Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer Aspire 7422

0

Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer AspireΗ αλλαγή ή η προσθήκη μνήμης είναι συνήθως η πιο απλή εργασία που μπορεί να γίνει σε ένα Laptop. Εκτός και αν είστε εξαιρετικά άτυχοι και δεν έχει ειδικό καπάκι, μπορεί να γίνει ακόμα και από εντελώς αρχάριο.

Άνοιγμα καπακιού μνήμης/δίσκου σε Acer Aspire 7422

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αλλάξετε μνήμη, είναι να ανοίξετε το ειδικό καπάκι για τη μνήμη. Συνήθως είναι ένα ενιαίο που υπάρχει και ο δίσκος και η μπαταρία της μητρικής, αν και κάποιες φορές μπορεί να ειναι και ξεχωριστό. Στον συγκεκριμένο Acer είναι ενιαίο και βρίσκετε στο κάτω μέρος του Laptop αντιδιαμετρικά της μπαταρίας.

Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer AspireΓια να το βγάλετε θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις 2 βίδες με ένα μικρό κατσαβιδάκι (philips / σταυρού). Αφού τις ξεβιδώσετε, θα πρέπει να τραβήξετε προς τα έξω το καπάκι από το πάνω μέρος που βρίσκεται προς την μεριά της μπαταρίας. Θα φανεί σαν να δυσκολέυεται λίγο γιατί μπαίνει κουμπωτά στα πλάγια, αλλά μην φοβηθείτε, τραβήχτε το από το πάνω μέρος και θα βγει.

Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer AspireΕφόσον βγάλετε το καπάκι, θα μπορείτε να δείτε τον χώρο της μνήμης, του δίσκου και της μπαταρίας της μητρικής.

Τι μνήμη (τύπος και μέγιστα GB) υποστηρίζει το Laptop σας

Το πρώτο που θα πρέπει να δείτε πριν παραγγείλετε τι μνήμη θα πρέπει να βάλετε, είναι να δείτε τι τύπο μνήμης υποστηρίζει το Laptop σας. O πιο απλός τρόπος είναι να κοιτάξετε την ετικέτα στην μνήμη που ήδη έχει. Αν η μνήμη είναι της «μάνας» της, τότε θα πρέπει να είναι η καταλληλότερη για αυτό το Laptop. Αν έχει γίνει ήδη κάποια αλλαγή ίσως είναι και λίγο γρηγορότερη από την ταχύτητα μνήμης που υποστηρίζει ο επεξεργαστής, αλλά αυτό δεν σας πειράζει και τόσο, αφού μπορεί να την διαβάζει.

Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer AspireΈνας άλλος τρόπος για να δείτε τι μνήμη υποστηρίζει είναι να ψάξετε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή ή γενικά του Laptop στο Google. Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε τι ακριβώς μνήμη υποστηρίζει στην επίσημη σελίδα του Laptop ή στην σελίδα του επεξεργαστή.

Το συγκεκριμένο Acer Aspire έχει επεξεργαστή διπύρηνο Pentium P6100 στα 2GHz ο οποίος σύμφωνα με την Intel, υποστηρίζει μνήμη SODIMM DDR3 στα 800/1033 MHz έως 8GB.

Όμως πάνω είχε 2 x 2GB SODIMM DDR3 στα 1333MHz (PC3 10600S 09-10-F2) από την Samsung

Το πρόβλημα το αντιμετώπιζε η μία απο τις δύο (η πάνω), οπότε αν και θα μπορούσαν να μπουν δύο 4αρες και να πάει στα 8GB RAM, αγοράστηκε μία ίδιου τύπου και έμειναν στα ίδια.

Αφαίρεση παλιάς και τοποθέτηση καινούργιας μνήμης

Εφόσον έχετε στα χέρια σας την νέα μνήμη, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτή που θέλετε. 

Αλλαγή μνήμης σε Laptop Acer AspireΗ κάθε μνήμη βρίσκεται μέσα σε μία θέση μνήμης στη μητρική. Αυτή ονομάζεται Memory Slot. Για να την αφαιρέσετε θα πρέπει να πιέσετε προς τα έξω ώστε να ξεκουμπώσουν, τα δύο μεταλλικά ελάσματα που την συγκρατούν στα πλάγια. Αφού τα ξεκουμπώσετε η μνήμη θα ανασηκωθεί ελαφρώς. Πλέον μπορείτε να την τραβήξετε και αυτή θα βγεί.

Μία SODIMM DDR2. Αριστερά φαίνεται η εσοχή στα pins

Για να βάλετε την νέα μνήμη, ακολουθείτε την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι η κάθε μνήμη έχει μία εσοχή στα pins που έχει στο κάτω μέρος. Η εσοχή αυτή δεν βρίσκεται στην μέση, αλλά προς τα πλάγια. Οπότε όταν θα βάζετε την νέα θα πρέπει να την τοποθετήσετε έτσι ώστε η εσοχή να ταιριάζει με την προεξοχή που βρίσκεται στο Slot. Σχεδόν πάντα αυτό θα είναι με τις ετικέτες της μνήμης να βλέπουν στο κάτω μέρος.

 


Διάφορα χρήσιμα που θα πρέπει να ξέρετε

Τυχόν προβλήματα κατά την αλλαγή μνήμης σε Laptop

Αν όταν ξεκινήσετε τον υπολογιστή δείτε μαύρη οθόνη, κάτι δεν έχει πάει καλά στην όλη διαδικασία. Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κουμπώσει καλά την καινούργια μνήμη αλλά φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν καμμένη (ειδικά αν την αγοράσετε μεταχειρισμένη). Μαύρη οθόνη θα δείτε και αν τοποθετήσετε μνήμη παραπάνω από όση υποστηρίζει το μηχάνημα (αν και υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει διαβάζοντας μόνο την μία).

Νέα μνήμη ή μεταχειρισμένη

Πλέον έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν μνήμες SODIMM DDR4 στα νέα Laptop, οπότε είναι λίγο πιο εύκολο να βρει κάποιος μεταχειρισμένη μνήμη DDR3.
Αξίζει τώρα να πάρετε μεταχειρισμένη; Αν μπορείτε να ελέγξετε ότι δεν είναι καμένη και κοστίζει στο μισό της καινούργιας ή λιγότερο, σίγουρα ναι. Οι μνήμες δεν είναι κάτι που καίγεται εύκολα ή επηρεάζεται ιδιαίτερα από την χρήση. Οπότε όσο παλιά και να είναι, αν δεν είναι καμένη, είναι λειτουργική.
Βέβαια καλό είναι αν αγοράσετε μεταχειρισμένη μνήμη, να κάνετε ένα memtest για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κανένα κρυφό πρόβλημα. 
 
Που μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένη; Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών ή στο ebay και στο amazon.

Δεν βρήκα στα 1333MHz μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλη;

Ναι μπορείτε. Το 1333Mhz είναι η ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί η μνήμη με τον επεξεργαστή. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα. Αυτή είναι η μέγιστη ταχύτητα που υποστηρίζει το σύστημά σας.
 
Αν δεν βρείτε στα 1333MHz μπορείτε να αγοράσετε κάποια μεγαλύτερη (πχ στα 1600MHz). Βέβαια δεν θα την διαβάζει στα 1600 αλλά στα 1333 που είναι το μέγιστο από το σύστημά σας, αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αντίστοιχα μπορείτε να αγοράσετε και κάποια με μικρότερη ταχύτητα, αν και εδώ το σύστημα θα την διαβάσει στην πραγματική της ταχύτητα.  
 
Με απλά λόγια, μπορείτε να πάτε παραπάνω, αλλά δεν θα έχετε κάποιο όφελος από την παραπάνω ταχύτητα. Αν θέλετε, μπορείτε να πάτε και παρακάτω, αλλά θα χάσετε στην ταχύτητα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡεαλιστικές αναπαραστάσεις σε μικρογραφία
Επόμενο άρθροLampster, η πιο cool λάμπα γραφείου που έχετε δει
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια