Το
USB On The Go ή
OTG όπως είναι η συντομογραφία του, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, και είναι μία παραλλαγή της συνδεσμολογίας του USB καλωδίου, που επιτρέπει την σύνδεση συσκευών μεταξύ τους ως host και slave. Δηλαδή με απλά λόγια επιτρέπει την σύνδεση περιφερειακών (όπως πχ usb flash drive, ποντίκι, πληκτρολόγιο…) σε μία άλλη συσκευή (πχ κινητό).

Το USB καλώδιο περιέχει 5 μικρότερα καλώδια εσωτερικά του. To καλώδιο 1, είναι το καλώδιο που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με τάση 5V. To καλώδιο 2, είναι το καλώδιο που δέχεται δεδομένα. Το καλώδιο 3, είναι το καλώδιο που μεταφέρει δεδομένα. Το καλώδιο 4, είναι το καλώδιο του ID της USB συσκευής. Τέλος το καλώδιο 5, είναι το καλώδιο της γείωσης.
Στην OTG σύνδεση, το pin του ID της host συσκευής (δηλαδή της κύριας συσκευής) μαζί με το pin του ground (γείωση) του host ενώνεται με το pin ground του slave. Τα υπόλοιπα ενώνονται κατ´ αντιστοιχία μεταξύ τους, με μόνη εξαίρεση το pin του ID του slave, που μένει ανενεργό.
Το πρόβλημα με τα USB OTG καλώδια, είναι ότι είναι σχετικά ακριβά (για USB καλώδια) και δεν τα βρίσκεις και εύκολα στα καταστήματα, τουλάχιστον όχι με τα βύσματα που θέλετε. Ο Ιταλός Youtuber Giaco, από το κανάλι Giaco Whatever, έφτιαξε ένα μικρό μπρελόκ από ένα απλό USB καλώδιο που λύνει αυτό το πρόβλημα, αρκετά οικονομικά.
Ο Giaco, ήθελε ένα καλώδιο που θα φορτίζει συσκευές με micro USB port μεταξύ τους. Οπότε ήθελε ένα USB OTG με micro αρσενικό σε micro αρσενικό, το οποίο δεν είναι και αρκετά κοινό καλώδιο. Έτσι με ένα απλό καλώδιο USB, 2 βύσματα micro αρσενικά και ένα κομμάτι από μπρούντζινη βέργα, έφτιαξε ένα μικρό μπρελόκ που θα επιτρέπει την φορτιστή μίας συσκευής από μία άλλη.
Η διαδικασία για την δημιουργία του OTG καλωδίου, είναι αρκετά απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κολλητήρι, λίγο καλάι και σταθερό χέρι. Αν το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι η φόρτιση συσκευών, δηλαδή η μεταφορά ρεύματος, τότε δεν μας ενδιαφέρουν τα pin του data (2 και 3). Άρα η κόλληση θα πρέπει να γίνει μεταξύ του pin 4 και 5 του host βύσματος με το μαύρο καλώδιο το οποίο θα ενωθεί στο pin 5 του slave βύσματος. Στην συνέχεια θα πρέπει να ενωθεί με το κόκκινο καλώδιο το pin 1 (VDD) του host, με το pin 1 (VDD) του slave βύσματός.
Το κομμάτι της κατασκευής του μπρελόκ, είναι σχετικά απλό, καθώς απλώς κόβει ένα μικρό κομμάτι από μια μπρούντζινη ράβδο και αφού το καθαρίζει και το γυαλίζει, κάνει δύο τρύπες σε αυτό ώστε να μπορέσει να περάσει σαν θηλιά το καλώδιο από αυτές. Στις άκρες του κάθε καλωδίου, ενώνει τα αρσενικά micro βύσματα, με την συνδεσμολογία που αναφέρθηκε πιο πάνω.
Κάτι που είναι αρκετά σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι η συσκευή master φορτίζει την συσκευή slave, οπότε θα πρέπει να είναι εμφανές ποιο βύσμα είναι ποιο, γιατί αλλιώς μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε. Ο ίδιος ο Giaco, για να τα ξεχωρίζει, έβαλε ένα επιπλέον θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι στο host/master βύσμα.
Ακόμα και για κάποιον που δεν έχει ξανακολλήσει ποτέ με κολλητήρι, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Αν δεν έχετε κολλητήρι, μπορείτε να αγοράσετε ένα με λιγότερο από 30 ευρώ (και με πολύ λιγότερο μπορείτε, αλλά με 20-30 ευρώ παίρνετε ένα αξιοπρεπές που θα κρατήσει για χρόνια).
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία, στο παραπάνω βίντεο του Giaco, το οποίο φιλοξενήθηκε στο κανάλι του Make.