
Οι υπολογιστές και γενικά η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, σίγουρα έχει βοηθήσει αρκετά τους σχεδιαστές να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις δημιουργίες τους.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις εφαρμογές σχεδίασης τύπου CAD, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τα απλά δισδιάστατα σχέδια στο χαρτί, με τρισδιάστατα μοντέλα στην οθόνη του υπολογιστή.
Αυτές οι εφαρμογές μέχρι σήμερα υλοποιούσαν τις εντολές του σχεδιαστή. Δηλαδή όλο το σχέδιο ήταν δημιουργία του εντολέα της εφαρμογής.
Αυτό όμως ίσως ήρθε η εποχή για να αλλάξει. Δύο σχεδιαστές που εργάζονται στο εργαστήρι δημιουργικής σχεδίασης της πολύ γνωστής εφαρμογής σχεδίασης Autodesk, o Arthur Harsuvanakit και η Brittany Presten, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πολύ όμορφη και πρακτική καρέκλα, η οποία ονομάζεται Elbo Chair.
Αυτό από μόνο του δεν ακούγεται και τόσο καινοτόμο είναι η αλήθεια. Όμως αν σας πούμε, ότι η Elbo chair στην πραγματικότητα δεν σχεδιάστηκε από τους σχεδιαστές, αλλά είναι μια καρέκλα που σχεδιάστηκε αυτόματα με αλγόριθμους, τότε σίγουρα είναι.
Αυτό που έκαναν οι δύο σχεδιαστές, ήταν να δώσουν τις γενικές κατευθύνσεις της κατασκευής (πχ ύψος, αντοχή σε βάρος) και 2 ψηφιακά σχέδια απο γνωστά εμπορικά κομμάτια στο Dreamcatcher, την καινοτόμα -πειραματική ακόμα- εφαρμογή σχεδιάσης της πλατφόρμας Autodesk.
Και μετά ανέλαβε το Dreamcatcher τα υπόλοιπα. Βάση συγκεκριμένων αλγόριθμων, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σχέδιο το οποίο έδινε μέγιστη αντοχή στην καρέκλα, υλοποιώντας όλες τις παραμέτρους που είχαν δωθεί από τους σχεδιαστές.
Το τελικό σχέδιο δεν ήταν κάτι που ήρθε κατευθείαν, αλλά χρειάστηκαν αρκετά «περάσματα» από τους ίδιους αλγόριθμούς ώστε να καταλήξουν στο καταλληλότερο.
Μετά το δύσκολο κομμάτι της σχεδίασης, με την βοήθεια του Fusion 360 έγινε τα ακριβή σχέδια και με ένα CNC ρούτερ κόπηκαν στις κατάλληλες διαστάσεις.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο στο Autodesk, το τελικό σχέδιο χρησιμοποιεί 18% λιγότερο υλικό ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντική μείωση (άνω του 80%) στις μεταβολές και στο στρές του ξύλου λόγω πίεσης, σε σύγκριση με το μοντέλο που αρχικά είχαν σκεφτεί οι δύο σχεδιαστές.
Ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο
Όπως είπαμε ακόμα το Project Dreamcatcher, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο οπότε αν ενδιαφέρεστε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να περιμένετε λίγο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μόνο προσβάσιμο μέσω του εργαστηρίου σχεδίασης του Autodesk. Παρόλα αυτά μόνο και μόνο σαν είδηση είναι κάτι αρκετά ελπιδοφόρο, που ίσως αλλάξει τον τρόπο σχεδίασης για τα πάντα σε λίγα χρόνια.
Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση του θέματος στην ιστοσελίδα του Autodesk αλλά και στην σελίδα των εργαστηρίων του Autodesk εδώ.