Το Parkside PMFW 310 C2 είναι ένα ερασιτεχνικό παλμικό πολυεργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για τρίψιμο, ξύσιμο ή και κοπή διάφορων υλικών. Πωλείται αποκλειστικά από τα καταστήματα Lidl, και το κόστος του είναι 29.99 Ευρώ.

Λίγα λόγια για αυτά τα πολυεργαλεία

Το συγκεκριμένο πολυεργαλείο, ανήκει σε μία κατηγορία εργαλείων, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητά για την χρηστικότητά τους. Δεν είναι ότι μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις, αλλά περισσότερο ότι μπορούν να κάνουν εύκολα εργασίες που με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θα δυσκολευόσαστε. 

Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και το καθαρό κάθετο και ακριβές κόψιμο χωρίς αρχή (εμβύθιση). Για παράδειγμα αν είχατε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ και θέλατε να κόψετε ένα ορθογώνιο κομμάτι εσωτερικά, θα έπρεπε να τρυπήσετε πρώτα με ένα τρυπάνι και μετά να χρησιμοποιήσετε κάποια σέγα ή πριόνι στην τρύπα που κάνατε. Με αυτό το πολυεργαλείο, μπορείτε να κόψετε κάθετα, χωρίς καμία αρχή, χρησιμοποιώντας απλώς το ειδικό εξάρτημα. 

Επίσης, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι ότι μπορείτε να κόψετε σε όσο βάθος επιθυμείτε. Έτσι αν έχετε δύο επιφάνειες κολλημένες, μπορείτε να κόψετε μόνο τη μία, και να αφήσετε ανέπαφη την άλλη.

Οι υπόλοιπες εργασίες που μπορεί να κάνει, είναι φυσικά το τρίψιμο και το ξύσιμο, που φυσικά είναι και αυτές σημαντικές, αλλά μπορούν να γίνουν και με άλλα εργαλεία.

Χαρακτηριστικά Parkside PMFW 310 C2

ΜοντέλοParkside PMFW 310 C2
Ισχύς310 Watt
Αριθμός στροφών στο ρελαντί15000 – 21000 στροφές ανά λεπτό
Στάθμη ηχητικής πίεσης80,13 dB(A) (+-3)
Στάθμη ηχητικής ισχύος91,13 dB(A) (+-3)
Τιμή εκπομπής κραδασμών αh7,75 m/s2   (+- 1.5)
Μήκος καλωδίου 4 μέτρα
Κατηγορία προστασίαςΙΙ (διπλή μόνωση)

 

Εντυπώσεις από Parkside PMFW 310 C2


Πολυεργαλείο Parkside PMFW 310 C2
To πολυεργαλείο μέσα στο βαλιτσάκι μεταφοράς. Πολύ χρήσιμο το ειδικό καπάκι φύλαξης των εξαρτημάτων κάτω αριστερά.

Το Parkside PFMW 310 C2 είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό εργαλείο που κυκλοφορεί από τα καταστήματα LIDL. Αυτή είναι η τελευταία έκδοση του, με λίγο βελτιωμένο design, με ημερομηνία κατασκευής τον 9ο του 2016. 

Το μοτέρ του είναι 310 Watt, σχετικά ισχυρό για αυτή την κατηγορία εργαλείων. Βέβαια αυτό το κάνει λίγο πιο βαρύ και ογκώδες. Έτσι δεν πιάνετε και τόσο καλά με το ένα χέρι, όσο τα μικρότερα.

Οι στροφές είναι ακριβώς ίδιες όσο και στα άλλα μοντέλα, ενώ φυσικά υπάρχει και δυνατότητα αβαθμίδωτης επιλογής ταχύτητας. Και ο διακόπτης λειτουργίας αλλά και ο διακόπτης έλεγχου της ταχύτητας δείχνουν σχετικά καλοί και ανθεκτικοί.

Πολυεργαλείο Parkside PMFW 310 C2Για αλλαγή εξαρτημάτων, διαθέτει έξυπνο σύστημα χωρίς εργαλεία. Τα παλαιότερα μοντέλα χρησιμοποιούσαν αλλενόβιδα με μεταλλικό δαχτυλίδι συνήθως. Τώρα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά απλό και γρήγορο να αλλάξει κάποιος εξάρτημα, αλλά το μειονέκτημα ότι αν χαλάσει ο μοχλός ή το σύστημα, θέλετε να αλλάξετε όλο το μπροστινό μέρος.

Επίσης με αυτό το σύστημα δεν μπορείτε να βάλετε με τον εύκολο τρόπο, όλα τα εξαρτήματα από άλλα αντίστοιχα εργαλεία. Θα πρέπει πρώτα να ξεβιδώσετε την βίδα που έχει και μετά να τα βάλετε.

Μία σημαντική διαφορά με αρκετά μοντέλα, είναι ότι σε αυτό, το μπροστινό σύστημα γωνιακής μετάδοσης της κίνησης είναι μονοκόμματο (χυτό) και αποσπώμενο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν χαλάσει κάποιο ρουλεμάν, θα πρέπει να το αλλάξετε όλο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος. Βέβαια από την άλλη, είναι πιο ανθεκτικό από τα πλαστικά, και επειδή είναι έτσι ο σχεδιασμός, φαίνεται να έχει λίγο καλύτερο σύστημα ψύξης και απομάκρυνση της σκόνης.

καπάκι για καρβουνάκιαΚάτι πολύ βολικό είναι και το ειδικό καπάκι, που σας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα καρβουνάκια, χωρίς να χρειαστεί να λύσετε όλο το εργαλείο ή να πειράξετε κάτι άλλο. 

Στα θετικά του το αρκετά μεγάλο καλώδιο 4 μέτρων και ο μηχανισμός για την σύνδεση του με ηλεκτρική σκούπα. 

Θήκη και εξαρτήματα

Πλαστική θήκη ParksideΤώρα μαζί με το πολυεργαλείο, υπάρχει φυσικά και πλαστική θήκη αποθήκευσης, αλλά και μερικά απαραίτητα εξαρτήματα. Αναλυτικά τα εξαρτήματα είναι 

Εξαρτήματα πολυεργαλείου ParksideΠέλμα τριβείου πολυεργαλείου Parkside

 • 1 ξύστρα (κωδικός Z52 B2 HCS)
 • 1 λάμα κοπής εμβύθισης  για ξύλο 32 χιλιοστών (κωδικός Ζ32 C3 HCS)
 • 1 λάμα κοπής εμβύθισης για μέταλλο και ξύλο 20 χιλιοστών (κωδικός Ζ20 C3 HCS/HSS)
 • 1 ημικυκλική λάμα κοπής για ξύλο (κωδικός Ζ85 C3 HCS)
 • 1 τριγωνικό πέλμα για τριβείο
 • 18 γυαλόχαρτα διαφορετικής κόκκωσης για το τριγωνικό πέλμα)

Διαφορές ανάμεσα σε εξαρτήματα

εξαρτήματα για πολυεργαλείο
Διαφορές ανάμεσα στα εξαρτήματα. Πρώτο από αριστερά εξάρτημα της Parkside, δεύτερο εξάρτημα της Parkside που ήταν μέσα στο πολυεργαλείο και δεξιά αυθεντικό bosch.

Μια μικρή επισήμανση για τις διαφορές που έχει η υποδοχή για τα εξαρτήματα στα πολυεργαλεία αυτού του τύπου. Το συγκεκριμένο εργαλείο, έχει μέσα εξαρτήματα σαν αυτό που βρίσκεται στην μέση της παραπάνω εικόνας, αν και μπορεί να πάρει και τα δύο που βρίσκονται εκατέρωθεν, που είναι αριστερά ένα Parkside, από προηγούμενη προσφορά και ένα αυθεντικό bosch. Για να τα χρησιμοποιήσετε αυτά, θα πρέπει να ξεβιδώσετε την βίδα που υπάρχει στο σύστημα ασφάλισης και να τα περάσετε. Δεν μπορείτε με το αυτόματο σύστημα με το μοχλό.

σύγκριση ανάμεσα σε εξαρτήματα για πολυεργαλείαΤώρα αυτά που είχε μέσα το πολυεργαλείο, καθώς και αυτά που είχε σαν ξεχωριστή προσφορά αυτή τη φορά, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα πολυεργαλεία αυτού του τύπου. Όπως βλέπετε και από την παραπάνω φώτο, όπου συγκρίνονται ένα νέου τύπου Parkside, και ένα παλαιού τύπου bosch, αν και οι τρύπες είναι ακριβώς σε ίδια διάταξη, οι τρύπες του bosch έχουν ορθογώνιο/οβάλ σχήμα, ενώ αυτές του Parkside στρογγυλό. 

Βιβλίο οδηγιών και εγγύηση

Φυσικά όπως σε όλα τα εργαλεία Parkside υπάρχει βιβλίο οδηγιών με πολύ αναλυτικές οδηγίες στα Ελληνικά, καθώς και πραγματική εγγύηση 3 ετών.


Σύγκριση Parkside PMFW 310 C2 με το Bosch PMF 180 E

Bosch VS Parkside
Κάτω το αρκετά ταλαιπωρημένο Bosch, πάνω το Parkside. Αρκετά εμφανής η διαφορά στο πάχος.

To Bosch PMF 180 E, ήταν ένα από τα πρώτα τέτοια πολυεργαλεία που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Το συγκεκριμένο που βλέπετε στην φωτογραφία, έχει ημερομηνία αγοράς τέλη του 2007 και κυκλοφορεί ακόμα στην Ελληνική αγορά με ελάχιστες διαφορές. 

Ανήκει στην πράσινη (ερασιτεχνική) σειρά της Bosch και το κόστος του είναι περίπου 100-110 ευρώ αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. Το bosch σε σύγκριση με το Parkside έχει

 • πιο μικρό μοτέρ (180 Watt έναντι 310Watt) 
 • μικρότερη περίμετρο
 • ίδιες στροφές
 • μονοκόμματη σχεδίαση
 • ίδια περίπου λειτουργία
Εσωτερικό Bosch
Φαίνεται η διαφορά στο σύστημα μετάδοσης, αλλά και στην έξυπνη εσωτερική δίοδο απορρόφησης σκόνης στο κάτω μέρος

Τώρα, στην πράξη το Parkside είναι σίγουρα πιο ισχυρό. Ειδικά στο τρίψιμο και στο κόψιμο φαίνεται να τα πηγαίνει ελάχιστα καλύτερα. Βέβαια είναι πιο βαρύ και πιο ογκώδες. Ενώ το Bosch δουλεύετε εύκολα με το ένα χέρι, το Parkside ψιλοκουράζει.

Το Bosch φαίνεται ελάχιστα πιο ήσυχο και με πιο μικρές δονήσεις από το Parkside. Το Bosch για αλλαγή χρειάζεται να λύσετε μία αλενόβιδα, ενώ το Parkside αλλάζει εύκολα με ένα μόνο μοχλό.

Τώρα στο εσωτερικό, τα εξαρτήματα του Bosch δείχνουν σίγουρα καλύτερα. Βέβαια και αυτά του Parkside είναι μία χαρά, αλλά του Bosch είναι σαφώς καλύτερα, σε όλους τους τομείς (μέχρι και το γράσο). 

Τα αυθεντικά εξαρτήματα της Bosch είναι σαφώς καλύτερα από αυτά της Parkside, αλλά τα αυθεντικά εξαρτήματα της Bosch κοστίζουν όλα μαζί, περισσότερο από όλο το Parkside μαζί με τα εξαρτήματα (μόνο το πέλμα για το τριβείο κοστίζει 7-10 ευρώ)

Από πλευρά design και κατασκευής, η διαφορά υπέρ του Bosch είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πρακτικά καμία οπτική ατέλεια, με αρκετά καλή ποιότητα υλικών. Το Parkside έχει κάποιες μικρό-ατέλειες εδώ και εκεί, που φυσικά δεν έχουν καμία πρακτική σημασία, αλλά σίγουρα κάνουν έναν από τους λόγους που είναι και αρκετά πιο οικονομικό.

Βέβαια όπως είπαμε αντί να αγοράσεις ένα Bosch, αγοράζεις 3 Parkside και σου μένουν και ρέστα. Οπότε αν και είναι σαφώς καλύτερο το Bosch, η διαφορά στην ποιότητα δεν είναι σίγουρο ότι δικαιολογεί αυτή τη διαφορά στην τιμή.

Σύνοψη : Ένα χρήσιμο πολυεργαλείο σε πολύ καλή τιμή


Το Parkside PMFW 310 C2, είναι ένα πολύ καλό ερασιτεχνικό πολυεργαλείο, που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε ερασιτέχνη μάστορα. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο εργαλείο της αγοράς, καθώς μπορείτε να βρείτε πολύ καλύτερα ερασιτεχνικά πολυεργαλεία, αλλά στα 30 ευρώ που κοστίζει αυτό (μαζί με βαλιτσάκι μεταφοράς και εξαρτήματα), δύσκολα θα βρείτε κάτι καλύτερο όσο και να ψάξετε.

Είναι αρκετά φιλικό στη χρήση, με ειδικό μοχλό αλλαγής εξαρτημάτων, και μέσα στην συσκευασία, περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα εξαρτήματα που υπάρχουν για αυτού του τύπου τα εργαλεία, τα οποία σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα της αγοράς, αλλά με απλή και προσεκτική χρήση θα κρατήσουν αρκετά.

Όπως πάντα συνοδεύεται από την πολύ καλή -και πραγματική- εγγύηση 3 ετών που έχουν τα Parkside.

Θετικά

 • Τιμή
 • Ισχύς 310 Watt
 • Εγγύηση 3 ετών
 • Βαλιτσάκι μεταφοράς
 • Εξαρτήματα
 • Αλλαγή εξαρτημάτων χωρίς κλειδί
 • Ειδικό καπάκι για εύκολη πρόσβαση στα καρβουνάκια

Αρνητικά

 • Λίγο βαρύ
 • Λίγο μεγάλη περίμετρος

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


 • Η απόδειξη των Lidl είναι θερμική. Φυλάξτε την σε σκιερό μέρος.
 • To επίσημο σέρβις των Parkside για κάθε εργαλείο αναγράφεται στο φυλλάδιο χρήσης, στην τελευταία σελίδα. Την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο για αυτό το εργαλείο είναι 
  • Ελλάδα 
   • Τηλ 801 5000 019 / Email : kompernass@lidl.gr
  • Κύπρος
   • Τηλ 8009 4409 / Email : kompernass@lidl.com.cy
 • Ο κωδικός ΙΑΝ είναι 276381
 • Αν χάσετε το βιβλίο οδηγιών, μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf από την σελίδα lidl-service.com, αναζητώντας το με τον κωδικό ΙΑΝ.
 • Αν θέλετε να διαβάσετε ένα αναλυτικό άρθρο για τα εργαλεία Parkside, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Parkside ή το σέρβις αυτής.

 

13
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
6 Comment threads
7 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
7 Σχολιαστές
adminJohnakosadminangeloslevvasilis Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
Johnakos
Επισκέπτης
Johnakos

Καλησπέρα, φέρνει το Lidl μέσα στις επόμενες μέρες το ίδιο πολυεργαλείο (έκδοση D2, επομένως ίσως είναι βελτιωμένο) και σκοπεύω να το πάρω κυρίως ως τριβείο για περιστασιακή χρήση (τρίψιμο πριν από βάψιμο επίπλων, τρίψιμο μετά από βερνίκι κ.α.). Αυτό που ψάχνω αλλά δεν βρίσκω είναι πόσο εύκολα μπορείς να βρεις ανταλλακτικά γυαλόχαρτα στα “καταστήματα με εργαλεία της γειτονιάς” (που θα πας για να πάρεις κάτι βασικό όπως νέφτι, βίδες κλπ). Επίσης βασικό για εμένα είναι και η τιμή (μην κοστίζει 1ε το ανταλλακτικό και χρειάζεσαι 5 για να τρίψεις μία επιφάνεια 1τ.μ.) Μέχρι τώρα δουλεύω με το χέρι και το… Διαβάστε περισσότερα »

angeloslev
Επισκέπτης
angeloslev

Πότε αναμένεται να ξαναβγεί αυτό;

admin
Συντάκτης
admin

Ναι είναι λίγο περίεργο, ειδικά επειδή το C2 θεωρείται και πιο βελτιωμένο, οπότε -θεωρητικά τουλάχιστον- αν ένα θα έπρεπε να ήταν πιο ακριβό, θα ήταν αυτό. Ίσως παίζει θέμα πατέντας ή κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε. Πάντως σχεδόν πάντα οι τιμές στα Parkside παραμένουν ίδιες, ακόμα και αν αλλάζουν οι εκδόσεις των μοντέλων. Πχ ο αεροσυμπιεστής που χε αυτή την εβδομάδα εδώ και 10 χρόνια έχει ακριβώς την ίδια τιμή. Τώρα για τα εξαρτήματα, μπορείτε να βάλετε όποιο θέλετε, καθώς κουμπώνουν όλα επάνω. Ακόμα και αυτά που είναι για το νέο σύστημα. To αντίθετο δεν μπορεί να γίνει (δηλαδή αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

βασιλης
Επισκέπτης
βασιλης

Αγορασα προσφατα με 35 € αντι 30 παρομοιο μοντελο PMFW 310 B1.
Δεν μπορω να καταλαβω την διαφορα ομως.βοηθηστε με..

Nikos Ziogas
Επισκέπτης
Nikos Ziogas

Το πήρα και εγώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
comment image

dremelakias
Επισκέπτης
dremelakias

Απο ότι βλέπω τα νέα εξαρτήματα ταιριάζουν και με και το DREMEL Multimax mm40… αν και στη φωτογραφία του φυλλαδίου δείχνει τα πιο παλιά!