Το τσιμέντο (σημ. μπετό), σχεδόν από τότε που ανακαλύφθηκε, είχε χρήση μόνο ως δομικό υλικό. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται αρκετά για την κατασκευή μικρών αντικειμένων και επίπλων. Η εξαιρετική του αντοχή, καθώς και το μικρό του κόστος, το κάνουν ιδανικό ακόμα και για μεγάλες κατασκευές, όπως αυτό το πολύ όμορφο κυρτό τσιμεντένιο τραπέζι.
Όσο και να φαίνεται παράδοξο, αυτή η κατασκευή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το μόνο που απαιτεί είναι να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα. Τα βήματα αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά σε ένα βίντεο από το κανάλι της Trinic στο youtube. Η Trinic, είναι μία Αμερικάνικη εταιρία με προϊόντα που σχετίζονται με το τσιμέντο (βελτιωτικά, πρόσθετα, καλούπια…).
Το πιο δύσκολο μέρος σε αυτή την διαδικασία, είναι η δημιουργία ενός ελαστικού καλουπιού. Το ελαστικό καλούπι δεν είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί, αλλά το κόστος για ένα τόσο μεγάλο καλούπι θα ήταν μεγάλο (σίγουρα πάνω από 100-200 ευρώ μόνο για τα υλικά). Οπότε αν σκοπεύετε να φτιάξετε μόνο ένα τραπέζι, μάλλον είναι ασύμφορο. Αλλά αν θέλετε να φτιάξετε αρκετά, τότε σίγουρα συμφέρει.
Η υπόλοιπη διαδικασία για αυτό το κυρτό τσιμεντένιο τραπέζι δείχνει σχετικά εύκολη, χωρίς να απαιτείται κάποιο άλλο ακριβό υλικό. Το ελαστικό καλούπι, πατάει σε ένα λεπτό ευλύγιστο κόντρα πλακέ. Το φύλλο κόντρα πλακέ είναι τοποθετημένο πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια, στην οποία τα πλαϊνά ανασηκώνονται με μεντεσέδες.
Έτσι αφού το καλούπι περαστεί με κερί, ρίχνεται μέσα το κονίαμα με το τσιμέντο. Όταν το κονίαμα αρχίσει να σταθεροποιείται, τότε απλώς ανασηκώνονται τα πλαϊνά μέρη, σχηματίζοντας ορθή γωνία.
Πλέον, θα πρέπει το μπετό να σκληρύνει και απλώς να απομακρυνθεί το καλούπι, το οποίο επειδή είχε περαστεί με κερί, βγαίνει σχετικά εύκολα.
Εφόσον στεγνώσει, θα πρέπει να καθαριστεί και να τριφτεί με γυαλόχαρτο, ώστε να φύγουν οι ατέλειες. Το θετικό με αυτή την διαδικασία, είναι ότι η καλή πρόσοψη, είναι αυτή που ακούμπαγε στο λαστιχένιο καλούπι, οπότε έχει τις λιγότερες ατέλειες.
Λόγω του σχήματος αλλά και του μικρού πάχους του τσιμέντου, οι δημιουργοί αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη κάποιου είδους ενίσχυση, αλλιώς μπορεί να σπάσει από την πίεση.
Αν και μάλλον υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει αυτό, ο πιο εύκολος είναι αυτός που φαίνεται και στο βίντεο. Δηλαδή δύο μεγάλες ντίζες βιδωμένες στις άκρες των δύο βάσεων, οι οποίες «κλειδώνουν» το σχήμα του τραπεζιού. Το καλό με τις ντίζες, είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να διορθωθεί κάποιο μικρό λάθος στις γωνίες των ποδιών, απλώς βιδώνοντας τα παξιμάδια.
Αναλογία μείγματος για το τσιμεντένιο τραπέζι
Τώρα, υπάρχει ειδική αναφορά στο βίντεο και για το μείγμα του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε. Η ακριβής αναλογία εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν όσο δένει το μπετό.
Οι θερμοκρασίες που βλέπεται στον πίνακα είναι βαθμοί Farenheit και όχι Κελσίου. Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αν η κατασκευή γίνει άνοιξη-καλοκαίρι θα πρέπει να ακολουθήσετε την πάνω αναλογία, η οποία είναι 50% άμμος / 50% τσιμέντο. Στην αναλογία του τσιμέντου, μπορεί να προστεθεί πυριτική παιπάλη σε αναλογία 10% για μεγαλύτερη αντοχή (δηλαδή στο 50%, 9 μέρη τσιμέντο, 1 πυριτική παιπάλη).
Τώρα σε αυτό το μείγμα χρησιμοποιούνται επίσης κάποια ειδικά πρόσθετα, τα οποία είναι της ίδια της εταιρίας που δημιούργησε το βίντεο, δηλαδή της Trinic. Τα προϊόντα αυτή της εταιρίας δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα πρόσθετα από Ελληνικές εταιρίες, όπως η ISOMAT. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ένα προσθετικό GFRC1 και ένας πλαστικοποιητής τσιμέντου.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία, στο πολύ καλό και αναλυτικό βίντεο από την Trinic.
GFRC : Glass Fiber Reinforced Concrete, δηλαδή σε απλά Ελληνικά, ενισχυμένο τσιμέντο με ίνες υάλου.↩