Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Raspberry έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει αρκετά παρόμοια SBC. Τα περισσότερα από αυτά είναι απλοί κλώνοι, που συνήθως έχουν λίγο χαμηλότερη τιμή (πχ orange pi) ή κάποιο πρόσθετο χαρακτηριστικό που λείπει από το Raspberry. Κάποια όμως, έχουν τόσο καλύτερα χαρακτηριστικά, που κάνουν το raspberry να δείχνει σαν φτωχός συγγενής. Ένα από αυτά είναι και το Khadas VIM, ένα πανίσχυρο open-source Development Board.

Τι χαρακτηριστικά έχει το Khadas VIM

To Khadas VIM  βγαίνει σε δύο εκδόσεις με μερικές μικρές διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά. Και στις δύο εκδόσεις έχει τον αρκετό καλό Amlogic S905X, που έχουν συνήθως και αρκετά καλά tv-box. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις είναι κυρίως στη ROM (8GB και 16GB) και στο WiFi. Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Khadas VIΜ είναι (με μπλε γράμματα όσα υπάρχουν μόνο στην PRO έκδοση)

  • 4πύρηνο Cortex-A53 επεξεργαστή @2GHz
  • 5πύρηνο Mali 450-MP GPU @750MHz
  • 2 GB DDR3 RAM
  • 8 / 16 GB EMMC V5.0
  • ETHERNET 10/100 με RJ45 βύσμα
  • Bluetooth V4.2
  • WiFi 802.11/n/b/g/ac
  • IR δέκτης για τηλεκοντρόλ
  • 3 ενσωματωμένα κουμπιά (power, reset, function)
  • διάφανη ακρυλική θήκη
  • 40 Pins 2.54 χιλιοστών GPIO
  • HW UHD H.265/VP9 60 fps 10bit
  • HDR10 και HLG HDR επεξεργασία βίντεο
  • διαστάσεις : 82 χ 57.5 χ 11.5 χιλιοστά

Σύγκριση με Raspberry Pi 3 B

To Khadas VIM κερδίζει κατά κράτος το Raspberry Pi 3 B σχεδόν σε όλους τους τομείς. Έτσι αν και τα δύο έχουν τετραπύρηνο επεξεργαστή, αυτός του Khadas είναι στα 2GHz σε αντίθεση με τα 1.2GB του RPI 3. To Κhadas έχει 2 GB RAM DDR3 σε αντίθεση με το 1GB LPDDR2 του RPI 3. Αυτό τo 1GB διαφορά είναι τεράστια διαφορά, που επιτρέπει στο Khadas να τρέξει με άνεση διανομές και εφαρμογές που δεν μπορούσε το RPI 3.

Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς το Khadas έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και στην αποκωδικοποίηση βίντεο, με δυνατότητες απεικόνισης ακόμα και 4K βίντεο στα 60fps. Αυτό το κάνει να είναι πολύ καλύτερη επιλογή και για tvbox. Ενώ και η δυνατότητα για HDR είναι κάτι που σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλειφθεί.

Επίσης υποστηρίζει WiFi n/b/g/ac σε αντίθεση με το n του RPI 3, ενώ έχει και ενσωματωμένη ROM 8 ή 16 GB (αναλόγως με την έκδοση). Έτσι δεν χρειάζεστε SD κάρτα για να τρέξει, αν και υπάρχει υποδοχή για κάρτα έως 64GB.

Τέλος κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι και τρομερά σημαντικό, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι το Κhadas είναι μικρότερο σε διαστάσεις (ειδικά σε ύψος) , ενώ έρχεται με ακρυλική διάφανη θήκη, στην οποία υπάρχουν ενσωματωμένα 3 κουμπιά που βοηθούν αρκετά.

Σε τι υστερεί

Τώρα, υπάρχουν και κάποια σημεία τα οποία υστερεί. Έτσι σε αντίθεση με το Raspberry PI 3, που έχει 4 USB 2.0, το Khadas έχει μόνο 2 USB θύρες,  ενώ δεν έχει και το κλασσικό βύσμα για ήχο/μικρόφωνο. Έτσι αν θέλετε να έχετε ήχο, θα πρέπει να το συνδέσετε μέσω HDMI με οθόνη που έχει ηχεία ή έξοδο ήχου ή μέσω pins.

Εντυπώσεις από το Khadas VIM

Το Khadas VIM εντυπωσιάζει με την ποιότητά του, από την πρώτη επαφή. Παρόλο που πρόκειται για ένα απλό SBC που κύριο χαρακτηριστικό του είναι το χαμηλό κόστος, έρχεται σε μία πολύ όμορφη και καλοσχεδιασμένη κασετίνα από χαρτόνι και μαλακό φελιζόλ.

Ανοίγοντας την κασετίνα, βλέπεις το Κhadas VIM μέσα στην διάφανη ακρυλική του θήκη, μαζί με ένα καλώδιο USB, το οποίο έχει προστατευτική επένδυση. Δηλαδή διαθέτει πρόσθετα, τα οποία δεν έχει σχεδόν κανένα άλλο οικονομικό SBC της αγοράς, αφού όλα έρχονται απλώς σε μία χάρτινη θήκη, χωρίς θήκη ούτε καλώδιο ή μετασχηματιστή. Μόνο αυτή η μικρή διαφορά, σε κάνει να το αγαπήσεις αμέσως.

Και μετά βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του, τα οποία σου επιτρέπουν ακόμα να το χρησιμοποιήσεις και σαν κανονικό υπολογιστή. Και ο τετραπύρηνος επεξεργαστής, και η αρκετά καλή GPU, αλλά κυρίως τα 2GB DDR3 RAM, του δίνουν την δυνατότητα να τρέξει αρκετά καλά ότι ARM λειτουργικό υπάρχει στην αγορά.

Το WiFi του επιτρέπει ταχύτητες πιο καλές από αυτές που μπορεί να δώσει ένα ADSL ρούτερ στην Ελλάδα, ενώ φυσικά υπάρχει σύνδεση HDMI 2.0, LAN και 2 USB  θύρες.

Khadas VIM ένα πανίσχυρο SBC
Τα τρία κουμπιά στο πλαϊνό μέρος

Κάτι το οποίο είναι επίσης αρκετά βολικό, είναι ότι έχει 3 ενσωματωμένα κουμπιά (power, reset, function) πάνω στην ακρυλική θήκη. Οπότε, μπορείτε να κάνετε reset όταν κολλάει απλώς πατώντας το κουμπί και όχι βγάζοντας το καλώδιο κάθε φορά.

Φυσικά όπως και όλα τα ανάλογα SBC έχει 20 pins για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε σε ότι project επιθυμείτε αν έχετε τις ανάλογες γνώσεις.

Προσοχή
Κάτι που θα πρέπει να προσέξουν αρκετοί, είναι το θέμα με τα Hz της οθόνης. Το Khadas VIM, όπως και όλα τα tv-box που έχουν τον amlogic πάνω, έχουν ελάχιστο ρυθμό ανανέωσης 67.5 Hz σχεδόν σε κάθε ανάλυση. Έτσι αν έχετε οθόνη υπολογιστή σχετικά παλιά που υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης μόνο έως 60Hz, τότε ίσως δεν μπορείτε να το συνδέσετε απευθείας. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να το συνδέσετε σε μία οθόνη που επιτρέπει μεγαλύτερη ανάλυση, και στην συνέχεια μέσω των επιλογών HDMI να επιλέξετε μία χαμηλότερη ανάλυση με μικρότερο ρυθμό ανανέωσης που μπορεί να λειτουργήσει με την οθόνη που έχετε (έχει ως 50Hz σε κάποιες).
Σε τηλεοράσεις δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού οι περισσότερες έχουν 100Hz ρυθμό ανανέωσης.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με το Khadas VIM

Με το Khadas VIM, κάποιος μπορεί να κάνει ακριβώς ότι και με ένα Rapsberry Pi, και πολλά ακόμα. Είναι ιδανικό για TV-Box αφού με την θήκη, την ενσωματωμένη ROM και τα τους δέκτες υπερύθρων, είναι σχεδόν έτοιμο για χρήση. Στην ROM υπάρχει ήδη το OpenElec και μπορεί να λειτουργήσει από το τηλεκοντρόλ των περισσότερων τηλεοράσεων, οπότε πρακτικά χρειάζεται να κάνετε ελάχιστα (μόνο να προσθέσετε κανάλια και repositories στο Kodi).

Με τα χαρακτηριστικά του, μπορεί να γίνει και αξιοπρεπής χρήση και σαν κανονικός υπολογιστής αφού μπορεί να τρέξει σχετικά καλά όλες τις διανομές για ARM επεξεργαστές. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα ολοκληρωμένο Desktop ή Laptop, αλλά για τα λεφτά του είναι κάτι παραπάνω από καλό. Στην ROM υπάρχει και το Ubuntu, η πιο γνωστή και δημοφιλής διανομή για Linux για αυτό ακριβώς το σκοπό.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε αυτοματισμούς, ρομποτική ή γενικότερα έλεγχο συσκευών. Σίγουρα τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τα κάνει και το πιο φτηνό Raspberry ή το ακόμα πιο φτηνό Orange Pi, αλλά ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι που έχει πιο πολλές απαιτήσεις.

