Πως να κολλήσετε τα παπούτσια σας

4

Πως να κολλήσετε τα παπούτσια σαςΑν ένα παπούτσι δεν είναι κατασκευασμένο με τα κατάλληλα υλικά ή με την σωστή διαδικασία, μπορεί να «ανοίξει» ακόμα και μετά από λίγες μόνο μέρες. Ακόμα όμως και ένα καλής ποιότητας παπούτσι, μπορεί μετά από καιρό να ξεκολλήσει. Αντί να τα πετάξετε μπορείτε φυσικά να κολλήσετε τα παπούτσια σας αρκετά εύκολα και με μικρό κόστος. 

Γιατί ξεκολλάει ένα παπούτσι

Οι λόγοι που μπορεί να ξεκολλάει ένα παπούτσι είναι αρκετοί. Το πρώτο και το πιο πιθανό είναι η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε να μην ήταν αρκετή ή να μην κολλήθηκε με την σωστή διαδικασία. Αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα σε πολύ οικονομικά παπούτσια που κοστίζουν μερικά ευρώ.

Άλλη αρκετά πιθανή αιτία, είναι να μην φταίει η κόλλα αλλά το ίδιο το υλικό του παπουτσιού. Έτσι για παράδειγμα τα παπούτσια από δερματίνη, ξεκολλάνε αρκετά εύκολα όχι λόγω κόλλας αλλά επειδή διαλύεται η δερματίνη. Το ίδιο ισχύει για αρκετά φτηνά υλικά κατασκευής παπουτσιών. Αυτή είναι δυστυχώς η χειρότερη περίπτωση, γιατί όσες φορές και να το κολλήσετε πάντα θα συμβαίνει το ίδιο.

Τέλος, μπορεί να μην φταίει η κόλλα ή το υλικό κατασκευής, αλλά οι συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιείται το παπούτσι. Υπερβολική υγρασία, χημικά, διαλυτικά, ακόμα και περιττώματα ζώων μπορεί να εξασθενήσουν την δύναμη της κόλλας και έτσι το παπούτσι να ξεκολλήσει πολύ πιο σύντομα από ότι θα έπρεπε κανονικά.

Τι κόλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κολλήσετε τα παπούτσια σας

Για να κολλήσετε τα παπούτσια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές κόλλες που κυκλοφορούν στην αγορά. Κάθε μεγάλη εταιρία, έχει τουλάχιστον μία κόλλα κατάλληλη για παπούτσια.

Δερματόκολλα Νο.69 της Durostick
Δερματόκολλα Νο.69 της Durostick

Οι περισσότερες από αυτές είναι κάποια κατηγορία βενζινόκολλας / δερματόκολλας. Η βενζινόκολλα είναι μια πολύ ανθεκτική κατηγορία κόλλας η οποία παρότι είναι αρκετά ισχυρή έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν «κοκκαλώνει». Παραμένει ελαστική για πάντα. Αυτό την κάνει ιδανική για κολλήσεις σε αντικείμενα που έχουν κάποια κίνηση, όπως τα παπούτσια.

Θα τις βρείτε σε χρωματοπωλεία, καταστήματα κατασκευών αλλά και σούπερ μάρκετ (σε πιο μικρές και ακριβές συσκευασίες).

Οι κόλλες στιγμής και οι εποξικές κόλλες είναι πολύ πιο ισχυρές από τις βενζινόκολλες, αλλά έχουν μηδενική ελαστικότητα. Οπότε είναι παντελώς ακατάλληλες για αυτό το σκοπό.

Τι πρέπει να κάνετε πριν να κολλήσετε τα παπούτσια

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε καλά το παπούτσι από σκόνες και λίπη. Αν είναι βρώμικο καλό είναι να το πλύνετε καλά.

Αφού το πλύνετε και το στεγνώσετε, θα πρέπει να τραβήξετε και να ξεκολλήσετε τα σημεία που η παλιά κόλλα δεν είναι πολύ ισχυρή. Αυτά τα σημεία αν τα αφήσετε όπως είναι, θα είναι οι «αδύναμοι κρίκοι» την επόμενη φορά.

Φυσικά δεν πρέπει να βάλετε και όλη σας την δύναμη ή να φωνάξετε και κάποιον άλλο να τραβήξει. Ξεκολλήστε απλώς ότι βγαίνει σχετικα εύκολα, ακόμα και αν είναι ολόκληρη η σόλα. Αν ξεκολλήσει ολόκληρη η σόλα, θα θέλετε λίγο πιο πολύ κόλλα, αλλά η κόλληση θα είναι πολύ πιο ισχυρή.

Πως να κολλήσετε τα παπούτσια 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διαβάσετε πολύ καλά τις οδηγίες χρήσης της κόλλας που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι το σημαντικότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία.

Υποθέτουν ότι οι οδηγίες χρήσης είναι ίδιες με κάποιας άλλης κόλλας που έχουν ξαναχρησιμοποιήσει. Ειδικά για τις βενζινόκολλες αυτό δεν συμβαίνει. Η κάθε κόλλα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές οδηγίες χρήσης, ειδικά όσο αναφορά τους χρόνους αναμονής.

Η συγκεκριμένη κόλλα που χρησιμοποιήθηκε στο παράδειγμα αυτού του παπουτσιού, είναι η δερματόκολλα Νο 69 της Durostick. Μια αρκετά καλή και οικονομική κόλλα από μία αρκετά καλή και αξιόπιστη Ελληνική εταιρία. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όποια άλλη επιθυμείτε.

durostick_dermatokolla_2Εφόσον οι επιφάνειες κόλλησης είναι καθαρές, τότε με ένα ξυλάκι αρχίζετε να την βάζετε στις επιφάνειες. Έχει περίπου την ίδια εμφάνιση και ρευστότητα με ένα μέλι, οπότε θα είναι σαν να αλείφετε κάποια φέτα ψωμί.

kollima_papoutsion_18_v1Θα πρέπει να την βάλετε και στις δύο επιφάνειες κόλλησης στην ίδια περίπου ποσότητα. Μην σας απασχολεί αν η κόλλα χυθεί πάνω στο παπούτσι. Βγαίνει αρκετά εύκολα αν στεγνώσει.

Τώρα είναι το πιο σημαντικό βήμα που ξεχνάνε οι περισσότεροι. Αναμονή για να «τραβήξει» η κόλλα. Η συγκεκριμένη της Durostick απαιτεί 15 λεπτά ανανομής πριν ακουμπήσετε τις δύο επιφάνειες κόλλησης μεταξύ τους. Άλλες κόλλες μπορεί να έχουν διαφορετικό χρόνο αναμονής. Γιαυτό ξανά θα πούμε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης.

Εφόσον περάσει αυτός ο χρόνος, τότε θα πρέπει να πιέσετε τις δύο επιφάνειες μεταξύ τους με όσο δύναμη μπορείτε για αρκετές ώρες. Το ιδανικότερο θα ήταν να είχατε κάποιο καλαπόδι, αλλά και μία μέγγενη ή κάποιοι σφιγκτήρες κάνουν την δουλειά τους. Προσοχή μην καταστρέψετε με την μέγκενη ή με τους σφιγκτήρες το παπούτσι. Χρησιμοποιήστε πετσέτες ή παλιά ρούχα για να το προστατέψετε από σημάδια.

Τώρα θα πρέπει να το αφήσετε μερικές ώρες να δέσει. Ιδανικά θα ήταν τουλάχιστον μία μέρα. Αν έχετε κάνει την διαδικασία σωστά και η κόλλα που χρησιμοποιήσατε ήταν καλή, τότε θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια σίγουρα. Ίσως να μην ξαναξεκολλήσει και ποτέ.


Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να ξέρετε

  • Η βενζινόκολλα κάνει για σχεδόν όλα τα είδη των παπουτσιών (δερμάτινα, δερματίνη, αθλητικά…). Αν όμως το παπούτσι είναι φτιαγμένο από κάποιο ειδικό υλικό, τότε ίσως να υπάρχουν άλλες καταλληλότερες.
  • Όσο πιο μεγάλη συσκευασία προτιμήσετε, τόσο πιο οικονομικά θα σας έρθει. Η βενζινόκολλα είναι αρκετά χρήσιμη κόλλα και μπορεί να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να πετρώσει, αν η συσκευασία είναι κλειστή
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLiminal, ένα πολύ μίνιμαλ φωτιστικό
Επόμενο άρθροΊσως τα πιο έξυπνα Doodles που έχετε δει
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια