Haroopad, ίσως ο καλύτερος text editor για Markdown

Αν γράφετε κείμενα σε Markdown, τότε ο Haroopad ίσως είναι αυτό που πάντα ψάχνατε!

0
Haroopad editor για Markdown

Λίγα λόγια για την Markdown


H Markdown είναι μια απλή γλώσσα μορφοποίησης, με εύκολη μετατροπή σε HTML. Είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να γράφετε μορφοποίημένα κείμενα, για δημοσίευση σε διαδίκτυο χωρίς τα HTML tags.
Στα λίγα χρόνια παρουσίας της, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής σε bloggers και συγγραφείς Ebook. Κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολη και μπορούν όλοι να τη μάθουν σε λίγες ώρες και γιατί σε αντίθεση με την HTML δεν χρειάζεται να γράφεις αρκετά γραμμές παραπάνω σε ένα κείμενο. Εκτός από την Markdown έχουν κυκλοφορήσει και διάφορες εξελιγμένες παραλλαγές που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες από ότι η απλή Markdown (όπως η MultiMarkdown)

Haroopad


 
Παρόλο που είναι σχετικά δημοφιλής η Markdown, οι text editors που κυκλοφορούν για αυτή τη γλώσσα δεν είναι τόσοι πολλοί.
 
Ένας από τους καλύτερους δωρεάν text editor για Markdown είναι ο Haroopad. O Haroopad είναι ένας δωρεάν multi-platform editor για Markdown. Αν και βρίσκεται ακόμα σε beta μορφή, έχει πάρα πολλές δυνατότητες που σίγουρα τον κάνουν να ξεχωρίζει. 

 

>> Editor και Viewer

O Haroopad, χωρίζεται σε δύο μέρη. Αριστερά είναι ο editor, το μέρος όπου γράφεται το κείμενο σε markdown και δεξιά ο viewer, το μέρος όπου φαίνεται το κείμενο στη τελική του μορφή. Μπορείτε να αλλάξετε μέγεθος και εύρος σε όποιο από τα δύο θέλετε καθώς και να αλλάξετε τις στήλες που θα εμφανίζονται στον viewer.

>> Themes και design

 Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση όταν ανοίξεις τον Haroopad, είναι το πολύ όμορφο design που έχει. Θυμίζει αρκετά καλοφτιαγμένους εμπορικούς text editors.
Ένα design που τονίζεται αρκετά από τα πολύ όμορφα themes (περισσότερα από 30 έτοιμα) που έχει, τα οποία φυσικά μπορείτε να αλλάξετε εύκολα με ένα κλικ (ξεχωριστά για editor και viewer).

 

>> Αρκετές επιλογές

Haroopad editor για Markdown
Το Haroopad έχει αρκετές επιλογές που θα σας βοηθήσουν αρκετά κατά τη χρήση του. Μπορείτε να το αλλάξετε επιλογές όπως το themes, fonts, highlighting σε κώδικα (με αρκετά έτοιμα styles), τη χρήση ή όχι footnotes και μαθηματικών εκφράσεων, τη χρήση html σαν κώδικα ή όχι και αρκετά ακόμα. Σίγουρα πολλά ακόμα μπορεί να 

>> Αποστολή email και δημοσίευση σε Tumblr και Evernote

To Haroopad, σας δίνει τη δυνατότητα να ετοιμάσετε ένα email με markdown ή html και να το στείλετε σε όποιον θέλετε απευθείας μέσω του προγράμματος. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ καλοσχεδιασμένα email πολύ εύκολα. 
Δυστυχώς φαίνεται (τουλάχιστον για την ώρα) ότι επιτρέπει να στείλετε email μόνο αν έχετε gmail λογαριασμό.
Εκτός από email, μπορείτε να δημοσιεύετε μέσω του Haroopad σε Tumblr και Evernote γράφοντας σε Markdown.

 

>> Syntax highlighting σε κώδικα

Η markdown υποστηρίζει code boxes, δηλαδή ειδικά κουτιά που μπορείτε να γράψετε κώδικα μέσα στο κείμενο. Το Haroopad λοιπόν αναγνωρίζει παραπάνω από 80 διαφορετικές γλώσσες και τις διαμορφώνει κατάλληλα χρωματικά. Εκτός αυτού έχει πάρα πολλά διαφορετικά στυλ για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Ένα μικρό παράδειγμα :
def foo(x):
    print x

>> Έξυπνη παράθεση από 50+ διαφορετικές υπηρεσίες

Το Haroopad σας επιτρέπει να κάνετε embeding εύκολα από τις πιο γνωστές σελίδες στο ίντερνετ. Απλώς χρησιμοποιείτε το tag για το link και αυτό θα κάνει μόνο του embeding αυτό που θέλετε αν υποστηρίζει την υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζει περισσότερες από 50 διαφορετικές υπηρεσίες, έχοντας σχεδόν όλες τις γνώστες (Youtube, Wikipedia,Soundcloud, Imdb και δεκάδες άλλες. Ένα μικρό παράδειγμα με ένα βίντεο από το Youtube 
 

>> Shortcut στα πάντα και autocompletion

Κάτι πολύ σημαντικό για τον Haroopad, είναι ότι έχει shortcuts για τα πάντα. Από τη λειτουργία του προγράμματος (σώσιμο αρχείων, αναζήτηση…) μέχρι και το tags της Markdown. Έτσι δεν θα χρειαστείτε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι όσο χρησιμοποιείτε το Haroopad, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, για όσους γράφουν αρκετά.
 
Όπως χρήσιμο αρκετά είναι και το autocompletion που έχει σε παρενθέσεις, άγκιστρα και γενικά ότι είναι κλειστό tag στην Markdown.

 

>> Μπορείτε και χωρίς να ξέρετε Markdown

Ένα ακόμα θετικό που έχει ο Haroopad, είναι ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε Markdown για να τον χρησιμοποιήσετε, αφού παρέχει όλες τις επιλογές της Markdown και σε CheatSheet αλλά και σαν επιλογή εισαγωγής. Έτσι αν δεν θυμάστε πως κάνετε Strikethrough στη Markdown, απλώς πατάτε το insert και επιλέγετε τη Strikethrough επιλογή. Σίγουρα κάτι πολύ χρήσιμο για πρωτάρηδες στην Markdown που λείπει από τα περισσότερα παρόμοια προγράμματα.

>> Είναι ακόμα Beta

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Haroopad, είναι ότι αν και είναι ένας αρκετά καλοσχεδιασμένος και πλούσιος σε χαρακτηριστικά editor, είναι ακόμα σε beta δοκιμαστική έκδοση. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να βελτιωθεί και άλλο.
 

Εγκατάσταση

Ο Haroopad είναι multi-platform, δηλαδή μπορεί να εγκατασταθεί σε αρκετά λειτουργικά συστήματα. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζει, όλα τα Windows, Mac και Linux (σε Binary και .deb πακέτο).
 
Μπορείτε να κατεβάσετε την σωστή έκδοση για το δικό σας σύστημα εδώ
 

Linux

Ubuntu/Debian/Mint (deb)

Για Ubuntu/Debian/Mint και γενικά παράγωγες διανομές του Debian υπάρχει έτοιμο deb πακέτο για 32 και 64bit οπότε δεν θα δυσκολευτείτε.

Arch/Manjaro

Για arch/manjaro θα το βρείτε έτοιμο σε AUR, οπότε η εγκατάσταση είναι πάλι αρκετά εύκολη.

Fedora/OpenSuse/Mandriva (rpm)

Για τις διανομές που χρησιμοποιούν rpm μέχρι στιγμή δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο πακέτο. Οπότε οι επιλογές είναι δύο ή να προσπαθήσετε να το εγκαταστήσετε από το binary πακέτο ή να δημιουργήσετε πακέτο rpm από το deb.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να έχετε μία εφαρμογή που μπορεί να το κάνει αυτό. Μια τέτοια είναι το alien. Εφόσον έχετε εγκαταστήσει το alien και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να δημιουργήσετε τα rpm. Αναλυτικά έναν πολύ καλό οδηγό για το πως θα το κάνετε θα βρείτε σε αυτό το ποστ στο reddit. Ο οδηγός είναι για OpenSuse 13.2. Αν αλλάξετε τις εντολές λειτουργεί και για Fedora.

Όλες τις υπόλοιπες

Για όλες τις υπόλοιπες μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το binary. Δυστυχώς δεν υπάρχει howto μες στο tarball αν δεν ξέρετε τον τρόπο.
Μπορείτε να δείτε εδώ πως να το κάνετε (και μάλλον) να τρέξει χωρίς πρόβλημα.


Συνοψίζοντας

To παρόν κείμενο, γράφτηκε εξ’ ολοκλήρου σε Markdown στο Haroopad (με μόνη εξαίρεση τις φωτογραφίες)
Αν ασχολείστε με κείμενα στον υπολογιστή (πχ blogging) σίγουρα η Markdown είναι μια γλώσσα που θα πρέπει να εξερευνήσετε. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε ευκολότερα με τον Haroopad o οποίος είναι ίσως ο καλύτερος δωρεάν text editor για Markdown που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Έχει πλούσια χαρακτηριστικά και πάρα πολλές δυνατότητες. Είναι αρκετά εξελίξιμος όπως δείχνει η παρουσία του αυτό τον λίγο καιρό και πολλά υποσχόμενος για το μέλλον με αρκετά νέα features που αναμένονται.
 
Φυσικά υπάρχουν πολύ καλύτερες εμπορικές επιλογές, αν θέλετε ένα πλούσιο editor που απλώς να υποστηρίζει Markdown (πχ Sublime Text), αλλά o Haroopad, είναι φτιαγμένος για Markdown, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερο και πολύ πιο απλό στη χρήση.
 
Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το Haroopad ή τη γλώσσα Markdown μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα μοντέρνο τραπέζι που μεταμορφώνεται με μία μόνο κίνηση
Επόμενο άρθροΠολύπλευρο μοντέρνο έπιπλο με πάρα πολλές χρήσεις
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια