Αυτές οι μέρες είναι η εποχή, που όλοι οι γονείς που πέρασαν τα παιδιά τους σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετική πόλη από αυτή της διαμονής τους, ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι και προσπαθούν να το επιπλώσουν, έστω και υποτυπωδώς. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, το ενοίκιο και η επίπλωση του σπιτιού είναι ένα δυσβάσταχτο έξοδο για αρκετές οικογένειες. Δυστυχώς το ενοίκιο, αν το παιδί σας δεν δικαιούται δωρεάν στέγαση, δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Μπορείτε όμως να μειώσετε μερικά βασικά έξοδα επίπλωσης, σχεδιάζοντας  και κατασκευάζοντας τα φοιτητικά έπιπλα μόνοι σας.

Το να φτιάξει κάποιος ένα απλό φοιτητικό έπιπλο, όπως είναι μια ντουλάπα ή ένα γραφείο, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Φυσικά δεν μιλάμε για κάτι εξεζητημένο ή κάτι πολύπλοκο, αλλά ένα απλό έπιπλο που θα εξυπηρετήσει τον φοιτητή στα πρώτα χρόνια.

Γιατί να μην αγοράσω καλά φοιτητικά έπιπλα και να τα έχω για μία ζωή;

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, να αγοράσετε ένα καλό έτοιμο έπιπλο, σίγουρα είναι πολύ καλύτερη επιλογή, από το να φτιάξετε ένα μόνος σας (εκτός και αν είστε επιπλοποιός).
Όμως, αν δεν έχετε την οικονομική ευχέρεια ή ακόμα και αν την έχετε αλλά θα προτιμούσατε να ξοδέψετε αλλού αυτό το ποσό, θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το φοιτητικό έπιπλο, συνήθως κρατάει όσο και οι σπουδές του φοιτητή.

Ειδικά αν η απόσταση της πόλης επιτυχίας με την πόλη καταγωγής είναι αρκετά μεγάλη, είναι ασύμφορη η μεταφορά των επίπλων πίσω στην πόλη καταγωγής μετά το πέρας των σπουδών. Έτσι συνήθως πουλιόνται ως μεταχειρισμένα σε πολύ μικρότερη τιμή. Οπότε αν το παιδί σας, δεν σκοπεύει να ζήσει για αρκετά χρόνια στην πόλη επιτυχίας, είναι ένα έξοδο που σίγουρα μπορείτε να αποφύγετε.

Μα δεν χρειάζεται πολλά εργαλεία και ξυλουργικές γνώσεις;


Δραπανοκατσάβιδο για κατασκευές
Ένα ερασιτεχνικό δραπανοκατσάβιδο και ένα μέτρο είναι υπεραρκετά για απλές κατασκευές
Αυτό είναι μια λανθασμένη άποψη που έχουν οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί με ξυλοκατασκευές. Σίγουρα όσα περισσότερα εργαλεία έχει κάποιος, τόσο πιο γρήγορη και επαγγελματική δουλειά μπορεί να κάνει, αλλά για μια απλή ξυλοκατασκευή το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δραπανοκατσάβιδο (καλύτερα φορητό) και σωστό μέτρημα.
 
Το δραπανοκατσάβιδο είναι το εργαλείο που θα σας επιτρέπει να κάνετε τρύπες και στη συνέχεια να βιδώσετε βίδες, ενώνοντας 2 κομμάτια ξύλου μεταξύ τους. Τα δραπανοκατσάβιδα είναι ένα εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι και, πλέον, είναι πολύ οικονομικό. Μπορείτε να βρείτε ένα αξιόλογο ερασιτεχνικό δραπανοκατσάβιδο με λιγότερο από 50 ευρώ το οποίο θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια. Εκτός από ένα δραπανοκατσάβιδο δεν είναι απαραίτητο κάποιο άλλο ηλεκτρικό εργαλείο. 

Πως θα κόψετε τα ξύλα για τα φοιτητικά έπιπλα;


Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας απασχολεί. Τα ξύλα θα κοπούν στα καταστήματα ξυλείας από τα οποία θα τα αγοράσετε, με ακρίβεια χιλιοστού. Το κόψιμο της ξυλείας έχει πολύ μικρό κόστος (πολλές φορές δεν χρεώνεται καν, αν δεν είναι πολλές οι κοπές) και γίνεται ακριβώς στις διαστάσεις που θέλετε.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε σωστά τις διαστάσεις που θέλετε. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, και μπορείτε να το κάνετε με ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή ή και με ένα απλό χαρτί και μολύβι.
Αν είναι η πρώτη σας κατασκευή, θα πρέπει να αρκεστείτε σε απλά σχήματα χωρίς πολλά περίτεχνα σχέδια. Για να κάνετε σωστό μέτρημα πρέπει να ξέρετε τα πάχη της ξυλείας που θα χρησιμοποιήσετε στην κατασκευή.
Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη ξυλείας που χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες :
  • Μασίφ ξυλεία
  • Τεχνητή ξυλεία
Η μασίφ ξυλεία, είναι φυσικό ξύλο κομμένο σε σανίδες. Το μασίφ ξύλο, είναι αθάνατο αν φινιριστεί σωστά και έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές. Φυσικά είναι και πιο ακριβό. 
Τα μόνα του μειονεκτήματα, είναι ότι βγαίνει σε συγκεκριμένες διαστάσεις, έτσι θα πρέπει να συνδυάσετε αρκετά ξύλα αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη κατασκευή και απαιτεί κατεργασία (τρίψιμο) και φινίρισμα (βάψιμο ή βερνίκωμα) αν θέλετε να κρατήσει αρκετό καιρό. 
 
Η τεχνητή ξυλεία, είναι συνθετικές πλάκες οι οποίες έχουν φτιαχτεί με κομμάτια (πχ φέτες καπλαμά) ή υπολείμματα ξυλείας (πριονίδι, ροκανίδια…) και διάφορα άλλα υλικά (πχ κόλλα, ρητίνες). Υπάρχουν διάφορα είδη τεχνητής ξυλείας, με μερικά από τα πιο γνωστά να είναι το MDF (επενδεδυμένο ή γυμνό), η μελαμίνη, το OSB και το κόντρα πλακέ.
 
Η τεχνητή ξυλεία έχει το πλεονέκτημα, ότι μπορεί να κοπεί σε ότι διάσταση εσείς θέλετε, κάνοντας έτσι πολύ πιο εύκολη τη συναρμολόγηση. Τα περισσότερα είδη τεχνητής ξυλείας βγαίνουν σε πλάκες οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος αναλόγως με το κάθε είδος και το κάθε κατασκευαστή.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πάχη. Το κάθε είδος έχει συνήθως τις δικές του κλίμακες με τις πιο συνηθισμένες στην Ελληνική αγορά να είναι οι παρακάτω:
  • MDF
    • Πάχη σε χιλ. : 4 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 – 16 – 19  – 22 – 25 – 30 – 38
    • Διαστάσεις σε χιλ. : 2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850
  • Επενδεδυμένο MDF
    • Πάχη σε χιλ.: 4 – 7 – 9 – 17 – 23 – 26 – 31
    • Διαστάσεις σε χιλ. :  2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850 
  • Μελαμίνη
    • Πάχη σε χιλ : 08 – 16 – 18 – 25 
    • Διαστάσεις σε χιλ : διαφέρουν αρκετά ανάλογα με τον κατασκευαστή. Πιο συνηθισμένες  1830 Χ 3660 και 1220 Χ 3050
  • OSB
    • Πάχη σε χιλ : 9 – 11 – 15 – 18
    • Διαστάσεις σε χιλ. : 1220χ2440 – 1250χ2500
  • Κόντρα πλακέ
    • Πάχη σε χιλ. : 6 – 9 – 12 -15- 18 – 21 – 24 – 30
    • Διαστάσεις σε χιλ : 2500 χ 1250 
Το κόστος για το κάθε από τα παραπάνω είδη, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα και χώρα κατασκευής αλλά και ο τόπος ο οποίος βρίσκεστε (για παράδειγμα σε κάποιο νησί του Αιγαίου, η τιμή είναι αισθητά μεγαλύτερη από ότι στην Αθήνα).
Ενδεικτικά, κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, για περίπου ίδια διάσταση.
  • MDF 16 χιλιοστά : 10 ευρώ το τ.μ.
  • Επενδεδυμένο MDF : 17 – 25 ευρώ το τ.μ.
  • Μελαμίνη 16 χιλιοστά : 10-15 ευρώ το τ.μ.
  • OSB (απλό) 15 χιλιοστά : 8-9 ευρώ το τ.μ.
  • Kόντρα πλακέ (απλό) 15 χιλιοστά : 20-25 ευρώ το τ.μ.
Όπως φαίνεται η πιο οικονομική λύση είναι το OSB και ακολουθεί το mdf και μετά η μελαμίνη. 

Σωστό μέτρημα!

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη διαδικασία, είναι το σωστό μέτρημα των διαστάσεων του επίπλου. Τα πιο συχνά λάθη είναι η μη δημιουργία περιθωρίων λίγων χιλιοστών (πχ σε συρτάρι) ή ο μη υπολογισμός των πλαϊνών στην συνολική επιφάνεια (πχ όταν φτιάχνετε ντουλάπι). Μερικές φορές μικρά λάθη μπορούν να διορθωθούν εύκολα αλλά κάποιες άλλες φορές θα χρειαστεί να πάτε και να ξανακόψετε τα ξύλα στο κατάστημα ξυλείας. Οπότε καλό είναι να διπλό-ελέγχετε κάθε διάσταση πριν κάνετε την παραγγελία.

Θαυματουργή μελαμίνη!


 
μελαμίνη πλάκα

Μελαμίνη ονομάζεται μια οργανική βάση που αναμιγνύεται με φορμαλδεΰδη, για να δημιουργήσει μια πολύ ανθεκτική ρητίνη, η οποία δημιουργεί μια πλαστικοποιημένη επιφάνεια. Συνδυάζεται συνήθως με νοβοπάν (ή και με MDF) και έτσι δημιουργείται το φύλλο μελαμίνης.

Η μελαμίνη, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα σύνθετα υλικά, έχει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι έτοιμο προς χρήση και δεν χρειάζεται κανένα φινίρισμα  (με εξαίρεση τα σόκορα/περιθώρια). Έτσι αν επιλέξετε ως υλικό τη μελαμίνη, απλά τρυπάτε, βιδώνετε και είστε έτοιμοι, χωρίς κανένα απολύτως βάψιμο ή βερνίκωμα.
μελαμίνη χρωματολόγιο

 

Η μελαμίνη βγαίνει, κυριολεκτικά, σε δεκάδες αποχρώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απομιμήσεις ξύλου. Βέβαια ακριβώς επειδή βγαίνει σε δεκάδες αποχρώσεις, μπορεί να μην υπάρχουν όλες άμεσα διαθέσιμες στο κατάστημα ξυλείας. Αλλά τα περισσότερα καταστήματα, έχουν πάνω από 10 διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, ειδικά στα 16 χιλιοστά, που είναι το πιο κοινό νούμερο.
ταινία μελαμίνης

 

Για τα σόκορα/περιθώρια της μελαμίνης, τα οποία είναι το μοναδικό σημείο που χρειάζεται κάποια διεργασία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κολλήσετε τις ειδικές ταινίες που υπάρχουν. Αυτή τη διαδικασία με ένα επιπλέον κόστος, μπορούν να την κάνουν και τα περισσότερα καταστήματα ξυλείας με ειδικά μηχανήματα τα οποία έχουν, αλλά μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας με ένα απλό σίδερο σιδερώματος και ένα ειδικό εργαλείο ή και απλό κοπίδι. Δείτε περισσότερα εδώ.

