10 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από χημικά

0
10 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Πριν πάρα πολλά χρόνια η NASA είχε κάνει μεγάλο πείραμα με το οποίο προσπαθούσε να αποδείξει αν τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν μερικές γνωστές χημικές ουσίες και αν ναι, ποια έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Το πείραμα αυτό, είχε γίνει το μακρινό 1989 και κάθε λίγα χρόνια αναμοχλέυεται από κάποια ιστοσελίδα ή έρευνα που το αναφέρει. Πρόσφατα το έφερε ξανά στο προσκήνιο η ιστοσελίδα lovethegarden, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πειράματος, με ένα λίγο πιο μοντέρνο τρόπο.

nasa-guide-to-air-filtering-houseplants
To όμορφο infographic από την σελίδα lovethegarden.com

Αν και φυσικά υπάρχουν δεκάδες χημικές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, το συγκεκριμένο πείραμα επικεντρώθηκε σε 3 από τις πιο γνωστές, που δυστυχώς τις συναντάμε παντού :

  • Βενζόλιο 
  • Φορμαλδεΰδη
  • Τριχλωροαιθυλένιο

Όπως έδειξε τα αποτελέσματα, όλα τα φυτά που συμμετείχαν στο πείραμα, απορροφούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις χημικές ουσίες. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές και τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρχαν φυτά που μπορούσαν να τα καταφέρουν αρκετά καλά έναντι μίας ουσίας και να έχουν πενιχρά αποτελέσματα έναντι κάποιας άλλης. 

Κάτι το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι σε αρκετά από αυτά τα φυτά σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των χημικών ουσιών, έπαιξε και το φυτόχωμα το οποίο υπήρχε μέσα στην γλάστρα. Αρκετά από τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν σε φυτόχωμα συγκεκριμένων φυτών, έχουν την ικανότητα να απορροφούν και να διασπούν διάφορες γνωστές χημικές ουσίες από την ατμόσφαιρα.

Ας δούμε 10 από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

 

1Φοίνικας μπαμπού (Chamaedorea seifrizii)

Αν και όλα τα φοινικοειδή έδειξαν ότι τα καταφέρνουν αρκετά καλά, ο συγκεκριμένος φοίνικας εσωτερικού χώρου είχε λίγο καλύτερα αποτελέσματα από τους υπόλοιπους. Τα καταφέρνει αρκετά καλά με την φορμαλδεϋδη, ενώ έχει σχετικά καλά αποτελέσματα και με το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο. 

Είναι σχετικά κοινό είδος φοίνικα και τα περισσότερα φυτώρια τον διαθέτουν, οπότε σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες επιλογές ανάμεσα στα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

2Κοινό χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium)

Ίσως το πιο γνωστό φυτό σε αυτή τη λίστα, είναι το πολύ γνωστό σε όλους χρυσάνθεμο. Αν και δεν είναι φυτό καθαρά εσωτερικού χώρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έτσι. Το χρυσάνθεμο τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τις 3 χημικές ουσίες.


3Δράκαινα (Dracaena marginata ή deremensis)

H δράκαινα είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν διάφορα είδη δράκαινας και αν και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα δεν είναι και το πιο διαδεδομένα στα φυτώρια της Ελλάδος, λογικά τα αποτελέσματα θα είναι περίπου ίδια και για τα υπόλοιπα φυτά αυτού του είδους. H δράκαινα φάνηκε ότι είχε αρκετά καλά αποτελέσματα με το βενζόλιο, ενώ και με τις άλλες δύο ουσίες τα πήγε σχετικά καλά επίσης.


4Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum “‘Mauna Loa'”)

Το σπαθίφυλλο είναι ένα αρκετά όμορφο φυτό με λευκά άνθη. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, και παρότι απορροφά και αυτό τα παραπάνω χημικά, τα ποσοστά απορρόφοσης δεν ήταν τόσο καλά όσο άλλα φυτά σε αυτή τη λίστα. Όμως η ξεχωριστή ομορφιά του το κάνει σίγουρα μία καλή επίλογή.


5Σανσεβιέρια η τρίζωνη (Sansevieria laurentii)

Η σανσεβιέρια είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου. Προέρχεται από την αφρική και είναι αρκετά ανθεκτικό. Στα αγγλικά ονομάζεται «γλώσσα της πεθεράς» λόγω των φύλλων του που θυμίζουν μεγάλη γλώσσα. Στο πείραμα τα πήγε αρκετά καλά με την φορμαλδεϋδη και το βενζόλιο.


6Ζέρμπερα (Gerbera jamesonii)

Η ζέρμπερα είναι ένα φυτό αρκετά αγαπητό. Έχει μεγάλα πολύχρωμα άνθη και μοιάζει με μαργαρίτα. Στο πείραμα είχε ένα μία από τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του βενζολίου, ενώ τα πήγε αρκετά καλά και με το τριχλωροαιθυλένιο.


7Αγγλικός κισσός (Hedera helix)

Ο αγγλικός κισσός σίγουρα δεν είναι μέσα στις πρώτες επιλογές κάποιου για φυτό εσωτερικό χώρου, αλλά με λίγη φροντίδα, μπορεί να δώσει μία ξεχωριστή νότα μέσα στο σπίτι. Είναι ένα αρκετά ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, που αν του δώσετε «χώρο» και τροφή μπορεί να ξεπεράσει και τα 30 μέτρα σε ύψος. Τα πήγε εξαιρετικά καλά με το βενζόλιο.


8Αγλαόνημα (Aglaonema Silver Queen)

Το αγλαόνημα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε αξιοπρεπές φυτώριο αλλά και σε καταστήματα με άνθη και λουλούδια. Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Νότιο-ανατολικής Ασίας και γιαυτό η διεθνής ονομασία του είναι «Chinese Evergreen».  


9Φίκος (Ficus benjamina)

Ο φίκος είναι ένα από τα φυτά τα οποία συμμετείχαν στο πείραμα και είχε επίσης καλά αποτελέσματα. Είναι πιθανώς το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου στην Ελλάδα και σίγουρα κάθε σπίτι και γραφείο έχει από ένα. Είχε καλές επιδόσεις με την φορμαλδεΰδη και με το βενζόλιο.


10Αλόη (aloe vera)

Το τελευταίο φυτό σε αυτή τη λίστα, δεν συμμετείχε σε όλες τις μετρήσεις στο πείραμα, αλλά αναφέρεται σε κάποια αποτελέσματα. Είναι η πολύ γνωστή αλόη. Με μία πρόχειρη ματιά κάποιος που διαβάζει τα αποτελέσματα του πειράματος, θα νομίσει ότι δεν είχε και τόσο καλές επιδόσεις. Όμως αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι είχε από τις καλύτερες αναλογίες σε ότι αφορά επιφάνεια φύλλων/ απορρόφηση χημικών. Με απλά λόγια, ο λόγος που δεν είχε φαινομενικά τόσο καλές επιδόσεις όσο τα υπόλοιπα, είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό παχύφυτο, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα φυτά σε αυτή τη λίστα φτάνουν και τα 2 μέτρα σε ύψος, με πολύ μεγαλύτερο φύλλωμα. Όμως αναλογικά, η αλόη τα πάει αρκετά καλά.


Μερικές επιπλέον πληροφορίες για φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πειράματος της NASA μπορείτε να τα διαβάσετε στην δημοσίευση του paper εδώ.

Στο Wikipedia υπάρχει ένα άρθρο το οποίο έχει δημιουργήσει ένα πίνακα με όλα τα γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στον πίνακα είναι βασισμένα κυρίως στο εκτενέστατο πείραμα της NASA, αλλά έχουν προστεθεί και άλλες πηγές και μερικά άλλα γνωστά χημικά, όπως ξυλόλη και αμμωνία.

Προηγούμενο άρθροΓυαλισμένες σφαίρες φτιαγμένες αποκλειστικά από χώμα
Επόμενο άρθροΜικροσκοπικά ζώα από πολυμερικό πηλό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια