Όλοι μπορεί κάποια φορά να έχουμε σβήσει κάποια αρχεία κατά λάθος. Συνήθως αυτά τα αρχεία, πάνε στον κάδο ανακύκλωσης πρώτα. Οπότε αν το προσέξουμε έγκαιρα, μπορούμε να κάνουμε απλή επαναφορά και τα αρχεία να επιστρέψουν στον αρχικό τους φάκελο. Όμως αν δεν το προσέξουμε και αδειάσουμε τον κάδο ή -ακόμα χειρότερα- αν για κάποιο λόγο κάνουμε format σε ολόκληρο το δίσκο, τότε τι γίνεται με αυτά τα διαγραμμένα αρχεία;
Μην πανικοβάλεστε! Ακόμα και αν κάνετε οριστική διαγραφή των αρχείων ή ακόμα και φορμάτ, στις περισσότερες των περιπτώσεων θα μπορέσετε να ανακτήσετε πλήρως όλα τα διαγραμμένα σας αρχεία. Πως; Με τα ειδικά προγράμματα για ανάκτηση σβησμένων δεδομένων.
Πως αποθηκεύονται τα δεδομένα στον δίσκο
Καταρχάς, οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, πως γίνεται να γίνει ανάκτηση σε κάτι που έχει διαγραφεί οριστικά. Ο λόγος που αυτό είναι εφικτό, είναι ότι όταν διαγράφεται ένα αρχείο ακόμα και οριστικά, τα δεδομένα δεν σβήνονται αυτόματα από τον δίσκο.
Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, ο κάθε δίσκος έχει έναν αναλυτικό κατάλογο, όπως έχει και η ρεσεψιόν σε ένα ξενοδοχείο, με το που βρίσκεται κάθε αρχείο στον δίσκο. Όταν εμείς κάνουμε διαγραφή κάποιου αρχείου, ακόμα και οριστική, αυτό που κάνουμε στην ουσία, είναι ότι λέμε στον κατάλογο ότι αυτό το αρχείο μας είναι απολύτως άχρηστο. Έτσι στον κατάλογο, η θέση αυτή χαρακτηρίζεται ως διαθέσιμη, δηλαδή άδεια. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Στην θέση αυτή του δίσκου παραμένουν τα ψηφιακά δεδομένα του αρχείου, και θα παραμείνουν εκεί, μέχρι κάποιο άλλο αρχείο να εγγραφεί σε αυτό το σημείο.
Οπότε, συνοψίζοντας, ακόμα και αν έχετε διαγράψει οριστικά ένα αρχείο, αν δεν έχει εγγραφεί κάποιο άλλο αρχείο σε αυτή την θέση, κατά 99% θα μπορέσετε να το ανακτήσετε. Βέβαια, ειδικά στους σκληρούς δίσκους, ακόμα και αν έχει γίνει εγγραφή κάποιου νέου αρχείου πάνω τους, ίσως καταφέρετε να ανακτήσετε κάποια από αυτά τα αρχεία.
Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα για ανάκτηση δεδομένων από δίσκο σε Windows
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορούν να κάνουν ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων από δίσκο σε λειτουργικό Windows. Άλλες είναι δωρεάν, ενώ άλλες είναι premium και θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο ποσό για την άδεια.
Οι κύριες διαφορές που έχουν αυτές οι εφαρμογές, είναι συνήθως οι ευκολίες αλλά και οι περισσότερες ρυθμίσεις, κυρίως για έμπειρους χρήστες.
Ίσως η καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για αυτό το σκοπό, είναι το recuva από την γνωστή εταιρία Piriform ( η εταιρία πίσω από το Ccleaner). Το Recuva είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει δύο εκδόσεις. Μία δωρεάν και μία pro η οποία προσφέρει περισσότερες επιλογές αλλά και τεχνική υποστήριξη.
Η δωρεάν έκδοση του Recuva είναι υπεραρκετή για τους περισσότερους χρήστες και μπορεί να καταφέρει να ανακτήσει σχεδόν όλα τα διαγραμμένα αρχεία. Ειδικά αν εφαρμόσετε, deep scanning, τότε θα βρείτε δεδομένα που έχετε ξεχάσει ότι τα είχατε κάποτε στον υπολογιστή σας.
Μια εναλλακτική λύση, αν θέλετε να πληρώσετε, είναι και το EasyUs, ένα αρκετά καλό πρόγραμμα, το οποίο αν και έχει δωρεάν άδεια, είναι πιο πολύ για δοκιμαστική χρήση, καθώς επιτρέπει μόνο ανάκτηση έως 2GB. Το EasyUs έχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα από τη δωρεάν έκδοση του Recuva (ειδικά με το Deep Scaning), αλλά δεν είναι τόσο απλό στην χρήση.
Ποιοι παράγοντες έχουν σημασία για την επιτυχία της ανάκτησης των δεδομένων
Φυσικά η επιτυχία εξαρτάται, από το πόσο πρόσφατη ήταν η διαγραφή. Αν ήταν κάτι που σβήσατε λίγο πριν, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η επιτυχία. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και πόσο γεμάτος ήταν ο δίσκος. Αν ο δίσκος ήταν μονίμως γεμάτος, τότε ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να βρείτε όλα τα διαγραμμένα αρχεία σας, ειδικά αν έχει περάσει κάποιο διάστημα. Αν αντιθέτως πρόκειται για ένα δίσκο που μονίμως είχε πάνω από το 50% άδειο, τότε μπορείτε ίσως να βρείτε και διαγραμμένα δεδομένα δεκαετίας.
Κάτι που επίσης έχει σημασία, είναι και τι τεχνολογίας ήταν ο δίσκος. Στους κλασσικούς σκληρούς δίσκους (HDD), η ανάκτηση είναι λίγο πιο εύκολη και με πιο μεγάλη επιτυχία, ειδικά μετά από φορμάτ. Αλλά το αρνητικό τους, είναι ότι συνήθως γίνεται πιο γρήγορα επανεγγραφή σε συγκεκριμένα μέρη του δίσκου, οπότε αν ήταν εκεί τα αρχεία σας και έχει περάσει καιρός, τότε ίσως τα έχετε χάσει όλα ή μέρος αυτών.
Οι SSD τώρα έχουν διαφορετική τεχνολογία, ακόμα και μεταξύ τους, έτσι είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε μία απάντηση που να αφορά όλους γενικά τους SSD. Σε γενικές γραμμές, με τους SSD είναι πιο πιθανό να βρείτε αρχεία που έχουν διαγραφεί αρκετό καιρό πριν, καθώς εφαρμόζουν ένα κυκλικό σύστημα εγγραφής δεδομένων, λόγω περιορισμένου αριθμού εγγραφών που έχουν ανά τσιπ.
Πως θα κάνετε ανάκτηση στα διαγραμμένα αρχεία με το Recuva
H ανάκτηση δεδομένων με το Recuva, είναι αρκετά απλή. Έχει ένα εύχρηστο γρήγορο μενού επιλογών, στο οποίο διαλέγετε από ποιο δίσκο ή μέρος θα γίνει ανάκτηση (μπορείτε να κάνετε ανάκτηση, από δίσκο, usb, φωτογραφική μηχανή, κινητό, αλλά ακόμα και από συγκεκριμένο φάκελο ή και τον κάδο ανακύκλωσης) και το είδος των αρχείων με τα οποία θέλετε να ασχοληθεί.
Μπορείτε να επιλέξετε όλα τα αρχεία, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και συγκεκριμένους τύπους. Έτσι αν το μόνο που σας ενδιαφέρει στο δίσκο, είναι οι φωτογραφίες σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε να αναζητήσει μόνο τύπους αρχείων που αφορούν φωτογραφίες.
Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς όπως είπαμε θα κάνει πλήρη ανάκτηση δεδομένων, όσο παλιών και να είναι. Έτσι, μπορεί εσείς να θέλετε μόνο μερικά GB με φωτογραφίες που διαγράψατε κατά λάθος, αλλά το Recuva μπορεί να βρει αρκετά δεκάδες GB με διαγραμμένα δεδομένα. Επιλέγοντας μόνο αυτά που σας ενδιαφέρουν, θα γλυτώσετε τον κόπο από το να ψάχνετε μέσα σε δεκάδες χιλιάδες άχρηστα αρχεία, αυτά που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.
Κάτι θετικό με το Recuva, είναι ότι σε αντίθεση με κάποια άλλα προγράμματα, επαναφέρει τα αρχεία με τις σωστές ονομασίες αλλά και τους τύπους. Κάποια άλλα κόβουν τους τίτλους ή ίσως εμφανίζουν όλα τα αρχεία χωρίς κάποια κατάληξη.
Απλή αναζήτηση VS deep scanning
Το Recuva έχει μία επιλογή στην οποία μπορείτε να επιλέξετε, απλή αναζήτηση ή λεπτομερής. Ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο δίσκο, καλό είναι πάντα να επιλέγετε πρώτα την απλή αναζήτηση. Τις περισσότερες φορές θα βρει τα διαγραμμένα αρχεία που θέλατε.
Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να κάνετε λεπτομερή αναζήτηση (deep scanning). H επιλογή αυτή εφαρμόζει διαφορετικό τρόπο αναζήτησης, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλές ώρες σε μεγάλους δίσκους, οι οποίοι έχουν εκατοντάδες GB δεδομένων. Σε HDD δίσκους μερικών TB, μπορεί να διαρκέσει και μέρες. Αλλά σίγουρα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, και αν δεν βρήκατε αυτό που ψάχνατε με την απλή αναζήτηση, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε και το deep scanning.