Μεντεσέδες για ντουλάπια 

Στην αγορά υπάρχουν 2 βασικά είδη μεντεσέ για φύλλα ντουλάπας. Οι επίπεδοι χωρίς τρύπα και αυτοί που απαιτούν τυφλή τρύπα (συνήθως Φ35) στο φύλλο της πόρτας. Οι απλοί, είναι πιο εύκολοι στην εφαρμογή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να βιδώσετε 2-3 βίδες στη κάθε πλευρά του μεντεσέ, στο σωστό σημείο. Βέβαια έχουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι τόσο σταθεροί, ειδικά σε φύλλα μελαμίνης. Με τον καιρό και με την χρήση, οι τρύπες που κρατάνε το μεντεσέ, μπορεί να να χαλαρώσουν και θα πρέπει να του αλλάξετε σημείο.
 
Οι μεντεσέδες με πάτημα, είναι πιο σταθεροί, καθώς κρατάνε το βάρος του φύλλου της ντουλάπας όχι μόνο με μερικές βίδες, αλλά και με το κομμάτι του μεντεσέ που βρίσκεται μέσα στην τρύπα του φύλλου. Έτσι είναι πολύ πιο σταθεροί. Ειδικά για φύλλα μελαμίνης, προτιμώνται έναντι των επίπεδων.
 
τρυπάνι forstner
Τις τρύπες για τους μεντεσέδες, μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας με το δραπανοκατσάβιδο με ένα εξάρτημα που λέγεται τρυπάνι forstner, το οποίο κοστίζει 2-5 ευρώ περίπου. Βέβαια και εδώ μπορείτε να γλυτώσετε από όλη αυτή τη διαδικασία, αφού σχεδόν όλα τα μεγάλα καταστήματα ξυλείας κάνουν έναντι μικρού αντιτίμου (1-2 ευρώ το φύλλο), τις τρύπες στα φύλλα των ντουλαπιών. 

πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο

Πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο, τρόποι και διαφορές

Μάθετε πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο. Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει και τι διαφορές έχουν τα τρυπάνια ξύλου μεταξύ τους.

0 comments

 
 

Σύνδεση ξύλων


Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τρόποι που μπορείτε να συνδέσετε δύο κομμάτια μελαμίνης.

 
σύνδεση ξύλων με βίδες

Ο πιο απλός τρόπος είναι η σύνδεση μόνο με βίδες. Εδώ υπάρχουν δύο μέθοδοι. Η κλασσική με βίδες εξωτερικά  της γωνίας και η σύνδεση με κρυφές πλάγιες βίδες εσωτερικά.

ένωση ξύλων με κρυφές πλάγιες βίδες
ένωση ξύλων με κρυφές πλάγιες βίδες

H δεύτερη μέθοδος για να γίνει σωστά απαιτεί ειδικό εξάρτημα, το οποίο οδηγεί το τρυπάνι και τις βίδες στην σωστή γωνία μέσα στο ξύλο. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ποτέ να μην βιδώνετε χωρίς προ-τρύπημα. Ειδικά η μελαμίνη “σκάει”. Οπότε θα πρέπει πρώτα να προ-τρυπάτε με ένα τρυπάνι 1-2 χιλιοστών πιο λίγο από τη διάμετρο της βίδας.

Για να μην είναι εμφανής η βίδα (ή η τρύπα στην περίπτωση της 2ης μεθόδου) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές πλαστικές τάπες, οι οποίες κουμπώνουν πάνω στις βίδες. Βέβαια θα πρέπει να τις έχετε αγοράσει μαζί με τις βίδες για να σιγουρευτείτε ότι κάνουν. Συνήθως κουμπώνουν πάνω σε βίδες με κεφαλή phillips (σταυρός) ή torx (αστέρι). Εναλλακτικά για λίγο πιο κλασσικό στυλ, μπορείτε να τις καλύψετε και με καμπαράδες.

μεταλλική γωνία

Αν θέλετε μια πιο στιβαρή κατασκευή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιον έτοιμο σύνδεσμο. Στην αγορά υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί σύνδεσμοι για ξυλοκατασκευές. Ο πιο γνωστός είναι η σιδηρογωνία, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια γωνία σιδήρου, η οποία έχει κάποιες φρεζαρισμένες τρύπες στην κάθε πλευρά. Οι διαστάσεις της σιδερογωνιάς μπορεί να διαφέρουν αρκετά.

