Πως διατηρούμε τις κολοκύθες όσο πιο πολύ γίνεται

0

πως διατηρούμε τις κολοκύθεςΣτις ΗΠΑ Κάθε χρόνο την τελευταία μέρα του Οκτώμβρη γιορτάζεται η γιορτή του Halloween. Μία εκχριστιανισμένη γιορτή με κέλτικες ρίζες που θυμίζει λίγο τις δικές μας απόκριες. Στο Halloween πραγματοποιούνται διάφορα έθιμα όπως το trick or treat ή η μετατροπη των κολοκυθών σε φανάρια.

Στην Ελλάδα ευτυχώς σήμερα είναι απλώς Δευτέρα, οπότε μπορούμε να κρατήσουμε τις ωραίες μας κολοκύθες, για να τις κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες και κολοκυθόπιτες αργότερα.

Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διατηρηθούν. Γενικά η κολοκύθα, είναι αρκετά ανθεκτική και σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να παραμείνει βρώσιμη για μερικούς μήνες.

Όμως, αν δεν προσέξουμε μπορεί να σαπίσει μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Οπότε αν έχουμε ένα καλό απόθεμα πρέπει να φροντίσουμε για να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Πως και γιατί χαλάει η κολοκύθα

download-1Μια καλή κολοκύθα χωρίς χτυπήματα, εκδορές και κομμένο κοτσάνι, μπορεί να κρατήσει αρκετά. Το σκληρό εξωτερικό της περίβλημα την προστατεύει από το σάπισμα.

Μουχλιασμένη κολοκύθα
Κολοκύθα με τα πρώτα σημεία μούχλας

Όμως αν έχει εύαίσθητα σημεία, όπως χτυπήματα ή γδαρσίματα από ζώα, τότε θα αρχίσει να σαπίζει πολύ πιο σύντομα. Το ίδιο ισχύει και αν έχει κοπεί σύριζα το κοτσάνι ή έχει γίνει η συγκομιδή πολύ πριν ξεραθεί τελείως η κολοκύθα.

Όμως ακόμα και αν η κολοκύθα είναι άθικτη, μπορεί πάλι να αρχίσει να σαπίζει εξωτερικά. Η αιτία για αυτό, είναι οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται στην εξωτερική της επιφάνεια. Οι μύκητες βρέθηκαν εκεί από την επαφή της με το χώμα και την υγρασία και είναι κάτι φυσιολογικό. Όμως ο πολλαπλασιασμός τους σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να καταστρέψει την κολοκύθα.

Πως μπορείτε να διατηρήσετε τις κολοκύθες

Συνθήκες

Όπως σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, ένα ξηρό σκοτεινό περιβάλλον είναι το καταλληλότερο μέρος για να αποθηκεύσετε τις κολοκύθες σας. Αν έχετε κελάρι ή «κατώι» σίγουρα είναι μία καλή λύση. Επίσης καλή λύση είναι και κάτω από σκάλες σε μέρη με ξηρό και ήπιο κλίμα.

Μέρη με αυξημένη υγρασία, όπως πχ κουζίνα, θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης αν βρίσκεστε σε περιοχή που πέφτει αρκετά η θερμοκρασία, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις προφυλάξετε από τον παγετό. Αν η κολοκύθα παγώσει, θα καταστραφεί και η υφή της «καρδιάς» αλλά και ο φλοιός της, κάνοντας την πολύ πιο ευάλωτη στους μύκητες.

Καθαρισμός

Το πιο σημαντικό βήμα για να επεκτείνετε όσο περισσότερο γίνεται την διάρκεια ζωής μια κολοκύθας, είναι ο επιμελής καθαρισμός μετά την συγκομιδή. Θα πρέπει να την απολυμάνετε και να αφαιρέσετε όσο πιο πολλούς μύκητες βρίσκονται πάνω στον φλοιό.

Αν ο καθαρισμός γίνει σωστά και την αποθηκεύσετε σε κατάλληλο μέρος ίσως κρατήσει ακόμα και για ένα χρόνο.

Πως την καθαρίζετε και την απολυμένετε;

Η διαδικασία έχει δύο στάδια. Το πρώτο είναι ο επιμελής καθαρισμός. Για αυτό χρειάζεστε απλώς ένα σφουγκάρι κουζίνας και απορρυπαντικό πιάτων. Κάνοντας καλή σαπουνάδα πλένετε καλά τον φλοιό της κολοκύθας με το μαλακό μέρος του σφουγκαριού.

Αφού την καθαρίσετε επιμελώς, θα πρέπει να την στεγνώσετε καλά με μία πετσέτα, και να την βάλετε να αεριστεί για λίγο.

Photography/Travel Blog (http://voxterra.blogspot.com/) ~Flickr (http://www.flickr.com/photos/vox_efx/) ~Twitter (http://twitter.com/voxefx)
Photography/Travel Blog (http://voxterra.blogspot.com/) ~Flickr (http://www.flickr.com/photos/vox_efx/) ~Twitter (http://twitter.com/voxefx)

Τώρα είναι η σειρά της απολύμανσης. Εδώ υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να το κάνετε με διάλυμα απλής χλωρίνης. Η χλωρίνη είναι πολύ ισχυρό απολυμαντικό και θα σκοτώσει όλα τα μικρόβια και τους μύκητες που βρίσκονται πάνω στο περίβλημα της κολοκύθας.

Αν δεν συμπαθείτε την χλωρίνη, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε οινόπνευμα, καθώς θα έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα. Φυσικά το καθαρό οινόπνευμα για να αποτραπεί η παράνομη νόθευση των αλκοολούχων ποτών, είναι ιδιαίτερα ακριβό. Οπότε σίγουρα δεν πολυσυμφέρει. Το οινόπνευμα εντριβής είναι μια οικονομικότερη λύση, όμως δεν έχει τα ίδια «απόλυτα» αποτελέσματα με το καθαρό οινόπνευμα.

spt-00248-1Μια ακόμα λύση, η οποία είναι πολύ πιο οικονομική είναι το ξύδι. Το ξύδι μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, αν και η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται και απο το πόσο ισχυρό είναι. Αν και σίγουρα δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που έχει η χλωρίνη ή το οινόπνευμα, θα δώσει λίγο παραπάνω ζωή στις κολοκύθες σας.

Αφού την απολυμάνετε, θα πρέπει να την ξεπλύνετε με καθαρό νερό και να την στεγνώσετε επιμελώς για άλλη μια φορά. Καλό είναι αν το κλίμα είναι ξηρό να την αφήσετε να αεριστεί για μερικές ημέρες, πριν την αποθηκεύσετε.


Μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Καλό είναι να αποφύγετε διάφορα άλλα αντιμικροβιακά εμπορικά προϊόντα (πχ σαπούνια). Μερικά από αυτά περιέχουν κάποια αρκετά αμφιλεγόμενα συστατικά, τα οποία ίσως έχουν τοξικότητα. Περισσότερο για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Μην βάζετε την μία κολοκύθα πάνω στην άλλη. Αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους και για να αερίζονται αλλά και για να μην «μολύνει» η μία την άλλη σε περίπτωση μούχλας.
  • Αν το μέρος που θα αποθηκεύσετε τις κολοκύθες δεν είναι τόσο ξηρό όσο πρέπει, μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία απολύμανσης άλλη μία φορά. Αυτό θα κρατήσει την μούχλα μακρυά για λίγο ακόμα.
  • Αν η κολοκύθα έχει ξεραθεί πλήρως και κάνετε καλή απολύμανση, τότε θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από 1 χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι βρώσιμη, αλλά θα μπορέσετε να την διατηρήσετε για διακοσμητική.
  • Κολοκύθα από κολοκύθα διαφέρει. Οι κολοκύθες έχουν δεκάδες ποικιλίες και εκτός από το σχήμα, έχουν διαφορά και στις αντοχές. Έτσι για παράδειγμα,  οι στρογγυλές κολοκύθες διατηρούνται λιγότερο από τις νεροκολοκύθες.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧειροκίνητο τρέιλερ μπορεί να μεταφέρει ακόμα και καρότσα φορτηγού!
Επόμενο άρθροΜοναδικά γλυπτά από βιβλία
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια