Αυτές οι μέρες είναι η εποχή, που όλοι οι γονείς που πέρασαν τα παιδιά τους σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετική πόλη από αυτή της διαμονής τους, ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι και προσπαθούν να το επιπλώσουν, έστω και υποτυπωδώς. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, το ενοίκιο και η επίπλωση του σπιτιού είναι ένα δυσβάσταχτο έξοδο για αρκετές οικογένειες. Δυστυχώς το ενοίκιο, αν το παιδί σας δεν δικαιούται δωρεάν στέγαση, δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Μπορείτε όμως να μειώσετε μερικά βασικά έξοδα επίπλωσης, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα φοιτητικά έπιπλα μόνοι σας.
Το να φτιάξει κάποιος ένα απλό φοιτητικό έπιπλο, όπως είναι μια ντουλάπα ή ένα γραφείο, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Φυσικά δεν μιλάμε για κάτι εξεζητημένο ή κάτι πολύπλοκο, αλλά ένα απλό έπιπλο που θα εξυπηρετήσει τον φοιτητή στα πρώτα χρόνια.
Γιατί να μην αγοράσω καλά φοιτητικά έπιπλα και να τα έχω για μία ζωή;
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, να αγοράσετε ένα καλό έτοιμο έπιπλο, σίγουρα είναι πολύ καλύτερη επιλογή, από το να φτιάξετε ένα μόνος σας (εκτός και αν είστε επιπλοποιός).
Όμως, αν δεν έχετε την οικονομική ευχέρεια ή ακόμα και αν την έχετε αλλά θα προτιμούσατε να ξοδέψετε αλλού αυτό το ποσό, θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το φοιτητικό έπιπλο, συνήθως κρατάει όσο και οι σπουδές του φοιτητή.
Ειδικά αν η απόσταση της πόλης επιτυχίας με την πόλη καταγωγής είναι αρκετά μεγάλη, είναι ασύμφορη η μεταφορά των επίπλων πίσω στην πόλη καταγωγής μετά το πέρας των σπουδών. Έτσι συνήθως πουλιόνται ως μεταχειρισμένα σε πολύ μικρότερη τιμή. Οπότε αν το παιδί σας, δεν σκοπεύει να ζήσει για αρκετά χρόνια στην πόλη επιτυχίας, είναι ένα έξοδο που σίγουρα μπορείτε να αποφύγετε.
Μα δεν χρειάζεται πολλά εργαλεία και ξυλουργικές γνώσεις;
Πως θα κόψετε τα ξύλα για τα φοιτητικά έπιπλα;
- Μασίφ ξυλεία
- Τεχνητή ξυλεία
- MDF
- Πάχη σε χιλ. : 4 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 – 16 – 19 – 22 – 25 – 30 – 38
- Διαστάσεις σε χιλ. : 2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850
- Επενδεδυμένο MDF
- Πάχη σε χιλ.: 4 – 7 – 9 – 17 – 23 – 26 – 31
- Διαστάσεις σε χιλ. : 2200×1850 – 3050×1220 – 3050×1850 – 3660×1850
- Μελαμίνη
- Πάχη σε χιλ : 08 – 16 – 18 – 25
- Διαστάσεις σε χιλ : διαφέρουν αρκετά ανάλογα με τον κατασκευαστή. Πιο συνηθισμένες 1830 Χ 3660 και 1220 Χ 3050
- OSB
- Πάχη σε χιλ : 9 – 11 – 15 – 18
- Διαστάσεις σε χιλ. : 1220χ2440 – 1250χ2500
- Κόντρα πλακέ
- Πάχη σε χιλ. : 6 – 9 – 12 -15- 18 – 21 – 24 – 30
- Διαστάσεις σε χιλ : 2500 χ 1250
- MDF 16 χιλιοστά : 10 ευρώ το τ.μ.
- Επενδεδυμένο MDF : 17 – 25 ευρώ το τ.μ.
- Μελαμίνη 16 χιλιοστά : 10-15 ευρώ το τ.μ.
- OSB (απλό) 15 χιλιοστά : 8-9 ευρώ το τ.μ.
- Kόντρα πλακέ (απλό) 15 χιλιοστά : 20-25 ευρώ το τ.μ.
Σωστό μέτρημα!
Θαυματουργή μελαμίνη!
Μελαμίνη ονομάζεται μια οργανική βάση που αναμιγνύεται με φορμαλδεΰδη, για να δημιουργήσει μια πολύ ανθεκτική ρητίνη, η οποία δημιουργεί μια πλαστικοποιημένη επιφάνεια. Συνδυάζεται συνήθως με νοβοπάν (ή και με MDF) και έτσι δημιουργείται το φύλλο μελαμίνης.
Μεντεσέδες για ντουλάπια
Πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο, τρόποι και διαφορές
Μάθετε πως κάνουμε τρύπες σε ξύλο. Όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει και τι διαφορές έχουν τα τρυπάνια ξύλου μεταξύ τους.
Σύνδεση ξύλων
Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τρόποι που μπορείτε να συνδέσετε δύο κομμάτια μελαμίνης.
Ο πιο απλός τρόπος είναι η σύνδεση μόνο με βίδες. Εδώ υπάρχουν δύο μέθοδοι. Η κλασσική με βίδες εξωτερικά της γωνίας και η σύνδεση με κρυφές πλάγιες βίδες εσωτερικά.
H δεύτερη μέθοδος για να γίνει σωστά απαιτεί ειδικό εξάρτημα, το οποίο οδηγεί το τρυπάνι και τις βίδες στην σωστή γωνία μέσα στο ξύλο. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ποτέ να μην βιδώνετε χωρίς προ-τρύπημα. Ειδικά η μελαμίνη “σκάει”. Οπότε θα πρέπει πρώτα να προ-τρυπάτε με ένα τρυπάνι 1-2 χιλιοστών πιο λίγο από τη διάμετρο της βίδας.
Για να μην είναι εμφανής η βίδα (ή η τρύπα στην περίπτωση της 2ης μεθόδου) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές πλαστικές τάπες, οι οποίες κουμπώνουν πάνω στις βίδες. Βέβαια θα πρέπει να τις έχετε αγοράσει μαζί με τις βίδες για να σιγουρευτείτε ότι κάνουν. Συνήθως κουμπώνουν πάνω σε βίδες με κεφαλή phillips (σταυρός) ή torx (αστέρι). Εναλλακτικά για λίγο πιο κλασσικό στυλ, μπορείτε να τις καλύψετε και με καμπαράδες.
Αν θέλετε μια πιο στιβαρή κατασκευή, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιον έτοιμο σύνδεσμο. Στην αγορά υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί σύνδεσμοι για ξυλοκατασκευές. Ο πιο γνωστός είναι η σιδηρογωνία, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια γωνία σιδήρου, η οποία έχει κάποιες φρεζαρισμένες τρύπες στην κάθε πλευρά. Οι διαστάσεις της σιδερογωνιάς μπορεί να διαφέρουν αρκετά.
Έτσι θα βρείτε σιδηρογωνίες λίγων χιλιοστών αλλά και σιδηρογωνίες 50χ50 εκατοστών. Συνήθως είναι γαλβανιζέ (δηλαδή ασημί) αλλά μπορείτε να βρείτε και μαύρες, λευκές ή και χρυσές (ίσως και σε χρώμιο).
Εκτός από τις ατσάλινες γωνίες, υπάρχουν και άλλοι σύνδεσμοι όπως οι πλαστικοί σύνδεσμοι 2 κομματιών. Αυτοί έχουν το πλεονέκτημα ότι σας επιτρέπουν να λύσετε το έπιπλο όσες φορές επιθυμείτε, καθώς δεν χρειάζεται να ξεβιδώνετε τις βίδες από τη μελαμίνη αλλά μόνο την βίδα που συγκρατεί τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.
Κάποιες εταιρίες μπορεί να έχουν κάποιους παρόμοιους πατενταρισμένους συνδέσμους οι οποίοι συνήθως είναι καλύτεροι σε ποιότητα ή ευκολίες αλλά είναι και πιο ακριβοί.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι σύνδεσης, όπως καβίλιες, φεράμια ή και κόλλημα με πατούρα αλλά έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και απαιτούν ειδικά μηχανήματα.
Πως φτιάχνουμε ράφια;
Η κατασκευή βιβλιοθήκης με ράφια, είναι σίγουρα ένα βασικό έπιπλο που πρέπει να έχει κάθε φοιτητής. Όπως και σε όλα τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνετε ένα ράφι σε βιβλιοθήκη.
Ο πιο απλός και εύκολος είναι με βιδωτά η τρυπητά στοπ ραφιών. Διαλέγετε το ύψος που θέλετε και κάνετε τουλάχιστον 2 τρύπες από την κάθε πλευρά και τοποθετείτε τα στοπ. Τα στοπ υπάρχουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη, οπότε σίγουρα θα βρείτε ένα που σας ταιριάζει.
Αν θέλετε να είναι λίγο πιο σταθερά, τότε θα πρέπει να διαλέξετε χωνευτά στοπ. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια, απλώς εδώ κάνετε μια λίγο πιο μεγάλη τυφλή τρύπα στο ξύλο, στην οποία εισέρχεται το στοπ κουμπωτό (ή καλύτερα βάζετε ένα μεταλλικό δακτύλιο για καλύτερη εμφάνιση και περισσότερη αντοχή).
Αυτή την διαδικασία, δηλαδή την δημιουργία τρυπών στο ξύλο για τοποθέτηση ραφιών, μπορούν μερικές φορές να την κάνουν και τα καταστήματα ξυλείας. Ειδικά αν επιθυμείτε αρκετές τρύπες, ίσως είναι καλύτερη επιλογή, καθώς γίνονται αυτόματα και με απόλυτη ακρίβεια.
Το πλεονέκτημα με τα στοπ ραφιών, είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε εύκολα το ύψος και την θέση των ραφιών αν για κάποιο λόγο αλλάξετε γνώμη αργότερα.
Λίγο πιο άσχημη αισθητικά, αλλά αρκετά πιο σταθερή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ξυλόβιδες είτε εξωτερικά είτε πλάγια εσωτερικά. Με αυτό τον τρόπο η ραφιέρα/βιβλιοθήκη γίνεται πιο σταθερή και το κάθε ράφι μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο βάρος αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε εύκολα θέση στο κάθε ράφι.
Εκτός από ξυλόβιδες, μπορείτε πάλι να χρησιμοποιήσετε μικρές γωνίες (μεταλλικές ή πλαστικές), οι οποίες θα δώσουν καλύτερο κράτημα στα ράφια, αλλά σίγουρα θα δείχνει το αποτέλεσμα πιο ερασιτεχνικό.
Πάλι και εδώ υπάρχουν και άλλες πιο επαγγελματικές λύσεις (όπως φεράμια ή αυλάκια) αλλά απαιτούν μηχανήματα.
Πως φτιάχνουμε συρτάρια;
Συνοψίζοντας
Σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες περιπτώσεις και το κάθε κομμάτι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά αυτός ήταν ένας μικρός οδηγός που σκοπό έχει να προτρέψει τους γονείς φοιτητών (και όχι μόνο φυσικά) να φτιάξουν τα δικά τους μικρά απλά φοιτητικά έπιπλα, ακόμα και ας μην έχουν κατασκευάσει ποτέ ξανά τίποτα.
Η μελαμίνη είναι το καταλληλότερο υλικό για αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί βάψιμο ή φινίρισμα και μπορείτε να κόψετε κομμάτια σε ότι διάσταση θέλετε. Είναι σχετικά οικονομική και κυκλοφορεί σε πάρα πολλές αποχρώσεις και πάχη.
Με υλικό την μελαμίνη, έπιπλα όπως βιβλιοθήκες, ραφιέρες, ντουλάπια αλλά ακόμα και γραφεία και συρταριέρες μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με ένα δραπανοκατσάβιδο, μέσα σε λίγη μόνο ώρα.
Φυσικά δεν θα κρατήσουν για πάντα, ούτε θα έχουν την ομορφιά του ατόφιου ξύλου, αλλά αν προφυλάσσονται από την υγρασία και τις φθορές στις άκρες, τότε σίγουρα θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε
- Τα περισσότερα καταστήματα ξυλείας πωλούν και διάφορα απαραίτητα εξαρτήματα (όπως μηχανισμούς συρταριών, μεντεσέδες…).
- Χερούλια και μικρά πόμολα για συρτάρια και ντουλάπια, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα κιγκαλερίας. Πιθανώς να βρείτε και σε καταστήματα ξυλείας ή σιδερικών, αλλά σίγουρα δεν θα έχουν την ποικιλία που έχουν τα καταστήματα κιγκαλερίας.
- Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά ποδαράκια σε κάθε έπιπλο μελαμίνης που θα φτιάξετε, καθώς η υγρασία του πατώματος (πχ από το σφουγκάρισμα) θα φουσκώσει με τον καιρό την μελαμίνη.