Το Orange Pi, είναι ένας Κινέζικος κλώνος του Raspberry Pi, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια στην αγορά. Αν και φυσικά το Raspberry, είναι το πιο γνωστό development board της αγοράς και έχει μία τεράστια κοινότητα πίσω του, το Orange Pi έχει μερικά πλεονεκτήματα που το έχουν κάνει να αρχίζει να κερδίζει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Αρκετά διαφορετικά μοντέλα

ΤΟ πρώτο από τα πλεονεκτήματα του Orange Pi, είναι ότι έχει αρκετά διαφορετικά μοντέλα στην αγορά. Έτσι μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερες ανάγκες, από ότι το Raspberry Pi που συνήθως έχει μόνο 2 διαφορετικά μοντέλα στην αγορά.

Αυτή τη στιγμή, έχει 9, από το πολύ απλό Orange Pi zero, ως το αρκετά δυνατό Orange Pi Plus 2, το οποίο έχει οκταπύρηνο Cortex επεξεργαστή, 2 GB RAM και σύνδεση για SATA!

Οικονομικότερο από το Raspberry

Orange Pi PC vs Raspberry Pi 3
Αριστερά (μπλε) το Orange Pi PC, δεξιά (πράσινο) το Raspberry Pi 3 model B

Το άλλο του πλεονέκτημα, είναι ότι είναι οικονομικότερο από το Raspberry για board με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Έτσι ενώ το Raspberry Pi 3 B κοστίζει 35 περίπου ευρώ, το Orange Pi PC 2, το οποίο έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά κοστίζει περίπου 20.

Βέβαια θα πείτε, καλύτερα να δώσετε 15 ευρώ παραπάνω και να πάρετε το Raspberry, το οποίο έχει και μεγαλύτερη κοινότητα, αλλά αν θέλετε αρκετά, αυτά τα 15 ευρώ το κομμάτι είναι σημαντική διαφορά. Όπως επίσης αν σας βολεύει και κάποια από τις εκδόσεις του Orange Pi, που κοστίζουν ακόμα λιγότερο, τότε η διαφορά ίσως είναι σημαντική.

Orange Pi PC : Χαρακτηριστικά

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε το Orange Pi PC, το οποίο είναι σχεδόν παρόμοιο με το Raspberry Pi 3 Model B, με μερικές μικρές διαφορές.

CPUH3 Quad-core Cortex-A7 H.265/HEVC 4K
GPU·Mali400MP2 GPU @600MHz
·Supports OpenGL ES 2.0
Memory (SDRAM)1GB DDR3 (shared with GPU)
Onboard μονάδες αποθήκευσηςTF card (Max. 64GB) / MMC card slot
Onboard δίκτυο10/100M Ethernet RJ45
Είσοδοι VIDEOA CSI input connector Camera:
Supports 8-bit YUV422 CMOS sensor interface
Supports CCIR656 protocol for NTSC and PAL
Supports SM pixel camera sensor
Supports video capture solution up to 1080p@30fps
Είσοδος ήχου MIC για μικρόφωνο
Έξοδοι βίντεοSupports HDMI output with HDCP
Supports HDMI CEC
Supports HDMI 30 function
Integrated CVBS
Supports simultaneous output of HDMI and CVBS
Έξοδος ήχου3.5 mm Jack and HDMI
Παροχή ρεύματοςΜόνο με DC βύσμα , το USB OTG δεν είναι για τροφοδοσία ρεύματος
USB 2.0 Portsτρία USB 2.0 HOST, ένα USB 2.0 OTG
ΚουμπιάPower Button(SW4)
Low-level peripherals40 Pins Header,compatible with Raspberry Pi B+
GPIO(1×3) pinUART, ground.
LEDPower led & Status led
KeyIR input, POWER
Υποστηριζόμενα OSAndroid Ubuntu, Debian, Rasberry Pi Image
Διαστάσεις85 mm × 55mm
Βάρος38g

 

Σύγκριση Orange Pi PC με Raspberry Pi 3 Model Β

Όπως βλέπετε και από τα παραπάνω, έχει κάποιες μικρές διαφορές. Οι πιο κύριες είναι ότι το συγκεκριμένο δεν έχει ενσωματωμένο WiFi (έχει το Orange Pi PC 2) ούτε Bluetooth, έχει μία θύρα USB λιγότερη, δεν έχει DSI connector και δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με ρεύμα από micro usb. 

Βέβαια, έχει power button και δέκτη υπερύθρων, τα οποία δεν τα έχει το Raspberry Pi, ενώ έχει και καλύτερη GPU.

Κάτι που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι παρόλο που έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις, δεν έχει τα ίδια mounting points αλλά και την ίδια διαρρύθμιση στις θύρες. Έτσι δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε στις περισσότερες θήκες για Raspberry, αλλά ούτε να κάνετε stacking με raspberry (εκτός και αν κάνετε κάποια πατέντα).

Εντυπώσεις από Orange Pi PC

Orange Pi Το Orange Pi PC, είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον Development Board. Με χαρακτηριστικά, περίπου ίδια με το Raspberry Pi 3, έχει περίπου τα 2/5 της τιμή του. Αν δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο το WiFi και το Bluetooth, αλλά και η σύνδεση μέσω DSI, τότε πιθανώς να είναι πολύ καλύτερη επιλογή, δεδομένου της διαφοράς στην τιμή την οποία έχει.

Η μία λιγότερη θύρα USB, δεν είναι κάτι το οποίο έχει και τόσο σημασία, ειδικά για τους χρήστες του Raspberry Pi, που ξέρουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιήσουν και τις 4 μαζί, καθώς είναι αρκετά κοντά και τα βύσματα βρίσκουν μεταξύ τους. Η διαρρύθμιση στο Orange Pi, σε αυτό το θέμα είναι καλύτερη, καθώς οι θύρες USB είναι στην άκρη και στη μέση υπάρχει η θύρα για LAN.

To ότι υπάρχει κουμπί για power και ενσωματωμένος δέκτης για υπέρυθρες είναι επίσης ένα ακόμα θετικό στοιχείο, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως έχει και περισσότερη σημασία.

Orange Pi PCΊσως το πιο μεγάλο μειονέκτημα, είναι ότι σε αντίθεση με το Raspberry, χρησιμοποιεί θύρα DC για τροφοδοσία ρεύματος και όχι την κλασσική micro usb θύρα, την οποία αν και έχει είναι μόνο για OTG σύνδεση. Φυσικά υπάρχουν στην αγορά καλώδια για USB to DC τα οποία μπορείτε να βρείτε για μερικά ευρώ και έτσι αν έχετε ένα μετασχηματιστή που δίνει 2-3Α και έξοδο σε USB, μπορείτε να τα συνδέσετε. Αλλά επειδή είναι από τα λίγα boards που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, είναι πιθανότερο οι περισσότεροι να μην έχουν κάποιο εύκαιρο.

Που μπορείτε να το βρείτε

Τo Orange Pi PC, δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Πωλείται κυρίως από Κινέζικα e-shop, καθώς εκεί κατασκευάζεται (στην Shenzhen συγκεκριμένα). Εμείς το πήραμε σε προσφορά (flash sale) 15 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά από το GearBest (τώρα δεν υπάρχει) αλλά σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία θα το βρείτε στο Aliexpress, όπου η Orange Pi έχει και δικό της κατάστημα.

Αν δεν ξέρετε τι είναι το GearBest και θέλετε να διαβάσετε πως μπορείτε να κάνετε αγορές από εκεί μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Συνοψίζοντας


Khadas VIM vs Orange Pi PC vs Raspebrry PITo Orange Pi PC είναι μία καλή και οικονομική λύση, αν θέλετε ένα Development board, χωρίς ασύρματη δικτυακή σύνδεση. Με σχεδόν μισή τιμή από το Raspberry Pi 3, και με μικρή, αλλά όλο και αυξανόμενη κοινότητα, σίγουρα αξίζει μία ευκαιρία.

Φυσικά, σε αντίθεση με το Raspberry Pi, δύσκολα θα βρείτε αξεσουάρ και εξαρτήματα στην ελληνική αγορά, αν και εννοείται ότι υπάρχουν αρκετά στην Κίνα

Αν βέβαια θέλετε ένα αρκετά δυνατό Development Board, τότε καλό είναι να δείτε και το Khadas VIM, ένα σχετικό νέο προϊόν, το οποίο έχει 2GB RAM, θήκη, onboard κουμπιά και κοστίζει λίγο παραπάνω από 50 ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΊσως η πιο χρηστική θήκη εργαλείων που έχετε δει
Επόμενο άρθροReview : Καρυδάκι που ξεβιδώνει τα πάντα, αξίζει ή όχι;
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια