Πως να κάνετε καμπυλωτά σχέδια σε βάση κοπής

0

Ίσως μία από τις πιο απλές ξυλοκατασκευές είναι η βάση κοπής για την κουζίνα. Μπορεί να γίνει από μία ενιαία σανίδα ή κομμάτι (όπως αυτή εδώ η βάση κοπής από κορμό ελιάς), αλλά μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και από συγκολλημένα καδρονάκια. Ειδικά ο δεύτερος τρόπος, είναι αυτός που ακολουθείται από τους περισσότερους, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν άχρηστα ρετάλια ξύλου αλλά μπορεί να έχει και καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα, αν συνδυαστούν κομμάτια διαφορετικής απόχρωσης.  

Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, μπορεί να γίνουν και μερικά περίτεχνα σχέδια στον δίσκο, όπως καμπυλωτά σχέδια στο εσωτερικό του. Όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει, καθώς δεν απαιτεί κάποιο πολύ ακριβό εργαλείο, παρά μόνο ένα ρούτερ χειρός με μερικά διαφορετικά bits.  βάση κοπής για κουζίναΠως μπορεί κάποιος να φτιάξει καμπυλωτά σχέδια σε δίσκο κοπής; Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε το σχήμα της καμπύλης σε ένα κομμάτι ξύλου (πχ mdf) και στην συνέχεια να το κόψετε όσο πιο καλά μπορείτε. Θα βοήθαγε σίγουρα μία κορδέλα, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει ακόμα και με σέγα χειρός. Εφόσον έχετε το σχέδιο στο κομμάτι του ξύλου, θα πρέπει να το καθαρίσετε όσο πιο πολύ μπορείτε για να γίνει λείο. Εφόσον γίνει αυτό, την δύσκολη δουλειά την κάνει πλέον το ρούτερ. Με οδηγό το κομμένο και καθαρισμένο κομμάτι και ένα bit αντιγραφής, κόβετε η ήδη συγκολλημένη βάση κοπής, στο καμπυλωτό σχέδιο που έχει το πρότυπο. Αν είναι καλό και κοφτερό το bit του ρούτερ, η κοπή θα είναι καθαρή και ομαλή και το μόνο που θα χρειάζεται, είναι λίγο τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Για σιγουριά ότι το ταίριασμα θα είναι τέλειο, μπορεί να περαστούν και τα δύο κομμάτια με ένα ρούτερ αντιγραφής. Πλέον αυτό που μένει, είναι το κόλλημα των λεπτών κομματιών στο εσωτερικό του δίσκου κοπής. Τα κομμάτια θα πρέπει να είναι σχετικά λεπτά και ευλύγιστα. Αν δεν μπορούν να λυγίσουν εύκολα, τότε υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν. Με την βοήθεια της πίεσης από τους σφιγκτήρες αλλά και με την χρήση ξυλόκολλας, αυτά θα πάρουν το σχήμα της εσωτερικής καμπύλης του δίσκου κοπής. Και αν έχουν ακριβώς το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος τους, τότε θα ταιριάξουν τέλεια. καμπυλωτά σχέδια σε δίσκο κοπήςΓια ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορεί κάποιος να επαναλάβει την ίδια διαδικασία όσες φορές επιθυμεί στον ίδιο δίσκο κοπής. Έτσι θα έχει πολλαπλά σχέδια που θα κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.  Αυτή η τεχνική, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς την ακολουθούν οι ξυλουργοί πιθανώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ρούτερ. Αλλά μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις που μπορείτε να βρείτε για καμπυλωτά σχέδια σε βάση κοπής, είναι αυτή που φιλοξενείτε στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του youtube WordsNWood. Από εκεί προέρχονται και όλες οι φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο. 

Προσοχή

Υλικά κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα

Κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας, αν επιθυμείτε να φτιάξετε μία συγκολλητή βάση κοπής, είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υλικά που να είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι ξυλόκολλες και τα λάδια ή τα κεριά κατάλληλα για τρόφιμα. Μία γνωστή ξυλόκολλα που έχει εγκριθεί από την FDA για αυτό το σκοπό είναι η Titebond III η οποία υπάρχει και στο Amazon αλλά και σε επιλεγμένα Ελληνικά καταστήματα. Για φινίρισμα η ασφαλέστερη λύση είναι το ελαιόλαδο, το οποίο δεν κρατάει τόσο πολύ όσο άλλα ειδικά λάδια, αλλά σίγουρα είναι ασφαλές και υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview : CSSD F120GB LSB, ένας οικονομικός MLC SSD δίσκος από την Corsair
Επόμενο άρθροDIY ξύλινη απλίκα με ανάγλυφη επιφάνεια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια