Η τσιμεντόπλιθα είναι ένα παραδοσιακό δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και έχει αντικατασταθεί από τα τούβλα στην οικιακή δόμηση, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα από αρκετούς σε διάφορες κατασκευές. Έτσι ακόμα και σήμερα είναι το βασικό υλικό για κατασκευή αποθηκών ή μικρών γεωργικών/κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αν και από κατασκευαστή σε κατασκευαστή υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στο σχήμα της τσιμεντόπλιθας, αυτό παραμένει, περίπου, ίδιο εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Μια Μεξικάνικη κατασκευαστική εταιρία, η Armados Omega , έρχεται να αλλάξει το κλασσικό σχήμα της τσιμεντόπλιθας αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο χτισίματός της.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα σετ από 6 διαφορετικά σχήματα τσιμεντόπλιθας, τα οποία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν κατάλληλα για να δημιουργήσουν μια τοιχοποιία.
Το καινοτόμο και αυτό που (τουλάχιστον σύμφωνα με την εταιρία) κάνει αυτές τις τσιμεντόπλιθες να ξεχωρίζουν, είναι ότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση για να χτίσει κάποιος με αυτές τις τσιμεντόπλιθες. Η κάθε τσιμεντόπλιθα μπαίνει χωνευτή, χωρίς την χρίση κονιάματος μεταξύ τους, και έτσι μπορεί να το κάνει και ανειδίκευτος εργάτης.
Αυτό εκτός από μεγάλη ευκολία, μειώνει αισθητά και τον χρόνο χτισίματος. Σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής είναι λιγότερος από τον μισό, σε σύγκριση με χτίσιμο με συμβατικές τσιμεντόπλιθες.
Βέβαια το κονίαμα μεταξύ της κάθε τσιμεντόπλιθας και πολύ περισσότερο τα σινάζια στο παραδοσιακό χτίσιμο δεν γίνονται για ομορφιά. Αλλά για σταθερότητα και ενίσχυση της κατασκευής! Με τον τρόπο της Armados Omega, δεν χρησιμοποιείται κονίαμα ανάμεσα σε κάθε τσιμεντόπλιθα αλλά ούτε και σινάζι/α.
Εσωτερικές κολώνες αντί για σινάζια
Η μόνη ενίσχυση που γίνεται, είναι με μπετόβεργες και μπετό (κάτι σαν μικρή
κολόνα) μέσα στις διαμπερείς τρύπες που έχουν οι τσιμεντόπλιθες.
κολόνα) μέσα στις διαμπερείς τρύπες που έχουν οι τσιμεντόπλιθες.
Το κατά πόσο αυτό μόνο είναι ικανό να κρατήσει την τοιχοποιία σταθερή, ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι η δικιά μας, είναι σίγουρα ένα μεγάλο ερώτημα.
Οπωσδήποτε όμως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική, που αν διαδοθεί και αποδειχθεί ασφαλής, θα μειώσει κατά πολύ το εργατικό κόστος μαζί με το χρόνο κατασκευής.
Διαφήμιση