Πως μπορείτε να κάνετε εύκαμπτο κόντρα πλακέ

0
εύκαμπτο κόντρα πλακέ
 
Το CNC λέιζερ είναι ένα φανταστικό εργαλείο που μπορεί να κάνει δεκάδες εργασίες. Φυσικά είναι σχετικά ακριβό, αν και μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο με μικρότερο κόστος, αν φυσικά έχει τις απαραίτητες γνώσεις και το μεράκι που απαιτείται.
 
Μία από τις πολλές εργασίες που μπορεί να κάνει (και ίσως η πιο διαδεδομένη), είναι να χρησιμοποιηθεί σε ξύλινες επιφάνειες. Οι κατασκευές που μπορείτε να κάνετε με το laser στο ξύλο είναι αρκετές, καθώς μπορείτε να κόψετε, να κάνετε στένσιλ, να κάνετε πυρογραφίες…. Κάτι που ίσως δεν ξέρατε, ήταν ότι μπορείτε να κάνετε ακόμα και εύκαμπτες επιφάνειες, με το κατάλληλο σχέδιο.
εύκαμπτο κόντρα πλακέ
 
Το koFAKTORlab έφτιαξε ένα τέτοιο εύκαμπτο κομμάτι από ένα λεπτό φύλλο κόντρα πλακέ, κάνοντας σπειροειδή τομές. Το αποτέλεσμα δείχνει απίστευτο. Το κομμάτι κόντρα πλακέ είναι τόσο εύκαμπτο που θυμίζει ελαστικό υλικό.


Στη σελίδα τους έχουν link με τα σχέδια για να μπορέσετε να κάνετε και εσείς αντίστοιχα κομμάτια (αν έχετε πρόσβαση σε CNC Laser). Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό σχέδιο το οποίο μπορείτε να κάνετε σε ξύλινες πλάκες, ώστε να γίνουν εύκαμπτες. Υπάρχουν διάφορα πιο απλά ή και πολύ πιο πολύπλοκα σχέδια που μπορεί να επιτύχουν ανάλογο αποτέλεσμα. Αν και αυτό μάλλον είναι από τα πιο εύκαμπτα που μπορείτε να βρείτε.
 
Εύκαμπτο κόντρα πλακέ μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς CNC, μόνο με ένα παγκοπρίονο. Φυσικά θέλει αρκετή προσοχή και σωστό μέτρημα, αλλά με το κατάλληλο κόψιμο, μπορεί να κάνετε ένα λεπτό κομμάτι κόντρα πλακέ εύκαμπτο.
 

Όχι σε μασίφ ξυλεία

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με επιτυχία μόνο σε κόντρα πλακέ και όχι σε μασίφ ξυλεία. Ο κύριος λόγος είναι ότι το κόντρα πλακέ έχει δημιουργηθεί από σταυρωτές στρώσεις λεπτών καπλαμάδων. Δηλαδή τα νερά στην κάθε στρώση είναι κάθετα με την επόμενη και την προηγούμενη στρώση. Αυτό γίνεται για λόγους αντοχής, καθώς το ξύλο έχει εξαιρετική αντοχή κατά μήκος των νερών αλλά πολύ μικρή κατά πλάτος. Για περισσότερα σχετικά με το τι ακριβώς είναι το κόντρα πλακέ μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτόν τον οδηγό.
 

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.