Βιό-μπετό, ένα νέο μείγμα μπετού που επιδιορθώνει αυτόματα τις ρωγμές

0
JonkersGallery3 
 

Η ρηγμάτωση στο οπλισμένο σκυρόδεμα είναι σίγουρα ο πιο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να έχει μια κατασκευή. Ρωγμές μπορούν να εμφανιστούν με τα χρόνια για διάφορους λόγους. Κάποιες μπορεί να είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν φαίνονται με το μάτι, ενώ άλλες μπορεί να έχουν πλάτος μερικά εκατοστά.

Η επισκευή αυτών των ρωγμών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αναλόγως την αιτία και τη ζημιά που έχει γίνει.  Όλα αυτές οι επισκευές όμως, έχουν ένα κόστος που κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας Hendrik Jonkers
Ο καθηγητής μικροβιολογίας Hendrik Jonkers
 
Αυτό το πρόβλημα υπόσχεται να λύσει η ευρεσιτεχνία του Hendrik Marius Jonkers, ενός καθηγητή μικροβιολογίας από το Ολλανδικό πανεπιστήμιο TU Delft. Θα αναρωτιέστε, ίσως, τι δουλειά έχει ένας καθηγητής μικροβιολογίας με τα μπετά και τις κατασκευές? Ο λόγος είναι ότι η λύση που προτείνει περιλαμβάνει την προσθήκη βακτηρίων και γαλακτικού ασβεστίου στο μείγμα του κονιάματος.
 
Τα βακτήρια αυτά με την βοήθεια του γαλακτικού ασβεστίου έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν ασβεστόλιθο όταν ενεργοποιηθούν. Ο ασβεστόλιθος για όσους δεν γνωρίζουν είναι μία από τις δύο βασικές πρώτες ύλες για το τσιμέντο (η άλλη είναι η άργυλος). 
 

 Selection_929

Έτσι σταδιακά και αφού γίνει διαβροχή, συμπληρώνουν αυτόματα τις ρωγμές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες και γίνεται χωρίς καμία άλλη εξωτερική παρέμβαση.
 
Η ομάδα του καθηγητή, προσπαθεί να δημιουργήσει και ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει τα ίδια ακριβώς βακτήρια, και θα μπορεί να ψεκάζεται σε κοινό μπετό, δηλαδή μπετό που δεν είχε κατασκευαστεί προηγουμένως με το καινοτόμο μείγμα,  και θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
 

 Selection_930

Τα βακτήρια αυτά, αν και μπορούν να “επισκευάσουν” οποιαδήποτε ρωγμή ανεξαρτήτου μήκους, έχουν όριο στο πλάτος της ρωγμής, το οποίο είναι 0.8 χιλιοστά, δηλαδή μόνο αρκετά μικρές ρωγμές.

Το καινοτόμο αυτό μείγμα αναμένεται να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά κάποια στιγμή μέσα στο 2016. Ο δημιουργός του βιό-μπετό ήταν στους 3 φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό βραβείο εφευρέσεων το 2015.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το βιό-μπετό εδώ και εδώ ή να δείτε στο παρακάτω βίντεο, αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του βίο-μπετό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοσμήματα για φίλους της αστρονομίας
Επόμενο άρθροΠανέμορφα Τενεκεδό-ρομπότ

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια