Το μίνι πληκτρολόγιο είναι ένα σχετικό νέο είδος, που έχει εισαχθεί στην αγορά των περιφερειακών τα τελευταία χρόνια. Κύρια χρήση τους είναι η λειτουργία tvbox ή μικρών development boards, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για tablet ή κινητά. Αν και δεν ξεπερνούν σε μέγεθος μία ανθρώπινη παλάμη, έχουν όλες τις δυνατότητες που έχει και ένα κανονικό πληκτρολόγιο. Τα περισσότερα εκτός από τα κοινά πλήκτρα έχουν είτε ένα trackpad, είτε κάποιο joystick, είτε κάποια έξτρα κουμπιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χειρισμό του κέρσορα.  

Μίνι πληκτρολόγιο IS11-BT05

μίνι keyboard για raspberryTo συγκεκριμένο μίνι πληκτρολόγιο, είναι Κινέζικης κατασκευής και δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποια γνωστή επωνυμία.  Διαθέτει ασύρματη τεχνολογία σύνδεσης Bluetooth (3.0) και έτσι μπορεί να συνδεθεί χωρίς πρόβλημα, με κινητά, tablet, tvbox καθώς και σταθερούς υπολογιστές. Διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου 250mAh, η οποία φορτίζεται με USB καλώδιο. Ο χρόνος φόρτισης είναι σχετικά μικρός (10-20 λεπτά) ενώ μπορεί ο χρόνος λειτουργίας, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι περίπου 20 ώρες. Ο χρόνος αναμονής είναι περίπου 1 μήνας. Διαθέτει απαλό backlight φωτισμό, ο οποίο ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με ένα κουμπί, αλλά και αυτόματα μετά από αδράνεια. Έχει touchpad καθώς και ξεχωριστά πλήκτρα για την κίνηση του κέρσορα. Επίσης έχει 2 ξεχωριστά πλήκτρα για τα κουμπιά του mouse στο πάνω μέρος, αλλά και κάτω από το touchpad. Το υλικό κατασκευής είναι abs πλαστικό με δύο μαλακές βάσεις για τους αντίχειρες.

Εντυπώσεις από μίνι πληκτρολόγιο IS11-BT05


Mini_Keyboard_IS11-BT05_04Τα συγκεκριμένα μίνι πληκτρολόγια, δεν είναι πολύ βολικά, αλλά είναι εξαιρετικά πρακτικά. Αν έχετε ασχοληθεί με raspberry, arduino ή παρόμοια dev. boards, τότε σίγουρα θα ξέρετε πόσο χρήσιμο είναι ένα τέτοιο mini πληκτρολόγιο. Χωράει με άνεση σε μία τσέπη, και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως keyboard και mouse. Φυσικά δεν είναι και τόσο βολικό. Είναι σαν να γράφεις σε blackberry. Αν έχετε δάκτυλα σαν τηγάνι, θα δυσκολευτείτε σίγουρα. Αλλά για το μέσο χρήστη είναι μία χαρά. Σε σχήμα και μέγεθος θυμίσει περισσότερο gamepad από παιχνιδομηχανή, οπότε αν είχατε/έχετε κάποιο playstation δεν θα σας ξενίσει καθόλου. Το συγκεκριμένο, έχει μία μικρή διαφορά από τα περισσότερα αντίστοιχα μίνι πληκτρολόγια. Έχει το touchpad στο δεξί μέρος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο βολικό για χρήση, αν είστε δεξιόχειρας. Φυσικά, έτσι το πληκτρολόγιο πάει λίγο πιο μέσα, και αυτό σημαίνει ότι θέλει λίγο εξάσκηση για να γράφετε μα τα δύο χέρια, καθώς ο δεξής αντίχειρας έχει λίγο πιο μεγάλη απόσταση. Αλλά σίγουρα βολεύει περισσότερο για χρήση του touchpad. Τα πλήκτρα είναι σχετικά μικρά και με σχήμα ρομβοειδές, Έτσι είναι λίγο πιο πρακτικά, για χρήση με τους αντίχειρες. Όμως δεν βολεύει και τόσο αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε με το ένα χέρι μόνο ή με τα υπόλοιπα δάκτυλα. Τα πλήκτρα είναι αρκετά μαλακά και σχετικά αθόρυβα. Εκ πρώτης όψεως δείχνουν ανθεκτικά και ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι αντέχουν 1 εκατομμύριο χτυπήματα το καθένα. mini keyboard Το touchpad έχει καλή απόκριση αλλά όχι και τόσο καλή όσο έχει ένα καλό touchpad από καλό λαπτοπ. Φυσικά είναι και πολύ πιο μικρό και πολύ πιο φτηνό, οπότε για τα λεφτά του είναι κάτι παραπάνω από καλό. Αυτό που είναι αρκετά πρακτικά είναι τα πλήκτρα που υπάρχουν στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου και αντιστοιχούν στα πλήκτρα του mouse. Φυσικά υπάρχουν και κάτω από το touchpad, αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σταθερό.

πίσω φωτισμός σε μίνι πληκτρολόγιο
O backlight φωτισμός ενεργοποιημένος

Ένα από τα πιο θετικά του χαρακτηριστικά, είναι και ο απαλός backlight φωτισμός που έχει. Έτσι μπορείτε άνετα να το χρησιμοποιήσετε και σε απόλυτο σκοτάδι. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να ελεγχθεί από ένα πλήκτρο, που υπάρχει στο πάνω μέρος. Αλλά ακόμα και όταν είναι ενεργός, θα απενεργοποιηθεί από αδράνεια μετά από λίγο.

Μίνι πληκτρολόγιο
Η θύρα usb με την οποία φορτίζει

Διαθέτει μπαταρία λιθίου 250mAh, το οποίο στο πρώτο άκουσμα δεν φαίνεται πολύ, αλλά λόγω της εξαιρετικά μικρής κατανάλωσης που έχει, μπορεί να αντέξει αρκετές ώρες συνεχούς λειτουργίας. Αν βρίσκεται σε αναμονή, μπορεί να αντέξει μέχρι ένα μήνα. Φορτίζεται με καλώδιο USB από υπολογιστή ή κάποιο φορτιστή USB. Με ένα καλό φορτιστή 1-2 Α  μπορεί να φορτίσει πλήρως σε 10-20 λεπτά.


Που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Mini_Keyboard_IS11-BT05_07Όπως είπαμε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε έχει σύνδεση bluetooth. Εμείς το δοκιμάσαμε, και παίζει outofthebox χωρίς κανένα πρόβλημα σε

 • laptop με windows, linux και android
 • κινητό με Android
 • tablet με Android
 • σε 3 διαφορετικά tvbox
 • σε 3 διαφορετικά dev. boards (raspberry pi, khadas vim,orange pi)

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τρέχει χωρίς πρόβλημα και σε iOS.

Είναι ιδανικό για σετάρισμα ή έλεγχο raspberry και λειτουργία tvbox ή smart tv


Πόσο κάνει και που μπορείτε να το βρείτε

Αυτό το μίνι πληκτρολόγιο, το πήραμε από το GearBest σε προσφορά λίγο πάνω από 15 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά. Η κανονική του τιμή είναι 18 ευρώ, τιμή αρκετά καλή και μάλλον η καλύτερη της αγοράς. Αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό, έχει και μερικά λίγο πιο απλά με 8-12 ευρώ. Υπάρχει και στην Ελληνική αγορά με κόστος 35-45 ευρώ, ενώ μπορείτε να το βρείτε και σε ebay ή amazon με κόστος 20-25 ευρώ.

Με πάνω από 30 ευρώ ίσως βρίσκετε καλύτερο, αλλά με 15-20 ευρώ σίγουρα είναι πολύ καλή επιλογή.


Συνοψίζοντας

mini keyboard Σίγουρα δεν πρόκειται για το καλύτερο μίνι πληκτρολόγιο της αγοράς, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει σε λειτουργικότητα ένα κανονικό σετ πληκτρολογίου, αλλά είναι φοβερά πρακτικό, και αν χρησιμοποιείτε μικρές συσκευές όπως tvbox ή development boards, θα λέγαμε ότι είναι και απαραίτητο. Η σύνδεση με bluetooth και η ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου με τον 1 μήνα αναμονή, το κάνουν ιδανικό αξεσουάρ για να υπάρχει μαζί σας σε κάθε ταξίδι. Ο απαλός backlight φωτισμός, σας επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε ακόμα και απόλυτο σκοτάδι, ενώ το καλούτσικο touchpad, σας απαλλάσσει και από την χρήση mouse. Αν και είναι πιο πρακτικό για χρήση με τα δύο χέρια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με το ένα ή σταθερό σε ένα πάγκο. Σίγουρα θέλει λίγο εξάσκηση μέχρι να το συνηθίσετε, ενώ αν δεν σας είναι απαραίτητο το touchpad ή δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε αρκετά, ίσως είναι καλύτερο να διαλέξετε κάποιο άλλο με διαφορετικό σχεδιασμό. Η τιμή του εξαρτάται από το που θα το αγοράσετε. Στην τιμή που το βρήκαμε, είναι εξαιρετική προσφορά και παρόλο που είναι λίγο ακριβότερο από άλλα αντίστοιχα οικονομικά μίνι-keyboards, η διαφορά στην ποιότητα αλλά και τα χαρακτηριστικά, το αξίζουν και με το παραπάνω. Βέβαια δεν είναι επώνυμο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Είναι ένα μοντέλο που θα βρείτε με αρκετές ψιλό άγνωστες επωνυμίες, αλλά όλα έχουν τον ίδιο κατασκευαστή. Σίγουρα μία επώνυμη και αξιόπιστη επωνυμία, θα το έκανε πιο προσιτό, αλλά τότε δεν θα είχε αυτή την εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Θετικά

 • Τιμή
 • Bluetooth
 • Touchpad
 • Backlight φωτισμός
 • Έξτρα πλήκτρα

Αρνητικά

 • Θέση touchpad, αν ενδιαφέρεστε μόνο για το πληκτρολόγιο
 • Το κουμπί on/off δεν δείχνει ανθεκτικό
 • Δεν είναι επώνυμο
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜία βιβλιοθήκη εμπνευσμένη από τον Παρθενώνα
Επόμενο άρθροΤσιμεντένιο φωτιστικό, στα γράμματα της αλφαβήτου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια