κοιτάξτε, καταρχάς δεν νομίζω ότι υπάρχει κινητό με τέτοιο όνομα. 5.5 υποθέτω είναι οι ίντσες της οθόνης. Μάλλον για το ΙQTalk λέτε, αλλά σίγουρα πρέπει να τσεκάρετε το μοντέλο, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Τώρα, δυστυχώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία από κινητά MLS. Μόνο οθόνες από tablet MLS έχω επιδιορθώσει. Από ότι έχω ακούσει, τα επίσημα ανταλλακτικά της MLS από Ελλάδα είναι ακριβούτσικα, τουλάχιστον για τόσο ĺow-budget κινητά. Σε tablet είχα καταφέρει να βρω γυαλί από συμβατό τάμπλετ από Κίνα και το κόστος ήταν σχετικά φθηνό (10-20 ευρώ για γυαλί τάμπλετ που είναι και ακριβότερο λόγω διαστάσεων). Κατά πάσα… Διαβάστε περισσότερα »
Καλησπέρα, εχω ενέ xiaomi redmi note 5, έχει ραγίσει η οθόνη, η αφη δουλευει κανονικά, τι πρέπει να αγορασω αν αποφασισω να το φτιάξω μονος μου; Ευχαριστώ.
Αν κατάλαβα καλά, σας έχει ραγίσει το τζαμάκι μόνο και η οθόνη λειτουργεί κανονικά (δηλαδή δεν βλέπετε καμία παραμόρφωση, σημάδι ή οτιδήποτε άλλο περίεργο); Θεωρητικά θέλετε αλλαγή μόνο στο τζαμάκι (ονομάζεται touch screen ή digitizer), το οποίο θα κόστιζε γύρω στο 10αρικο. Το πρόβλημα είναι ότι το Redmi Note 5 είναι από τα πιο μοντέρνα κινητά και το γυαλί είναι κολλημένο πάνω στην LCD οθόνη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκολλήσετε την οθόνη από το γυαλί χωρίς να κάνετε ζημιά, αν δεν έχετε κατάλληλο εξοπλισμό. Γιαυτό το λόγο αν ψάξετε θα δείτε ότι το τζαμάκι σε αυτό το κινητό συνήθως δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Κολλα για το digitizer Που βρισκουμαι??? Εννοω αυτη που πολυμεριζεται με UV
Κοιτάξτε, δεν χρησιμοποιούν όλα τα κινητά κόλλα UV στο γυαλί. Υπάρχει και απλή κόλλα κινητών για το περιθώριο. Κόλλα UV θα βρείτε σίγουρα στο ebay (ψάξτε UV glue) αλλά πιθανώς να μπορείτε να βρείτε και σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα. Σε μικρές συσκευασίες είναι πολύ φθηνές (2-3 ευρώ). Κάποιες φορές υπάρχουν και μέσα στο πακετάκι του digitizer (συνήθως σε κινητά που έχουν εξαρχής κόλλα UV. Αν υπάρχει θα αναγράφεται). Και ένας μικρός φακός UV είναι πάλι πολύ φθηνός, αν και σίγουρα οι μεγαλύτεροι κάνουν την διαδικασία λίγο πιο γρήγορα. Οι περισσότερες κόλλες uv από ebay κανονικά θέλουν ένα ειδικό πλαστικό πιστόλι… Διαβάστε περισσότερα »