Andoid – OpenElec – Ubuntu με Buildroot

Η πρώτη οθόνη με το interface του Android που θα δείτε όταν ανοίξει το Khadas VIM.

To Khadas VIM για να σας κάνει την ζωή λίγο πιο εύκολη, έχει περασμένα στο ROM (της pro έκδοσης), το Android 6.0 Marshmellow, το OpenElec και το Ubuntu.

Το μενού με τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις

Φυσικά όλα απαιτούν σετάρισμα και να παραμετροποίηση, αλλά είναι άκρως λειτουργικό από τη στιγμή που θα βγει από το κουτί.

Η οθόνη με το Aptoide, με τις χιλιάδες δωρεάν και μη εφαρμογές

Έτσι υπάρχει ήδη εγκατεστημένο το Aptoide, μία «αγορά» εφαρμογών που θυμίζει το Google Play Store, με την μόνη διαφορά ότι σε αυτό υπάρχουν διαφορετικά μαγαζιά από χρήστες με πιο εξειδικευμένες εφαρμογές.

To Kodi είναι προεγκατεστημένο, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση και σετάρισμα

OpenSource και κοινότητα

Κάτι που διατυμπανίζει η ίδια η Khadas για το VIM είναι ότι είναι όσο πιο open-source μπορεί να γίνει. Οτιδήποτε λογισμικό υπάρχει πάνω στο Khadas VIM βρίσκεται στο github και μπορεί ο καθένας να το ελέγξει και να συνδράμει στην ανάπτυξή του.

Δυστυχώς η κοινότητα πίσω από το Khadas, δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με την τεράστια κοινότητα του Raspberry, αλλά έχει μόνο λίγους μήνες παρουσίας και ίσως αυτό αλλάξει στο μέλλον.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Το Khadas VIM κοστίζει 45-60 ευρώ, αναλόγως την έκδοση. Μπορεί σε κάποιον να φανεί λίγο ακριβό σε σύγκριση με τα 30 κάτι που κοστίζει το Raspberry, αλλά εκτός από τα πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά του, δίνει μαζί και μία διάφανη θήκη με 3 κουμπιά, 8 ή 16 GB ROM και ένα καλώδιο με ενίσχυση. Όλα αυτά μαζί κοστίζουν το λιγότερο 15 ευρώ.

Οπότε η τιμή είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από πολύ καλή. Το Khadas VIM θα το βρείτε αποκλειστικά στο GearBest , ίσως το  καλύτερο και πιο αξιόπιστο κατάστημα με προϊόντα από την Κίνα. Το απλό κοστίζει 45 ευρώ ενώ η pro έκδοση με τα 16GB ROM και το καλύτερο WiFi κοστίζει 50 ευρώ αυτή τη στιγμή αλλά για λίγες μέρες βρίσκεται σε προσφορά και αν χρησιμοποιήσετε το κουπόνι GBKV16, τότε μπορείτε να το πάρετε στα 51€ και κάτι.


Οδηγοί και project

Ανά λίγες μέρες θα προστίθενται διάφοροι οδηγοί σχετικά με το Khadas VIM. Από στήσιμο σε Tv-Box, δοκιμές διάφορων διανομών καθώς και μερικά πρότζεκτς που θα γίνουν με αυτό. Κάθε νέο άρθρο που θα γίνεται θα μπαίνει link σε αυτό εδώ το section.


Συνοψίζοντας

Το Khadas VIM είναι ένα σχετικά νέο μικρό SBC που αν και μάλλον είναι εντελώς άγνωστο στους περισσότερους, αξίζει από όλους μία ευκαιρία. Με χαρακτηριστικά πολύ καλύτερα από το Raspberry PI 3, και με πρόσθετα όπως η θήκη και το πολύ όμορφο ενισχυμένο καλώδιο USB κάνει την όποια διαφορά υπάρχει στην τιμή, να φαίνεται πραγματικά πολύ μικρή.

Ειδικά αν κάποιος το θέλει για οτιδήποτε άλλο εκτός από μικρούς αυτοματισμούς, σίγουρα είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Ειδικά αν πρόκειται για Tv-Box, αφού εκεί υπερτερεί αρκετά.


Απορίες και βοήθεια

Οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το Khadas VIM, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια (μπορείτε να σχολιάσετε και ανώνυμα, χωρίς λογαριασμό στο discus ή σε social media. Απλώς δηλώστε ένα όνομα και ένα αληθοφανές email και πατήστε την επιλογή ότι θέλετε να σχολιάσετε ως guest) ή στείλτε email στο info@supereverything.gr

Διαφήμιση