Αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης ανάλογα με την ώρα της ημέρας

0
Για όσους κάθονται αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, η σωστή ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης είναι κάτι αρκετά σημαντικό. Λάθος φωτεινότητα σημαίνει μεγαλύτερη κούραση στα μάτια ή ακόμα και πονοκεφάλους.

Οι περισσότερες οθόνες έχουν presets, και έτσι μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε τη φωτεινότητα με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Αλλά και πάλι αυτό είναι λίγο ταλαιπωρία αν πρέπει να γίνετε αρκετές φορές τη μέρα.

Εδώ έρχεται ο f.lux, μία πολύ χρήσιμη δωρεάνεφαρμογή που αλλάζει μόνο της τη φωτεινότητα της οθόνης, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Έτσι αν είναι βράδυ, θα ρυθμίσει τη φωτεινότητα ανάλογα με την λάμπα που δηλώσαμε ότι έχουμε στο δωμάτιο, ενώ αν είναι μέρα θα την επαναφέρει στην φωτεινότητα που έχουμε ορίσει για την ημέρα.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε τη θέση στην οποία βρισκόμαστε (για να ξέρει το πρόγραμμα πότε ανατέλλει και πότε δύει ο ήλιος) και τον φωτισμό τον οποίο χρησιμοποιούμε στο δωμάτιο που βρίσκεται η οθόνη.

Εγκατάσταση

Είναι multi-platform και τρέχει σε Windows, Mac, Linux, iPhone και iPad. Σε windows και Mac έχει πιο πολλές επιλογές και καλύτερο γραφικό περιβάλλον, ενώ σε Linux είναι πιο απλό. Βέβαια, το σημαντικό σε αυτή την εφαρμογή δεν είναι η εμφάνιση, αλλά η λειτουργικότητα την οποία έχει. Έτσι αν θέλετε μπορεί να τρέξει και από τερματικό σε Linux και Mac, ώστε να καταναλώνει λιγότερο μνήμη.

το applet του f.lux σε Windows
Το applet του f.lux σε Linux

Συνοψίζοντας

Αν κάθεστε με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή, σίγουρα το f.lux σας είναι απαραίτητο. Απλό, εύχρηστο, ελαφρύ και πολύ λειτουργικό. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην το εγκαταστήσετε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση από