Υπάρχουν δεκάδες οδηγοί για την κατασκευή ενός μικρού αυτοσχέδιου καμινιού στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι δίνουν βάση το κόστος (όσο πιο οικονομικό γίνεται) και στην απλότητα της κατασκευής. Έτσι τα περισσότερα από αυτά είναι συνήθως κατασκευασμένα από κάποιο μείγμα πυράντοχου τσιμέντου.
Το τσιμέντο, είναι αρκετά οικονομικό, αλλά είναι αρκετά βαρύ και συνήθως δεν κρατάει για πολύ. Έτσι δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα.
Κεραμοβάμβακας σε ρολό |
Αντί για κάποιο κονίαμα από τσιμέντο, χρησιμοποίησε τον αρκετά ελαφρύ κεραμοβάμβακα και κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι.
Ο λόγος που χρησιμοποίησε ανοξείδωτες κατσαρόλες, αντί για τον κλασσικό γαλβανιζέ κουβά που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για κατασκευή καμινιών, είναι ότι το ανοξείδωτο ατσάλι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό και δεν σκουριάζει. Βέβαια και το γαλβανιζέ θεωρητικά δεν σκουριάζει, λόγω της επικάλυψης ψευδαργύρου, αλλά αν ζεσταθεί αρκετά (πάνω από τους 250 βαθμούς Κελσίου) ο ψευδάργυρος “καίγεται” ή ξεφλουδίζει και εκτός από τα τοξικά αέρια που εκλύει χάνεται και η αντισκωριακή προστασία από το μέταλλο.
Το ανοξείδωτο ατσάλι αντέχει σε πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες, γιατί δεν έχει κάποια επίστρωση, αλλά είναι κράμα (ατσαλιού και χρωμίου). Φυσικά είναι πολύ πιο ακριβό από το γαλβανιζέ (μια τέτοια λεπτή κατσαρόλα κοστίζει για πλάκα 30 ευρώ). Επίσης και ο κεραμοβάμβακας είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να αντέξει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (έως και 1200 βαθμούς Κελσίου) και χρησιμοποιείται κυρίως για μονώσεις σε καυστήρες, καμίνια, τζάκια… Είναι σχετικά ακριβό υλικό, αφού κοστίζει περίπου 50-60 ευρώ το τετραγωνικό.