Έτσι θα βρείτε σιδηρογωνίες λίγων χιλιοστών αλλά και σιδηρογωνίες 50χ50 εκατοστών. Συνήθως είναι γαλβανιζέ (δηλαδή ασημί) αλλά μπορείτε να βρείτε και μαύρες, λευκές ή και χρυσές (ίσως και σε χρώμιο).

πλαστικοί σύνδεσμοι για ξύλα

Εκτός από τις ατσάλινες γωνίες, υπάρχουν και άλλοι σύνδεσμοι όπως οι πλαστικοί σύνδεσμοι 2 κομματιών. Αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι σας επιτρέπουν να λύσετε το έπιπλο όσες φορές επιθυμείτε, καθώς δεν χρειάζεται να ξεβιδώνετε τις βίδες από τη μελαμίνη αλλά μόνο την βίδα που συγκρατεί τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.

Κάποιες εταιρίες μπορεί να έχουν κάποιους παρόμοιους πατενταρισμένους συνδέσμους οι οποίοι συνήθως είναι καλύτεροι σε ποιότητα ή ευκολίες αλλά είναι και πιο ακριβοί.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι σύνδεσης, όπως καβίλιες, φεράμια ή και κόλλημα με πατούρα αλλά έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και απαιτούν ειδικά μηχανήματα.

Πως φτιάχνουμε ράφια;


Η κατασκευή βιβλιοθήκης με ράφια, είναι σίγουρα ένα βασικό έπιπλο που πρέπει να έχει κάθε φοιτητής. Όπως και σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε ένα ράφι σε βιβλιοθήκη.

 

Ο πιο απλός και εύκολος είναι με βιδωτά η τρυπητά στοπ ραφιών. Διαλέγετε το ύψος που θέλετε και κάνετε τουλάχιστον 2 τρύπες από την κάθε πλευρά και τοποθετείτε τα στοπ. Τα στοπ υπάρχουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη, οπότε σίγουρα θα βρείτε ένα που σας ταιριάζει.

 

Αν θέλετε να είναι λίγο πιο σταθερά, τότε θα πρέπει να διαλέξετε χωνευτά στοπ. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια, απλώς εδώ κάνετε μια λίγο πιο μεγάλη τυφλή τρύπα στο ξύλο, στην οποία εισέρχεται το στοπ κουμπωτό (ή καλύτερα βάζετε ένα μεταλλικό δακτύλιο για καλύτερη εμφάνιση και περισσότερη αντοχή).

Αυτή την διαδικασία, δηλαδή την δημιουργία τρυπών στο ξύλο για τοποθέτηση ραφιών, μπορούν μερικές φορές να την κάνουν και τα καταστήματα ξυλείας. Ειδικά αν επιθυμείτε αρκετές τρύπες, ίσως είναι καλύτερη επιλογή, καθώς γίνονται αυτόματα και με απόλυτη ακρίβεια.

Το πλεονέκτημα με τα στοπ ραφιών, είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε εύκολα το ύψος και την θέση των ραφιών αν για κάποιο λόγο αλλάξετε γνώμη αργότερα.

Λίγο πιο άσχημη αισθητικά, αλλά αρκετά πιο σταθερή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ξυλόβιδες  είτε εξωτερικά είτε πλάγια εσωτερικά. Με αυτό τον τρόπο η ραφιέρα/βιβλιοθήκη γίνεται πιο σταθερή και το κάθε ράφι μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο βάρος αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε εύκολα θέση στο κάθε ράφι.

 
 

Εκτός από ξυλόβιδες, μπορείτε πάλι να χρησιμοποιήσετε μικρές γωνίες (μεταλλικές ή πλαστικές), οι οποίες θα δώσουν καλύτερο κράτημα στα ράφια, αλλά σίγουρα θα δείχνει το αποτέλεσμα πιο ερασιτεχνικό.

Πάλι και εδώ υπάρχουν και άλλες πιο επαγγελματικές λύσεις (όπως φεράμια ή αυλάκια) αλλά απαιτούν μηχανήματα.

Πως φτιάχνουμε συρτάρια;


Ίσως η πιο δύσκολη κατασκευή για έναν τελείως αρχάριο, είναι τα συρτάρια. Τα συρτάρια θέλουν σχετική ακρίβεια σε όλες τις διαστάσεις, αλλιώς θα υπάρχουν προβλήματα. Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε συρτάρια είναι με μικρά δοκαράκια σαν πάτημα. Δεν έχουν την ίδια ευκολία που έχουν οι μηχανισμοί, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά και πιο εύκολα στην τοποθέτηση. Το περιθώριο που χρειάζεται με αυτή τη μέθοδο είναι μόνο λίγα χιλιοστά σε κάθε πλευρά.
 
οδηγοί για συρτάρια
Οι μηχανισμοί τώρα, προσφέρουν ευκολότερο και αθόρυβο άνοιγμα, καθώς και στοπ για να μην πέφτει το συρτάρι όταν ανοίξει πλήρως, αλλά έχουν και αυξημένο κόστος. Η τοποθέτησή τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς βιδώνονται απλώς στο κάτω μέρος του συρταριού (υπάρχουν και κάποιοι που βιδώνονται στο πλαϊνό μέρος, αλλά αυτοί στο κάτω είναι πιο εύκολοι στην τοποθέτηση) και στο πλάι του επίπλου.
 
Το μόνο που θα πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι να έχετε διαλέξει τους μηχανισμούς πριν κόψετε τα ξύλα, ώστε να ξέρετε τι περιθώριο απαιτείται μεταξύ συρταριού και πλαϊνού τοιχώματος, καθώς ο κάθε μηχανισμός έχει διαφορετικό.

Συνοψίζοντας


Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες περιπτώσεις και το κάθε κομμάτι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά αυτός ήταν ένας μικρός οδηγός που σκοπό έχει να προτρέψει τους γονείς φοιτητών (και όχι μόνο φυσικά) να φτιάξουν τα δικά τους μικρά απλά φοιτητικά έπιπλα, ακόμα και ας μην έχουν κατασκευάσει ποτέ ξανά τίποτα.

Η μελαμίνη είναι το καταλληλότερο υλικό για αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί βάψιμο ή φινίρισμα και μπορείτε να κόψετε κομμάτια σε ότι διάσταση θέλετε. Είναι σχετικά οικονομική και κυκλοφορεί σε πάρα πολλές αποχρώσεις και πάχη.

Με υλικό την μελαμίνη, έπιπλα όπως βιβλιοθήκες, ραφιέρες, ντουλάπια αλλά ακόμα και γραφεία και συρταριέρες μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με ένα δραπανοκατσάβιδο, μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Φυσικά δεν θα κρατήσουν για πάντα, ούτε θα έχουν την ομορφιά του ατόφιου ξύλου, αλλά αν προφυλάσσονται από την υγρασία και τις φθορές στις άκρες, τότε σίγουρα θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.

 

Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε


  • Τα περισσότερα καταστήματα ξυλείας πωλούν και διάφορα απαραίτητα εξαρτήματα (όπως μηχανισμούς συρταριών, μεντεσέδες…).
  • Χερούλια και μικρά πόμολα για συρτάρια και ντουλάπια, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα κιγκαλερίας. Πιθανώς να βρείτε και σε καταστήματα ξυλείας ή σιδερικών, αλλά σίγουρα δεν θα έχουν την ποικιλία που έχουν τα καταστήματα κιγκαλερίας.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά ποδαράκια σε κάθε έπιπλο μελαμίνης που θα φτιάξετε, καθώς η υγρασία του πατώματος (πχ από το σφουγκάρισμα) θα φουσκώσει με τον καιρό την μελαμίνη.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνας πάγκος εργασίας με ρυθμιζόμενο σύστημα αποθήκευσης
Επόμενο άρθροΚλασσικές σκηνές από γνωστές ταινίες γίνονται Pixel Art poster
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια