Το “σκορ 4” είναι ένα από τα πιο κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια που υπάρχουν. Ειδικά οι παλαιότεροι, που δεν είχαν την τύχη (ή την ατυχία) να έχει ανακαλυφθεί το τάμπλετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν ήταν ακόμα παιδιά, σίγουρα έχουν περάσει εκατοντάδες ευχάριστες ώρες παίζοντας αυτό το παιχνίδι.
Πως παίζεται το σκορ 4
Η λογική του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Ένας όρθιος πίνακας με 7 διαφορετικές στήλες. Η κάθε στήλη έχει 6 θέσεις στις οποίες τοποθετούνται μάρκες από την κορυφή. Κάθε παίχτης έχει ένα από 21 μάρκων σε διαφορετικά χρώματα (ένα για κάθε παίχτη). Σκοπός του είναι να τοποθετήσει 4 συνεχόμενες μάρκες του δικού του χρώματος πάνω στον πίνακα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση (οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια). Όποιος το κάνει πρώτος κερδίζει.
Η κατασκευή είναι σχετικά εύκολη με το μοναδικό δύσκολο κομμάτι τον τρόπο με τον οποίο θα κοπούν οι κυκλικές τρύπες και θα δημιουργηθούν οι μάρκες. Ο ίδιος το έκανε με ένα ρούτερ και κυκλικό οδηγό1. Σε μικρότερη κλίμακα μπορεί να γίνει ίσως λίγο πιο εύκολα με ένα ποτηροτρύπανο2 και δράπανο.
Για τον πίνακα αλλά και για τις μάρκες, χρησιμοποίησε ως υλικό κόντρα πλακέ (υψηλής ποιότητας), που σίγουρα είναι σχετικά ακριβό. Αν θέλετε να κάνετε και εσείς ένα παρόμοιο, που όμως θα βρίσκεται μόνιμα σε προστατευμένο χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό mdf. Το απλό MDF είναι μοριοσανίδα, αρκετά οικονομική αλλά χωρίς καμία αντοχή στην υγρασία.
Η υπόλοιπη διαδικασία δείχνει αρκετά απλή. Το μόνο μέρος που ίσως θέλει λίγο προσοχή, είναι η τήρηση των σωστών και ίσων αποστάσεων στις τρύπες και τις στήλες.
- Κυκλικός οδηγός : Ο κυκλικός οδηγός συμπεριλαμβάνεται, σχεδόν πάντα, μαζί με κάθε ρούτερ της αγοράς. Αν δεν έχετε, μπορείτε να φτιάξετε έναν απλό με ένα χαρτόνι ή ένα λεπτό κομμάτι ξύλου.↩
- Ποτηροτρύπανο : Τα ποτηροτρύπανα, χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτά που κόβουν ξύλο και μέταλλο και αυτά που είναι για δομικά υλικά. Αυτά που είναι για ξύλο είναι συνήθως μέχρι 100 χιλιοστά διάμετρο και λίγα εκατοστά πάχος. Με λίγο ψάξιμο (ή παραγγελία από εξωτερικό), μπορείτε να βρείτε και λίγο μεγαλύτερα (έως 200+ χιλιοστά). Φυσικά όσο μεγαλύτερη η διάμετρος του ποτηροτρύπανου, τόσο ακριβότερο θα είναι (τα μεγάλα ξεπερνούν τα 100 ευρώ). Eπίσης τόσο ισχυρότερο μοτέρ απαιτείται για να μπορέσει να κόψει. ↩