Η αλλαγή ή η προσθήκη μνήμης είναι συνήθως η πιο απλή εργασία που μπορεί να γίνει σε ένα Laptop. Εκτός και αν είστε εξαιρετικά άτυχοι και δεν έχει ειδικό καπάκι, μπορεί να γίνει ακόμα και από εντελώς αρχάριο.
Άνοιγμα καπακιού μνήμης/δίσκου σε Acer Aspire 7422
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αλλάξετε μνήμη, είναι να ανοίξετε το ειδικό καπάκι για τη μνήμη. Συνήθως είναι ένα ενιαίο που υπάρχει και ο δίσκος και η μπαταρία της μητρικής, αν και κάποιες φορές μπορεί να είναι και ξεχωριστό. Στον συγκεκριμένο Acer είναι ενιαίο και βρίσκετε στο κάτω μέρος του Laptop αντιδιαμετρικά της μπαταρίας.
Για να το βγάλετε θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις 2 βίδες με ένα μικρό κατσαβιδάκι (philips / σταυρού). Αφού τις ξεβιδώσετε, θα πρέπει να τραβήξετε προς τα έξω το καπάκι από το πάνω μέρος που βρίσκεται προς την μεριά της μπαταρίας. Θα φανεί σαν να δυσκολέυεται λίγο γιατί μπαίνει κουμπωτά στα πλάγια, αλλά μην φοβηθείτε, τραβήξτε το από το πάνω μέρος και θα βγει.
Εφόσον βγάλετε το καπάκι, θα μπορείτε να δείτε τον χώρο της μνήμης, του δίσκου και της μπαταρίας της μητρικής.
Τι μνήμη (τύπος και μέγιστα GB) υποστηρίζει το Laptop σας
Το πρώτο που θα πρέπει να δείτε πριν παραγγείλετε τι μνήμη θα πρέπει να βάλετε, είναι να δείτε τι τύπο μνήμης υποστηρίζει το Laptop σας. O πιο απλός τρόπος είναι να κοιτάξετε την ετικέτα στην μνήμη που ήδη έχει. Αν η μνήμη είναι της «μάνας» της, τότε θα πρέπει να είναι η καταλληλότερη για αυτό το Laptop. Αν έχει γίνει ήδη κάποια αλλαγή ίσως είναι και λίγο γρηγορότερη από την ταχύτητα μνήμης που υποστηρίζει ο επεξεργαστής, αλλά αυτό δεν σας πειράζει και τόσο, αφού μπορεί να την διαβάζει.
Ένας άλλος τρόπος για να δείτε τι μνήμη υποστηρίζει είναι να ψάξετε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή ή γενικά του Laptop στο Google. Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε τι ακριβώς μνήμη υποστηρίζει στην επίσημη σελίδα του Laptop ή στην σελίδα του επεξεργαστή.
Το συγκεκριμένο Acer Aspire έχει επεξεργαστή διπύρηνο Pentium P6100 στα 2GHz ο οποίος σύμφωνα με την Intel, υποστηρίζει μνήμη SODIMM DDR3 στα 800/1033 MHz έως 8GB.
Όμως πάνω είχε 2 x 2GB SODIMM DDR3 στα 1333MHz (PC3 10600S 09-10-F2) από την Samsung.
Το πρόβλημα το αντιμετώπιζε η μία απο τις δύο (η πάνω), οπότε αν και θα μπορούσαν να μπουν δύο 4αρες και να πάει στα 8GB RAM, αγοράστηκε μία ίδιου τύπου και έμειναν στα ίδια.
Αφαίρεση παλιάς και τοποθέτηση καινούργιας μνήμης
Εφόσον έχετε στα χέρια σας την νέα μνήμη, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτή που θέλετε.
Η κάθε μνήμη βρίσκεται μέσα σε μία θέση μνήμης στη μητρική. Αυτή ονομάζεται Memory Slot. Για να την αφαιρέσετε θα πρέπει να πιέσετε προς τα έξω ώστε να ξεκουμπώσουν, τα δύο μεταλλικά ελάσματα που την συγκρατούν στα πλάγια. Αφού τα ξεκουμπώσετε η μνήμη θα ανασηκωθεί ελαφρώς. Πλέον μπορείτε να την τραβήξετε και αυτή θα βγεί.
Για να βάλετε την νέα μνήμη, ακολουθείτε την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι η κάθε μνήμη έχει μία εσοχή στα pins που έχει στο κάτω μέρος. Η εσοχή αυτή δεν βρίσκεται στην μέση, αλλά προς τα πλάγια. Οπότε όταν θα βάζετε την νέα θα πρέπει να την τοποθετήσετε έτσι ώστε η εσοχή να ταιριάζει με την προεξοχή που βρίσκεται στο Slot. Σχεδόν πάντα αυτό θα είναι με τις ετικέτες της μνήμης να βλέπουν στο κάτω μέρος.
Διάφορα χρήσιμα που θα πρέπει να ξέρετε
Τυχόν προβλήματα κατά την αλλαγή μνήμης σε Laptop
Αν όταν ξεκινήσετε τον υπολογιστή δείτε μαύρη οθόνη, κάτι δεν έχει πάει καλά στην όλη διαδικασία. Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κουμπώσει καλά την καινούργια μνήμη αλλά φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν καμμένη (ειδικά αν την αγοράσετε μεταχειρισμένη). Μαύρη οθόνη θα δείτε και αν τοποθετήσετε μνήμη παραπάνω από όση υποστηρίζει το μηχάνημα (αν και υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει διαβάζοντας μόνο την μία).