Πως λειτουργεί ένα παραδοσιακό ανεμό-πριστήριο (πριονηστήριο) ξυλείας

0

Μέχρι την ανακάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας και των μηχανών εσωτερικής καύσης, αρκετές δύσκολες εργασίες, γίνονταν με την βοήθεια της υδροκίνησης ή της αιολικής ενέργειας. Αν και συνήθως, όλοι έχουν στο μυαλό τους τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους/υδρόμυλους για το σιτάρι, ειδικά στον Ελλαδικό χώρο, οι εργασίες που γίνονταν με τέτοιους μύλους ήταν πολλές περισσότερες. Έτσι υπήρχαν ελαιοτριβεία , μπαρουτόμυλοι αλλά και πριονηστήρια (ή όπως είναι συνήθως γνωστά πριστήρια) ξυλείας.

 
Στα πριστήρια ξυλείας, με την βοήθεια του αέρα (ή του νερού), χωρίς κανένα κόπο έκοβαν σανίδες από μεγάλους κορμούς δέντρων. Αν και το κόψιμο γινόταν αυτόματα, η διαδικασία ήταν αρκετά αργή, έτσι όταν ανακαλύφθηκαν τα ηλεκτρικά μοτέρ και οι κινητήρες όσα πριστήρια λειτουργούσαν με τον άνεμο παροπλίστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια. 
 

Στην Ολλανδία, στην περιοχή του Zaanse Schans πριν μερικά χρόνια, κατασκευάστηκε από την αρχή ένα παραδοσιακό πριστήριο ξυλείας, που λειτουργεί μόνο με τον άνεμο. Παρόλο που λειτουργεί αποκλειστικά από τον άνεμο (με την βοήθεια μιας μεγάλης φτερωτής) μπορεί να κόψει ταυτόχρονα μέχρι 4 μεγάλους κορμούς δέντρων.

 
Επειδή ο άνεμος, ποτέ δεν είναι σταθερός, έχει ειδικό σύστημα το οποίο τροφοδοτεί τον κορμό στα πριόνια, με ταχύτητα ανάλογη της δύναμης του ανέμου. Έτσι όσο πιο γρήγορα δουλεύουν τα πριόνια, τόσο πιο γρήγορα μετακινείται και ο κορμός προς αυτά.
 
Οι κορμοί φτάνουν στο πριστήριο, μέσω του καναλιού που υπάρχει, αφού αφεθούν στο νερό για παραπάνω από 12 μήνες. Ο λόγος που αφήνονται στο νερό οι κορμοί, για να μην δημιουργηθούν ρωγμές στις άκρες του κορμού, μέχρι να κοπεί στο πριστήριο.
 
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λειτουργία, του παραδοσιακού πριστηρίου στο βίντεο από το κανάλι στο youtube του χρήστη wranglestar που το επισκέφτηκε πρόσφατα.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Meizu M2 Mini, ένα από τα οικονομικότερα κινητά της Meizu
Επόμενο άρθροΌμορφες κυανοτυπίες με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια