Mythbusting : Σώζετε το βρεγμένο κινητό σας με λίγο ρύζι ή μήπως όχι;

0
 
 
Στο ίντερνετ μπορεί να βρει κάποιος χιλιάδες πατέντες, με τις οποίες μπορούν να γίνουν απίστευτα πράγματα με μερικά απλά υλικά. Από καθαρισμό μέχρι κατασκευές. Κάποιες από αυτές τις πατέντες, όσο και να φαίνεται απίστευτο, κάνουν ότι υπόσχονται. Άλλες όμως είναι μύθοι, οι οποίοι αναπαράγονται συνεχώς από ιστοσελίδες, κάνοντας αρκετούς να πιστεύουν ότι ισχύουν πραγματικά. 
 
Αρκετές φορές μάλιστα -φαινομενικά τουλάχιστον- δείχνουν να ισχύουν καθώς  έχουν αποτελέσματα. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την επιτυχία και την αποδίδουμε μόνο στην πατέντα.
 
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το «μαγικό» ωμό ρύζι, που μπορεί να σώσει τα ηλεκτρονικά μας αν βραχούν (όπως πχ ένα βρεγμένο κινητό), απορροφώντας γρήγορα την υγρασία. Δυστυχώς όπως έδειξε μια έρευνα από την ιστοσελίδα gazelle αυτός είναι ένας μύθος που δεν ισχύει. Απλώς πολλές φορές αν χρησιμοποιήσουμε την τεχνική με το ρύζι, μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η ηλεκτρονική συσκευή, χωρίς όμως να ευθύνεται το ρύζι για αυτό.
 
Η λογική πίσω από αυτό το μύθο,  βασίζεται στην γνώση ότι όταν το ρύζι μαγειρευτεί, μπορεί να απορροφήσει αρκετό νερό. Έτσι, σύμφωνα με την ίδια λογική, το ρύζι θα απορροφήσει  και την υγρασία που τυχόν έχει από την ηλεκτρονική συσκευή, σώζοντας τα κυκλώματα από καταστροφή.
 
Το μύθο αυτό,  ενισχύει και η κοινή πρακτική που εφαρμόζουν αρκετοί με το ρύζι και την αλατιέρα. Δηλαδή να βάζουν ωμό ρύζι στην αλατιέρα για να μην κολλήσει το αλάτι. Φυσικά όπως ξέρουμε όλοι αυτό ισχύει. Αλλά ο λόγος που δεν κολλά το αλάτι δεν είναι επειδή το ρύζι απορροφά την υγρασία. Απλώς αποτρέπει την δημιουργία κρυστάλλων και έτσι δεν κολλάει το αλάτι.
 
Το gazelle λοιπόν έδειξε μετά από πειράματα, ότι το ωμό ρύζι ίσως είναι από τις χειρότερες μεθόδους για να απομακρύνει κάποιος την υγρασία από μια ηλεκτρονική συσκευή, ειδικά αν το βυθίσετε. Το να αφήσετε το κινητό να αεριστεί, είχε πρακτικά καλύτερα αποτελέσματα από το να βυθίσει κάποιος μέσα σε ωμό ρύζι.
 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να σώσετε το βρεγμένο κινητό (ή γενικά ηλεκτρονική συσκευή);

Η μέθοδος που προτείνεται από τους ειδικούς, αν τυχόν έχετε ατύχημα με νερό σε ηλεκτρονική συσκευή, είναι να κλείσετε την συσκευή, να βγάλετε την μπαταρία και να το πάτε αμέσως σε ένα τεχνικό να το ανοίξει  και να το καθαρίσει με ειδικά χημικά καθαριστικά, ώστε να έχετε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
 
Φυσικά πολλές φορές, το κόστος εργασίας ίσως ξεπερνάει το κόστος της συσκευής. Οπότε αυτό δεν είναι επιλογή. Τότε και μόνο τότε λοιπόν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, σύμφωνα πάντα και με την έρευνα από το gazelle, είναι να το αφήσετε να αεριστεί (φυσικά εφόσον δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα) ή αν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ειδικά χημικά που απορροφούν την υγρασία (όπως τα gel σιλικόνης). 
 
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα και τα ευρήματα σε αυτό το pdf
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι πρέπει να κάνετε για να μην βουλώνει το σπρέι χρώματος
Επόμενο άρθροΠεράστε γρήγορα και χωρίς παίδεμα τη κλωστή στη βελόνα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια