Ξύλο διάφανο όπως το γυαλί

0
Σε λίγα χρόνια, ίσως τα παράθυρα σας, αντί να είναι από γυαλί, να είναι από ξύλο. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, μια ομάδα ερευνητών από το πολυτεχνείο KTH (Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) της Σουηδίας, κατάφερε να ανακαλύψει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να παραχθούν, μαζικά και οικονομικά, πλάκες ξύλου, οι οποίες θα είναι διάφανες.

Οι ξύλινες αυτές πλάκες, μπορεί να αντικαταστήσουν το γυαλί και το plexiglass σε μεγάλες κατασκευές, καθώς ίσως να είναι  πιο οικονομικές αλλά και πιο οικολογικές (αφού το ξύλο είναι ανανεώσιμο υλικό και υπάρχει, σχεδόν, σε όλα τα μέρη του κόσμου).
Ο Lars Berglund, καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας
Το ξύλο γίνεται διάφανο με μια ειδική διαδικασία , κατά την οποία αφαιρείται (χημικά) η λιγνίνη, από πολύ λεπτές φέτες ξύλου. Η λιγνίνη είναι ένα πολυμερές, που υπάρχει σε όλα τα φυτά (κυρίως στον φλοιό και στο ξυλώδες μέρος). Κύρια σκοπιμότητα της λιγνίνης είναι να τα κάνει άκαμπτα και να τα  προστατεύει από το σάπισμα.
Μετά την αφαίρεση της λιγνίνης, το ξύλο γίνεται εντελώς λευκό. Για να επιτευχθεί λοιπόν η διαφάνεια, το πορώδες λεπτό φύλλο του ξύλου, εμποτίζεται με ένα διάφανο πολυμερές, και τα χαρακτηριστικά τους “παντρεύονται”, δίνοντας έτσι ένα διάφανο φύλλο.
Η έρευνα από το πανεπιστήμιο συνεχίζεται, με κύρια επιδίωξη, την βελτίωση της διαφάνειας, αλλά και τον πειραματισμό με διάφορα είδη ξύλου. Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση στην σελίδα του KTH εδώ αλλά και το δημοσιευμένο ερευνητικό άρθρο εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLuminoodle, μια ταινία LED RGB με μπαταρία και τηλεχειρισμό
Επόμενο άρθροΣετ εξαρτημάτων γυμναστικής από ξύλο και μάρμαρο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια