Αλυσοπρίονο από γωνιακό τροχό

0
 To Make It Extreme, είναι ένα αρκετά καλό κανάλι στο Youtube με ιδιοκατασκευές και πατέντες. Οι δημιουργοί του είναι από την Κύπρο και έχουν ήδη αρκετούς δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους. Ανάμεσα στα βίντεο που ανεβάζουν, υπάρχει και μια σειρά βίντεο που ονομάζεται Angle Grinder Hacks, δηλαδή πατέντες για γωνιακό τροχό (ή σβουράκι όπως είναι γνωστό για τους περισσότερους στην Ελλάδα). Πριν λίγο καιρό είχαν παρουσιάσει την μετατροπή ενός γωνιακού τροχού σε χορτοκοπτικό. Αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν ένα αυτοσχέδιο αλυσοπρίονο από γωνιακό τροχό.
Αν και αυτή η μετατροπή δεν είναι εντελώς πρωτότυπη, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετά βίντεο στο youtube με παρόμοιο θέμα, η δικιά τους προσέγγιση, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες και δείχνει πιο ασφαλής.
 
Και λέω ασφαλή, γιατί σίγουρα η ασφάλεια είναι ένα αρκετά μεγάλο θέμα στην συγκεκριμένη μετατροπή, καθώς το αλυσοπρίονο είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει ασφάλεια στον χειριστή. Έτσι διαθέτει πάντα φρένο (το οποίο σε κάποια μοντέλα μπορεί να εμπλέκεται και αυτόματα), αυτόματη λίπανση της αλυσίδας, chaincatcher, και τις περισσότερες φορές αντικραδασμικές λαβές με απόσβεση.
 
Η πατέντα αυτή, δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω. Οπότε, όποιος την χρησιμοποιήσει θα πρέπει να είναι απολύτως εξοικειωμένος με τον χειρισμό αλυσοπρίονων και να δείχνει σεβασμό και προσοχή. Το πιο σημαντικό θέμα, είναι σίγουρα η μη λίπανση της μπάρας του αλυσοπρίονου. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει αλυσοπρίονο και του έχει χαλάσει η αντλία λαδιού πάνω στην εργασία, θα ξέρει πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί όχι μόνο η αλυσίδα, αλλά ακόμα και η μπάρα, λόγω υπερθέρμανσης.
 
Φυσικά, μπορεί κάποιος να λιπαίνει την μπάρα με ένα σπρέι λίπανσης ή λαδωτήρα κατά διαστήματα, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή.
 
Το πλεονέκτημα που έχει αυτή η πατέντα, είναι ότι το σβουράκι απαιτεί μόνο ηλεκτρική παροχή (και αν είναι μπαταρίας ούτε και αυτή) και δουλεύει πάντα. Αντίθετα τα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα, θέλουν συνεχώς συντήρηση και προσοχή. Για παράδειγμα πολλές φορές μπουκώνει το καρμπιρατέρ, λόγω μείγματος βενζίνης ή αν έχει να πάρει αρκετό καιρό μπροστά.
 
Ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο της Makita. Με κόστος κάτω από 150 ευρώ.
 
Φυσικά, αν κάποιος δεν έχει ήδη σβουράκι, δεν αξίζει να μπει στην διαδικασία να αγοράσει ένα για αυτό. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ήδη στην αγορά ηλεκτρικά αλυσοπρίονα με 100-150 ευρώ. Και όλα κάνουν αυτή τη δουλειά, αρκετά καλύτερα αλλά και με ασφάλεια.
 
Βέβαια, όπως και σε όλες τις πατέντες του Make It Extreme, ο επιπλέον μηχανισμός που μπαίνει στο σβουράκι, στερεώνεται βιδωτά πάνω στις τρύπες της λαβής. Έτσι μπορεί να μπει και να βγει με ευκολία όποια στιγμή θέλει κάποιος. Οπότε δεν απαιτείτε ένα σβουράκι αποκλειστικά για την κάθε μετατροπή, αλλά μπορεί κάποιος να “φοράει” όλες τις μετατροπές σε ένα.
 
Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί για όποιον δεν γνωρίζει, είναι ότι τα rpm του γωνιακού τροχού, είναι περίπου ίδια με αυτού ενός μέτριου αλυσοπρίονου. Έτσι, θεωρητικά, η συμπεριφορά της πατέντας στο κόψιμο των ξύλων, θα πρέπει να είναι περίπου ίδια με αυτή ενός αλυσοπρίονου. Και επίσης, εφόσον όλες οι αλυσίδες των αλυσοπρίονων, είναι σχεδιασμένες να δουλεύουν σε αυτά τα rpm, δεν τίθεται θέμα αντοχής της αλυσίδας.
 
Selection_074
 
Αν και δεν υπάρχει φρένο, αυτόματο σύστημα λίπανσης, ούτε και εύκολο σύστημα τεντώματος της αλυσίδας, η κατασκευή είναι σχετικά απλή και οικονομική. Ενώ δεν απαιτεί και ακριβά επαγγελματικά εργαλεία. Μπορεί κάποιος με ένα σβουράκι, μια μέτρια ηλεκτροκόλληση και λίγη δύναμη για το κουρμπάρισμα της λάμας, να τα καταφέρει.

Οδοντωτοί προφυλακτήρες

 
Μια απλή, καλή βελτίωση θα ήταν να προστεθούν δύο οδοντωτοί προφυλακτήρες (felling spikes), για καλύτερο κόψιμο μεγάλων κορμών. Τα δόντια “γαντζώνουν” πάνω στο ξύλο, και έτσι ουσιαστικά κρατούν το αλυσοπρίονο σταθερό πάνω στο ξύλο, ενώ κόβει. Το κόστος τους είναι σχετικά μικρό (3-10 ευρώ).
 
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία κατασκευής στο παραπάνω βίντεο από το κανάλι στο Youtube, των Make It Extreme. Αν δεν έχετε ήδη κάνει subscribe, καλό είναι να κάνετε, καθώς ανεβάζουν αρκετά συχνά κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες κατασκευές. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, μπορείτε επίσης να βρείτε, στο blog τους (είναι Αγγλόφωνο) πατώντας εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπα ξύλινα φωτιστικά
Επόμενο άρθροΈνα ημερολόγιο με εντυπωσιακές μινιατούρες σε καθημερινά αντικείμενα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια