Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη προσπάθεια, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κόσμου. ´Ενα μέρος αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει με την χρήση ανακυκλώσιμων αγαθών ή πρώτων υλών που δεν βασίζονται σε ορυκτές ύλες.
Το πλαστικό είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά κατασκευής αγαθών. Είναι οικονομικό, εύκολο στην κατασκευή και αρκετά ανθεκτικό. Έχει όμως δύο βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον, η βασική πρώτη ύλη για την δημιουργία του είναι τα ορυκτά έλαια. Kάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να παράγεται για πάντα και δεύτερον ότι έχει πολύ αργή βιοδιάσπαση. Για παράδειγμα το πλαστικό μπουκάλι μπορεί να χρειαστεί 1000 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί πλήρως) ρυπαίνοντας έτσι αρκετά.
Για αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια εκτός της προσπάθειας για περισσότερη ανακύκλωση των πλαστικών, γίνεται και έρευνα για την ανακάλυψη νέων πρωτοποριακών υλικών που θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το πλαστικό.
Καθημερινά αντικείμενα φτιαγμένα από αγελαδινό γάλα
Μια απόφοιτος του Βασιλικού Κολεγίου Τέχνης στο Λονδίνο, η Tessa Silva-Dawson κατάφερε να κατασκευάσει διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από αγελαδινό γάλα. Συγκεκριμένα το έκανε αυτό χρησιμοποιώντας ένα υλικό που ήταν φτιαγμένο από αποβουτυρωμένο μη εμπορεύσιμο αγελαδινό γάλα.
Το αποβουτυρωμένο γάλα, είναι το γάλα που μένει αφού αφαιρεθούν τα λιπαρά για να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων. Συνήθως εμπορεύεται, αλλά πολλές φορές πετιούνται αρκετές ποσότητες, έτσι ουσιαστικά είναι δωρεάν αγαθό. Η Tessa ανακάλυψε ότι μόνο από μια φάρμα πετιούνται 3000 λίτρα αποβουτυρωμένου γάλακτος την εβδομάδα.
Το υλικό που κατασκεύασε, έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα κέρατα και τα κόκαλα, αφού περιέχει κυρίως κερατίνη. Έτσι είναι ανθεκτικό αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να επεξεργαστεί.
Η δημιουργός του, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να πειραματιστεί πάνω στο υλικό, ερευνώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να μπορέσει να παραχθεί και εμπορικά. Περισσότερα για αυτό το καινοτόμο υλικό, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του
Dezeen, από το οποίο προέρχονται οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες. Αν εξελιχθεί αυτή η μέθοδος και έχει επιτυχία, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να αρχίσουμε να βλέπουμε αρκετά καθημερινά αντικείμενα φτιαγμένα από αγελαδινό γάλα.