Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πραγματικά εκατοντάδες διαφορετικοί οδηγοί για να φτιάξει κάποιος ένα DIY ταινιολειαντήρα. Οι περισσότεροι οδηγοί είναι για μεγάλους μεταλλικούς με δυνατό μοτέρ. Όμως υπάρχουν και πιο απλές κατασκευές. Μία από αυτές, που αξίζει αναφορά, περισσότερο για την πρωτοτυπία, παρά για την ίδια την κατασκευή, είναι αυτός ο ταινιολειαντήρας που λειτουργεί με Dremel.
Ως Dremel, συνήθως αναφέρεται στην Ελληνική αγορά, το μικρό -αλλά τρομερά δυνατό και αξιόπιστο- πολυεργαλείο που κυκλοφορεί η Αμερικανική εταιρία Dremel. Έχει εκατοντάδες διαφορετικά εξαρτήματα και αναλώσιμα, και (μαζί ίσως με το αντίστοιχο εργαλείο της Fein), ήταν αυτό που δημιούργησε μία νέα και δημοφιλή κατηγορία εργαλείων.
Όπως είπαμε η ίδια η κατασκευή του ταινιολειαντήρα, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια από χοντρή λάμα, που κολλήθηκαν με ηλεκτροκόλληση για να φτιαχτεί ο σκελετός από τον ταινιολειαντήρα, ενώ για ράουλα χρησιμοποιήθηκαν ρόδες από skateboard.
Η κίνηση από το dremel στον ταινιολειαντήρα, δεν μεταφέρεται από κάποιο από τα δύο ράουλα, αλλά απευθείας από το ίδιο το dremel, περίπου στην μέση της κατασκευής. Από το ίδιο το dremel γίνεται και το τέντωμα της ταινίας, πάνω στην ταινιολειαντήρα, καθώς πατάει πάνω σε μία ρυθμιζόμενη βάση. Ίσως αυτό να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα, καθώς λογικά με τον καιρό από την συνεχή πλάγια πίεση, το dremel μπορεί να γίνει έκκεντρο.
Τώρα, υπάρχει φυσικά η απορία αν το μικρό dremel, μπορεί να έχει την δύναμη και την ροπή για να λειτουργήσει σωστά αυτός ο ταινιολειαντήρας; Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχετε dremel, θα γνωρίζετε ήδη, ότι παρότι είναι μικρό, είναι πανίσχυρο. Όσο και να φαίνεται περίεργο, το dremel δεν έχει και τεράστια διαφορά σε ισχύ, από τα μοτέρ που έχουν οι μικροί ερασιτεχνικοί ταινιολειαντήρες (από κάποια πολύ φτηνά, ίσως είναι και πιο δυνατό).
Οπότε ίσως να μην είναι και κακή ιδέα να το φτιάξει κάποιος, ειδικά αν έχει και το φορητό dremel, το οποίο παρότι δεν έχει την δύναμη του ενσύρματου, μπορεί να μετατρέψει αυτό τον ταινιολειαντήρα σε φορητό, που δεν θα έχει την ανάγκη τροφοδοσίας ρεύματος.
Αυτός ο DIY ταινιολειαντήρας που λειτουργεί με DREMEL, έγινε από τον Tuomas Soikkeli, ο οποίος ανέβασε βίντεο με την διαδικασία κατασκευής στο κανάλι του στο youtube.