Ξύλο διάφανο όπως το γυαλί

0
Σε λίγα χρόνια, ίσως τα παράθυρα σας, αντί να είναι από γυαλί, να είναι από ξύλο. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, μια ομάδα ερευνητών από το πολυτεχνείο KTH (Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) της Σουηδίας, κατάφερε να ανακαλύψει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να παραχθούν, μαζικά και οικονομικά, πλάκες ξύλου, οι οποίες θα είναι διάφανες.

Οι ξύλινες αυτές πλάκες, μπορεί να αντικαταστήσουν το γυαλί και το plexiglass σε μεγάλες κατασκευές, καθώς ίσως να είναι  πιο οικονομικές αλλά και πιο οικολογικές (αφού το ξύλο είναι ανανεώσιμο υλικό και υπάρχει, σχεδόν, σε όλα τα μέρη του κόσμου).
Ο Lars Berglund, καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας
Το ξύλο γίνεται διάφανο με μια ειδική διαδικασία , κατά την οποία αφαιρείται (χημικά) η λιγνίνη, από πολύ λεπτές φέτες ξύλου. Η λιγνίνη είναι ένα πολυμερές, που υπάρχει σε όλα τα φυτά (κυρίως στον φλοιό και στο ξυλώδες μέρος). Κύρια σκοπιμότητα της λιγνίνης είναι να τα κάνει άκαμπτα και να τα  προστατεύει από το σάπισμα.
Μετά την αφαίρεση της λιγνίνης, το ξύλο γίνεται εντελώς λευκό. Για να επιτευχθεί λοιπόν η διαφάνεια, το πορώδες λεπτό φύλλο του ξύλου, εμποτίζεται με ένα διάφανο πολυμερές, και τα χαρακτηριστικά τους “παντρεύονται”, δίνοντας έτσι ένα διάφανο φύλλο.
Η έρευνα από το πανεπιστήμιο συνεχίζεται, με κύρια επιδίωξη, την βελτίωση της διαφάνειας, αλλά και τον πειραματισμό με διάφορα είδη ξύλου. Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση στην σελίδα του KTH εδώ αλλά και το δημοσιευμένο ερευνητικό άρθρο εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLuminoodle, μια ταινία LED RGB με μπαταρία και τηλεχειρισμό
Επόμενο άρθροΣετ εξαρτημάτων γυμναστικής από ξύλο και μάρμαρο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια