Η ρηγμάτωση στο οπλισμένο σκυρόδεμα είναι σίγουρα ο πιο μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να έχει μια κατασκευή. Ρωγμές μπορούν να εμφανιστούν με τα χρόνια για διάφορους λόγους. Κάποιες μπορεί να είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν φαίνονται με το μάτι, ενώ άλλες μπορεί να έχουν πλάτος μερικά εκατοστά.
Η επισκευή αυτών των ρωγμών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αναλόγως την αιτία και τη ζημιά που έχει γίνει. Όλα αυτές οι επισκευές όμως, έχουν ένα κόστος που κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας Hendrik Jonkers
Αυτό το πρόβλημα υπόσχεται να λύσει η ευρεσιτεχνία του Hendrik Marius Jonkers, ενός καθηγητή μικροβιολογίας από το Ολλανδικό πανεπιστήμιο TU Delft. Θα αναρωτιέστε, ίσως, τι δουλειά έχει ένας καθηγητής μικροβιολογίας με τα μπετά και τις κατασκευές? Ο λόγος είναι ότι η λύση που προτείνει περιλαμβάνει την προσθήκη βακτηρίων και γαλακτικού ασβεστίου στο μείγμα του κονιάματος.
Τα βακτήρια αυτά με την βοήθεια του γαλακτικού ασβεστίου έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν ασβεστόλιθο όταν ενεργοποιηθούν. Ο ασβεστόλιθος για όσους δεν γνωρίζουν είναι μία από τις δύο βασικές πρώτες ύλες για το τσιμέντο (η άλλη είναι η άργυλος).
Έτσι σταδιακά και αφού γίνει διαβροχή, συμπληρώνουν αυτόματα τις ρωγμές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες και γίνεται χωρίς καμία άλλη εξωτερική παρέμβαση.
Η ομάδα του καθηγητή, προσπαθεί να δημιουργήσει και ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει τα ίδια ακριβώς βακτήρια, και θα μπορεί να ψεκάζεται σε κοινό μπετό, δηλαδή μπετό που δεν είχε κατασκευαστεί προηγουμένως με το καινοτόμο μείγμα, και θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Τα βακτήρια αυτά, αν και μπορούν να “επισκευάσουν” οποιαδήποτε ρωγμή ανεξαρτήτου μήκους, έχουν όριο στο πλάτος της ρωγμής, το οποίο είναι 0.8 χιλιοστά, δηλαδή μόνο αρκετά μικρές ρωγμές.
Το καινοτόμο αυτό μείγμα αναμένεται να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά κάποια στιγμή μέσα στο 2016. Ο δημιουργός του βιό-μπετό ήταν στους 3 φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό βραβείο εφευρέσεων το 2015.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το βιό-μπετό εδώ και εδώ ή να δείτε στο παρακάτω βίντεο, αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του βίο-μπετό.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!
Εγγραφείτε
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
ΔιαφωνώΣυμφωνώ
Συνδεθείτε με
Επιτρέπω να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός
Όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, συλλέγουμε τις δημόσιες πληροφορίες που μας παρέχει ο πάροχος του κοινωνικού δικτύου, βασισμένο στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχετε επιλέξει. Επίσης δεχόμαστε το email σας για να δημιουργήσουμε αυτόματα έναν νέο λογαριασμό στην ιστοσελίδα μας. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός θα είστε πλέον συνδεδεμένος.
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα απορρίψετε.ΔέχομαιΑπόρριψηΔιαβάστε περισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!