ρολόι με nixie λαμπτήρεςΠριν λίγο καιρό είχαμε δείξει ένα μοντέρνο ρολόι, που χρησιμοποιούσε ένα μεγάλο ρετρό nixie λαμπτήρα από το Kickstarter. Οι nixie λαμπτήρες είναι λαμπτήρες αερίου χαμηλής πίεσης, που είχαν πορτοκαλί χρώμα και για αρκετά χρόνια ήταν ο μοναδικός τρόπος για την αναπαράσταση φωτεινών ενδείξεων (μέχρι την ανακάλυψη των dot matrix οθονών).

Αυτή τη φορά, θα δούμε ένα διαφορετικό μοντέρνο ρολόι με nixie λαμπτήρες. Είναι δημιουργία της Lizzie Wright, μίας τριτοετούς φοιτήτριας σχεδίου, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει δημιουργήσει μερικά πολύ όμορφα project μέχρι τώρα.

ρολόι με nixie λαμπτήρεςΤο δικό της ρολόι, θυμίζει πιο πολύ τα κλασσικά ρετρό nixie ρολόγια, καθώς χρησιμοποιεί 6 μικρούς nixie λαμπτήρες. Το σώμα του ρολογιού, είναι φτιαγμένο από οβάλ προφίλ αλουμινίου και ξύλο, το οποίο μπαίνει χωνευτό μέσα στο αλουμίνιο.

Ο συνδυασμός αλουμινίου, ξύλου και nixie λαμπτήρων δένει πολύ αρμονικά, δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Η ίδια η δημιουργός, έχει ανεβάσει τα σχέδια του μοντέρνου αυτού επιτραπέζιου ρολογιού στην προσωπική της ιστοσελίδα, αλλά δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για τα στάδια της κατασκευής ή το κύκλωμα που συνδέει τους nixie λαμπτήρες.

Που θα βρείτε Nixie λαμπτήρες αλλά και έτοιμα kit
Αν θέλετε να φτιάξετε και εσείς ένα ρετρό ρολόι με nixie λαμπτήρες, τότε στο ebay θα βρείτε όλα τα απαραίτητα υλικά (είτε λαμπτήρες σκέτους, είτε DIY πακέτα για ρολόγια).
 

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Themis Sgou

  Ελεος με την ορθογραφία, την εννοιολογία και το συντακτικό. … τριτοετης φοιτητριας … ανακάλυψη οθονών κλπ.
  Χώρια οι αγγλικές λέξεις που βρίθουν στα κείμενα σας, σαν να είναι πάμφτωχη η γλώσσα μας.

  • admin

   Για την ορθογραφία και ειδικότερα για το συντακτικό, σεβαστή η άποψή σας και σίγουρα έχετε δίκιο καθώς υπάρχουν αρκετά λάθη.

   Βέβαια, όπως σας είχα εξηγήσει και στο email που είχατε στείλει παλαιότερα, τις περισσότερες φορές δεν αξίζει καν ο χρόνος που απαιτείται για να ασχοληθεί κάποιος με αυτά τα λάθη, άλλα δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίζω αφού επιμένετε και επανέρχεστε με προσφωνήσεις τύπου «Έλεος…» και ένα σχόλιο για την ορθογραφία και το συντακτικό που στις 16 λέξεις που απαιτούσαν τονισμό, παραλείψατε να βάλετε τόνο στις 3.
   Αυτή την επισήμανση δεν την κάνω για να σας ειρωνευτώ, αλλά για να σας δείξω ότι κάποιες φορές δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαίνονται και ακόμα και αν γνωρίζεις καλά συντακτικό και ορθογραφία, πολλά μπορεί να σου διαφύγουν ακόμα και με δεύτερη ανάγνωση.
   Γιαυτό και σε όλα τα μεγάλα μέσα, υπάρχουν διαφορετικοί εργαζόμενοι που ελέγχουν το κάθε κείμενο εξονυχιστικά. Όμως ακόμα και εκεί , θα δείτε αρκετά ορθογραφικά λάθη. Δυστυχώς εμείς δεν είμαστε μεγάλο μέσο και δεν υπάρχει καν αυτή η δυνατότητα.

   Πάντως για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω ή ότι επικαλούμαι δικαιολογίες, συμφωνώ ότι υπάρχουν και συντακτικά και ορθογραφικά λάθη, τα οποία ίσως κάποια στιγμή βρεθεί χρόνος και διάθεση να διορθωθούν, ίσως όμως και όχι.

   Δυστυχώς η διαχείριση μίας ιστοσελίδας δεν είναι όπως μια σελίδα στο facebook ούτε όπως ο σχολιασμός στο youtube. Προσωπικά, μου είναι πολύ πιο σημαντικό να περνάω αρκετές ώρες καθημερινά κάνοντας επίβλεψη του traffic, των αλλαγών ακόμα και των ξένων links που υπάρχουν στα άρθρα, ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποιος αναγνώστης πρόβλημα με malware ή ransomware, παρά να ασχολούμαι με ένα λάθος όπως τριτοετής αντί για τριτοετούς. Δεν λέω ότι και το συντακτικό και η ορθογραφία δεν είναι σημαντικά, απλώς ότι υπάρχουν άλλα θέματα πιο σημαντικά και χρονοβόρα, τα οποία αφορούν κυρίως την εύρυθμη λειτουργία της ιστοσελίδας.

   Τώρα όσο αναφορά την Ελληνοποίηση των Αγγλικών όρων, που χρησιμοποιούνται στα κείμενα δεν συμφωνώ καθόλου. Η χρήση τους -τουλάχιστον σε όσα έχω συντάξει εγώ προσωπικά- δεν έγινε ούτε γιατί είμαι Αγγλολάγνος ούτε γιατί δεν γνωρίζω την Ελληνική μετάφραση, αλλά γιατί αυτή είναι η διεθνής ορολογία και έτσι τα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Όποιος κάποια στιγμή στη ζωή του είχε την ατυχία να διαβάσει ένα τεχνικό βιβλίο με Ελληνοποιημένη ορολογία (πχ προγραμματισμού) , γνωρίζει ακριβώς τι εννοώ.

   Όσο «λάθος» είναι η χρήση των greeklish και ξένων εκφράσεων στην καθημερινή ζωή, άλλο τόσο «λάθος» είναι και η Ελληνοποίηση κάθε ξένης λέξης και έννοιας. Έτσι όπως εσάς σας «ενοχλεί» η ανάγνωση των Αγγλικών λέξεων που βρίθουν στα κείμενα της σελίδας, έτσι και εμένα με «ενοχλεί» να διαβάζω την λέξη φυλλομετρητή αντί για browser ή την λέξη εξαερωτήρας αντί για καρμπυρατέρ.

   Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα μέσο επικοινωνίας που συνεχώς εξελίσσεται από τον ίδιο τον κόσμο που την ομιλεί και την χρησιμοποιεί. Έτσι, όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία Ελληνικά στα νέα Ελληνικά, μπορεί και να εξελιχθεί σε λίγα χρόνια στα νεότερα Ελληνικά, στα οποία θα υπάρχουν ίσως πολύ περισσότερες ξένες λέξεις ή θα έχουμε μετατρέψει όλα τα φωνήεντα σε ι, ο και ε.

   Επομένως η χρήση των Αγγλικών λέξεων θα συνεχιστεί όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Είναι κατανοητό αυτό να μην αρέσει σε όλους αλλά ως διαχειριστής της σελίδας, αυτό κρίνω πιο σωστό και πρέπον και δεν θα αλλάξει παρά την διαφωνία σας.

   Η ανάγνωση των άρθρων είναι εντελώς δωρεάν και σίγουρα δεν είναι υποχρεωτική. Οπότε αν σας ενοχλούν τόσο πολύ τα συντακτικά λάθη της ιστοσελίδας και διαφωνείτε τόσο με τις επιλογές των λέξεων, μπορείτε πολύ απλά να μην συνεχίσετε να την διαβάζετε και πιστέψτε με δεν το λέω καθόλου ειρωνικά.
   Απλώς το διαδίκτυο έχει τόσες επιλογές, που πραγματικά δεν αξίζει να ασχολείστε ή να επιμένετε με κάτι που σας ενοχλεί τόσο. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερες ιστοσελίδες από την συγκεκριμένη και σίγουρα θα υπάρχουν σελίδες που δίνουν πολύ περισσότερο βάση στο συντακτικό και χρησιμοποιούν αποκλειστικά Ελληνική ορολογία.

   • Themis Sgou

    Συνιστάται οχι Συνίσταται (σκασμενο ελαστικο)