Το αμπέλι είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό, το οποίο μπορεί αν και προτιμά γόνιμα πεδινά εδάφη, μπορεί να φυτευθεί και σε ημιορεινές περιοχές. Τον χειμώνα κάποιες ποικιλίες μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες ακόμα και -25 βαθμών Κελσίου. Αυτό αφορά το ξυλώδες μέρος του αμπελιού. Οι βλαστοί και τα φύλλα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πάλι η αντοχή τους εξαρτάται από την ποικιλία του αμπελιού, αλλά θερμοκρασίες υπό του μηδενός είναι σίγουρο ότι θα καταστρέψουν τους περισσότερους νέους βλαστούς.
Έτσι σε περιοχές της Ευρώπης που υπάρχει πιθανότητα την άνοιξη να έχουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, εδώ και αιώνες εφαρμόζουν μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδο για να προφυλάξουν τους ευαίσθητους νεαρούς βλαστούς των αμπελιών.
Ανάβουν εκατοντάδες μικρές φωτιές ανάμεσα από τις «αράδες» των αμπελιών μέσα σε τενεκεδάκια. Οι φωτιές αυτές είναι ικανές να ανεβάσουν τοπικά την θερμοκρασία για μερικούς βαθμούς. Οι λίγοι αυτοί βαθμοί που θα ανέβει η θερμοκρασία, μπορεί όμως να αποβούν σωτήριοι για την ερχόμενη σοδειά του αμπελιού. Κάποιοι χρησιμοποιούν ξύλα ή και άλλα υλικά που βγάζουν έντονο καπνό κατά την καύση, καθώς η έντονη κάπνα, μπορεί να συγκρατήσει καλύτερα την θερμοκρασία.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αρκετοί ποτίζουν και τα αμπέλια τους με κανόνια. Ο λόγος που γίνεται αυτό έχει να κάνει με την χημική αντίδραση που γίνεται όταν το νερό μετατρέπεται σε πάγο.
Με πολύ απλά λόγια, τα σταγονίδια από το πότισμα πάνω στους βλαστούς αλλά και το χώμα, θα προστατέψουν τα φυτά το δύσκολο βράδυ. Βέβαια αυτή η μέθοδος έχει αποτελέσματα μόνο στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει το πολύ λίγους βαθμούς κάτω από μηδέν. Αν πέσει αρκετά κάτω από το μηδέν, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα δυστυχώς. Επίσης θα πρέπει να γίνεται συνεχόμενα και να μην σταματήσει απότομα, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι ότι ο παγετός δεν θα πρέπει να διαρκέσει πολλές μέρες. Για περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Οι τεχνικές αυτές δεν είναι εντελώς ξένες και στην χώρα μας. Την μέθοδο με τις φωτιές την χρησιμοποιούσαν αρκετά οι παλαιότεροι στις ορεινές περιοχές για να προστατεύουν κάποια δέντρα σε περιπτώσεις παγετού στις αρχές της Άνοιξης. Η μέθοδος του ποτίσματος χρησιμοποιείται αρκετά σε ορισμένες καλλιέργειες ευαίσθητες στον πάγο, που έχουν καρπούς τον χειμώνα (πχ πορτοκάλια, μανταρίνια…).
Οι φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο είναι από τον Γάλλο φωτογράφο Aurelien Ibanez και τραβήχτηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας φέτος την άνοιξη. Μπορείτε να δείτε όλο το άλμπου με τις φωτογραφίες στο προφίλ του στο Facebook.