Πως μπορείτε να φτιάξετε ξύλινους κρυφούς μεντεσέδες

0
diy κρυφοί ξύλινοι μεντεσέδες
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξει κάποιος ένα ξύλινο μεντεσέ. O Rob Kosman δείχνει ίσως έναν από τους πιο απλούς και εύκολους, για να φτιάξετε μικρούς ξύλινους μεντεσέδες, που μένουν κρυφοί όσο είναι κλειστοί στην κατασκευή.
 
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερη δύσκολη, αν και απαιτεί μερικά ξυλουργικά εργαλεία. Ειδικότερα απαιτεί ένα ρούτερ με ένα bit, το οποίο να κάνει ημικυκλικές κοπές, και ένα τρόπο ώστε να μπορείτε να κάνετε τρύπες σε μικρές καβίλιες ακριβώς στο κέντρο. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα μικρό εξάρτημα το οποίο πωλεί στην ιστοσελίδα του για περίπου 45 δολάρια. Αλλά -έστω και με μερικές αποτυχημένες προσπάθειες- δεν είναι και τόσο δύσκολο να τρυπήσετε μια καβίλια στο κέντρο και χωρίς αυτό το εξάρτημα.
 
Selection_935 
Τις καβίλιες τις φτιάχνει ο ίδιος, από ξύλο ίδιου τύπου με αυτό του κουτιού, ώστε να ταιριάζει απόλυτα. Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να κάνετε καβίλιες μόνος σας, μόνο με μία σέγα και ένα δράπανο, πατήστε εδώ.
 
Selection_936
Στην αρχή «τρώει» τις δύο γωνίες στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί ο ξύλινος μεντεσές με το ρούτερ και το ειδικό bit. Στην συνέχεια, αφού τρυπήσει τις ξύλινες καβίλιες και τις κόψει στα τμήματα που θέλει, τις περνάει με μια μικρή μεταλλική βέργα, δημιουργώντας έτσι τον μεντεσέ.
 
Στο τέλος κολλάει το μεντεσέ πάνω στα δύο αυλάκια που είχε κάνει με το ρούτερ. Το κόλλημα γίνεται εναλλάξ, μία στο πάνω μία στο κάτω κομμάτι. Στο τέλος το ημικυκλικό κομμάτι που περισσεύει έξω από το κουτί όταν είναι κλειστό το καπάκι, πλανίζεται ή τρίβεται, ώστε η επιφάνεια να γίνει εντελώς επίπεδη.
 
Το σημείο που χρειάζεται προσοχή, είναι το αυλάκι να έχει γίνει τόσο μέσα, ώστε να περισσεύει το πολύ 1/4 της καβίλιας εκτός. Έτσι όταν πλανίσετε το περισσευούμενο κομμάτι, δεν θα εμφανιστεί η βέργα που κρύβεται μέσα στο μεντεσέ.


Μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του Rob Cosman στο youtube.
Μία λίγο διαφορετική τεχνική για δημιουργία ξύλινων μεντεσέδων, μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ αν θέλετε να δείτε γενικότερα κατασκευές με μεντεσέδες μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροGeffie, ένα minimal φωτιστικό γραφείου
Επόμενο άρθροΜεταλλικά έπιπλα με την τεχνική του μπαλώματος
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια