Έξυπνη και οικονομική ιδέα για DIY στοπ κοπής σε φαλτσοπρίονο

1

Το φαλτσοπρίονο είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία πάγκου που υπάρχουν. Αν και είναι λίγο ακριβό για τους περισσότερους ερασιτέχνες, μπορεί να κάνει την ζωή όποιου το αποκτήσει αρκετά πιο εύκολη.

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που χρησιμοποιεί φαλτσοπρίονο είναι πως θα κόψει πολλά κομμάτια ίδιου μήκους, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία. Υπάρχούν διάφορες λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Από πολύ ακριβοί πάγκοι εργασίας με στοπ, ως απλές λύσεις με κάποιο αντικείμενο ως σημάδι.

Μία αρκετά έξυπνη αλλά και οικονομική λύση για αυτό το πρόβλημα, παρουσιάζεται στο κανάλι του Youtube από το finewoodworking. H ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί ένας σιδερένιος σωλήνας (ύδρευσης, γαλβανιζέ ή μάυρος) ως οδηγός για το diy στοπ κοπής, σε ότι μήκος επιθυμείτε.

έξυπνη ιδέα για στοπ κοπής σε φαλτσοπρίονοΓια να γίνει αυτό χρειάζονται 2 βασικά εξαρτήματα και μία προυπόθεση. Τα εξαρτήματα είναι μία φλάντζα για το ίδιο πάχος σωλήνα και ένα στοπ για σφιγκτήρες σωλήνα. Η προυπόθεση είναι τα πλαϊνά του φαλτσοπρίονου να είναι εντελώς κάθετα προς την πλάτη.

έξυπνη ιδέα για στοπ κοπής σε φαλτσοπρίονοΗ διαδικασία είναι απλή και δεν έχετε παρά να βιδώσετε την φλάντζα στην αλουμινιένα βάση του φαλτσοπρίονου. Στην συνέχεια βιδώνετε στην φλάντζα, ένα μεταλλικό σωλήνα με βόλτες στο μήκος που θέλετε. Σε καταστήματα υδραυλικών που έχουν μεταλλικούς σωλήνες, μπορείτε να βρείτε είτε έτοιμους σωλήνες με βόλτες (σωληνομαστούς) είτε να ζητήσετε να σας φτιάξουν σε ότι μήκος θέλετε (μέχρι 6 μέτρα).  Επειδή το βίδωμα δεν είναι μόνιμο, μπορείτε να τον ξεβιδώνετε όποτε θέλετε ή να χρησιμοποιείτε αρκετούς σε διαφορετικά μήκη.

έξυπνη ιδέα για στοπ κοπής σε φαλτσοπρίονοΑφού τον βιδώσετε, βάζετε το στοπ στο μήκος που θέλετε, και αυτό θα μείνει απολύτως σταθερό, μέχρι το τέλος της κοπής. Δείτε στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά την διαδικασία με την οποία λειτουργεί.

Βέβαια καλό είναι να ειπωθεί ότι η συγκεκριμένη πατέντα, έχει ένα μικρό θέμα. Ο σωλήνας δεν είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια κοπής του φαλτσοπρίονου. Έτσι αν είναι μακρύ το ξύλο, μπορεί να γέρνει λίγο. Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί μάλλον εύκολα με μερικά ξύλινα δακτυλίδια, όπου το πάχος τους ξύλου θα ήταν όσο η απόσταση του σωλήνα από το ύψος της επιφάνειας εργασίας.

Που θα βρείτε τα εξαρτήματα

Δυστυχώς και τα 2 αυτά εξαρτήματα δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν. Την φλάντζα θα την βρείτε σε καταστήματα υδραυλικών (όχι και τόσο εύκολα καθώς δεν ζητιέται και τόσο πλέον. Στην Αττική έχει ο Χρυσαφίδης) και έχει κόστος 5-15 ευρώ. Το στοπ για τους σφιγκτήρες σωλήνα και αυτό δύσκολα θα το βρείτε Ελλάδα. Δείτε εδώ μερικά σετ σφιγκτήρα για σωλήνα στο ebay (είναι από Αμερική όλα). 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιακά σκαλιστά σχέδια πάνω σε πραγματικά αυγά
Επόμενο άρθροΈνας μικρός εκτυπωτής φτιαγμένος αποκλειστικά από ξύλο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια