Review : CSSD F120GB LSB, ένας οικονομικός MLC SSD δίσκος από την Corsair

0
Corsair SSD FORCE 120GB

Οι δίσκοι SSD έχουν ήδη μπει για τα καλά στην ζωή μας. Η καλύτερη ταχύτητα αλλά και η αντοχή τους σε χτυπήματα και βλάβες, τους κάνουν ιδανική επιλογή για βασικό δίσκο που θα έχει το λειτουργικό στο σύστημά μας. 

Διαφορές μεταξύ SSD δίσκων

Δεν είναι όλοι οι SSD ίδιοι

Υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους SSD δίσκους και όσο αναφορά την αξιοπιστία και την αντοχή αλλά και όσο αναφορά την ταχύτητα.

Η πιο μεγάλη διαφοροποίηση την οποία μπορεί να έχουν είναι η τεχνολογία με την οποία είναι κατασκευασμένοι. Οι βασικές κατηγορίες είναι 3. Οι δίσκοι SLC, οι δίσκοι MLC και οι δίσκοι TLC. Oi SLC δεν είναι ακόμα για κοινούς θνητούς, οπότε οι επιλογές είναι MLC και TLC. Οι TLC είναι πιο οικονομικοί, αλλά έχουν χειρότερες επιδόσεις από τους MLC. Επίσης έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής. Οι MLC, κατά βάση, έχουν καλύτερες ταχύτητες από τους TLC, και συνήθως αντέχουν αρκετά περισσότερο.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως ο controller, αν υποστηρίζει TRIM, πόσα MB cache έχει.

Πάντως σε γενικές γραμμές, ένας MLC θεωρείται σχεδόν πάντα καλύτερη λύση από έναν TLC.

O συγκεκριμένος δίσκος ανήκει στην σειρά είναι ο Corsair FORCE 120GB LS και είναι η δεύτερη έκδοση (Β) η οποία έχει μερικές μικρές διαφορές από την πρώτη. Αγοράστηκε από το e-shop.gr, με τιμή περίπου 70 ευρώ, σε προσφορά στα Crazy Sundays.

 Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Corsair, μία αρκετά αξιόπιστη εταιρία

Η Corsair είναι μία αρκετά επώνυμη εταιρία με πολλά χρόνια παρουσία στο χώρο. Ειδικά σε ότι αφορά μνήμες και SSD δίσκους θεωρείται μία από τις κορυφαίες. Συνήθως οι τιμές της είναι λίγο μεγαλύτερες από τον ανταγωνισμό, αλλά έχει μεγάλη αξιοπιστία.

MLC με NAND και Phison Controller

Ο Corsair Force LS είναι τεχνολογίας MLC με NAND 19nm από την toshiba, που έχει καλές ταχύτητες, αλλά σίγουρα υπολείπεται από αρκετούς MLC. Controller έχει τον Phison PS3109-S9 

Sata ΙΙΙ, 2.5″ χαμηλού προφίλ (7mm)

Ο Corsair FORCE LS, έχει όπως και όλοι οι δίσκοι που βγαίνουν τώρα SATA 3 σύνδεση, που του επιτρέπει ταχύτητες μεταφοράς έως 6ΜΒ/S. Φυσικά έχει συμβατότητα και με SATA II και SATA I αν ο υπολογιστής σας είναι αρκετά παλιός, αλλά θα περιοριστείτε στις ταχύτητες του SATA II ή Ι. Είναι 2.5 ιντσών πλάτος και το προφίλ του είναι μόλις 7 χιλιοστά, δηλαδή μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε λάπτοπ ή desktop

Αντοχές έως 500G

O δίσκος της Corsair υποστηρίζει ότι έχει αντοχές έως 500G. Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει, ότι ακόμα και αν σας πέσει από τον 5ο, όροφο, δεν θα πάθει κάτι. Αντίθετα ένας παραδοσιακός σκληρός δίσκος, αν πέσει από μισό μέτρο ενώ δουλεύει, κατά 99% έχει καταστραφεί εντελώς. Οι αντοχές του σε θερμοκρασία είναι 0°C έως +70°C για λειτουργία και  -40°C to +85°C για αποθήκευση δεδομένων. Δηλαδή, θεωρητικά ακόμα και αν πάτε στο Νότιο Πόλο και τον έχετε στην τσέπη σας, δεν θα πάθει κάτι. Με την υγρασία τα πάει επίσης σχετικά καλά αφού αντέχει έως 90% RH (40° C) όταν βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ 93% RH (40° C) όταν είναι κλειστός.

Ταχύτητες

Τώρα οι ταχύτητες είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι επίσημες ταχύτητες που υποστηρίζει ο Corsair Force LS είναι 

Max Sequential Read (ATTO) Up to 540MB/s
Max Sequential Write (ATTO) Up to450MB/s 
Max Sequential Read (CDM) Up to 490MB/s
Max Sequential Write (CDM) Up to  140MB/s

Όπως φαίνεται τα πάει αρκετά καλά με τα ασυμπίεστα αρχεία, ενώ στα ήδη μη-συμπιέσιμα έχει ένα θέμα στην εγγραφή. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν χρησιμοποιηθεί για δίσκος λειτουργικού, οι ταχύτητες θα μοιάζουν περισσότερο με τις δύο κάτω και όχι με τις δύο πάνω τις περισσότερες φορές. Βέβαια εξακολουθούν να είναι αρκετά καλές (για επίσημες). Τώρα στα δικά μας benchmark, υπήρχε διαφορά προς τα κάτω. Και από την έρευνα που κάναμε δεν ήταν εξαίρεση. Ο συγκεκριμένος δίσκος SSD δεν τα πάει και τόσο καλά με τα περισσότερα bechmark που κάνουν οι χρήστες. Αναλόγως το firmware που έχει, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Και η αλήθεια είναι ότι για Corsair έχει αρκετές αρνητικές κριτικές.

IOPS / MTBF / Cache

Στα IOPS δεν φαίνεται να έχει και τρομερές επιδόσεις για SSD ενώ το MTBF είναι στα συνήθη επίπεδα για MLC.

Max Random Read QD32 (IOMeter)43K IOPS
Max Random Write QD32 (IOMeter)23K IOPS 
MTFB1,500,000 ώρες
Cache   256 MB DRAM 

 

Συμβατό με το Corsair Toolbox (μόνο Windows)

To corsair toolbox είναι ένα μικρό πρόγραμμα από την ίδια την Corsair που μπορεί να βοηθήσει έναν αρχάριο να σετάρει τον SSD αλλά και να κάνει διάφορες άλλες απαραίτητες εργασίες (πχ αναβάθμιση firmware). Δυστυχώς είναι διαθέσιμο μόνο για Windows από ότι φαίνεται (από μία προσπάθεια δεν φαίνεται να δουλεύει μέσω Wine για Linux)

Τιμή και εγγύηση

Ο συγκεκριμένος Corsair Force 120GB LS κοστίζει περίπου 60-75 ευρώ και μπορείτε να τον βρείτε στο Amazon αλλά και σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα (πχ e-shop.gr). Τιμή όχι κακή για MLC 120 GB. Η εγγύηση που έχει είναι 3 χρόνια από την ίδια την Corsair και είναι καλό χρονικό διάστημα, αν και είναι λίγο απίθανο να σας χαλάσει ένας SSD (αν δεν είναι DOA) τόσο σύντομα. Αλλά καλύτερα να υπάρχει και ας είναι αχρείαστη.

Σύνοψη : Ένας οικονομικός MLC SSD με την εγγύηση της Corsair


Σχετικά καλός και οικονομικός MLC SSD δίσκος, που όμως δεν έχει τρομερές επιδόσεις. Σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από κάποιον φτηνό TLC, αλλά μάλλον υπάρχουν αρκετοί πιο καλοί SSD από αυτόν με λίγα παραπάνω ευρώ. Οι πραγματικές ταχύτητες που πιάνει είναι λίγο πιο κάτω από τις επίσημες, αλλά παραμένουν αρκετά καλές για ένα οικονομικό SSD. Βέβαια η ταχύτητα εξαρτάται αρκετά και από το firmware που έχει πάνω, γιαυτό καλό είναι να κάνετε την απαραίτητη αναβάθμιση αν χρειάζεται.  

Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
ΤΙΜΗ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
IOPS
CONTROLLER
MTFB/A.T./CACHE
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΥΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροTest : Άνυδρο OSB, βοηθάει το βερνίκωμα ή μήπως όχι
Επόμενο άρθροΠως να κάνετε καμπυλωτά σχέδια σε βάση κοπής
ssd-corsair-f120gblsb-mlcΟι δίσκοι SSD έχουν ήδη μπει για τα καλά στην ζωή μας. Η καλύτερη ταχύτητα αλλά και η αντοχή τους σε χτυπήματα και βλάβες, τους κάνουν ιδανική επιλογή για βασικό δίσκο που θα έχει το λειτουργικό στο σύστημά μας. Δεν είναι όλοι οι SSD ίδιοι Υπάρχουν...
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια