Τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένα μεγάλο κύμα καύσωνα σε όλη την Ελλάδα, με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, εκτός όλων των άλλων, ίσως προκαλέσουν ζημιές και στον κήπο σας αν δεν πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Φυσικά δεν μπορεί να γίνουν θαύματα, καθώς όλα τα φυτά έχουν τις αντοχές τους, αλλά υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε και να προφυλάξτε όσο γίνεται τα φυτά σας.
 

1Πότισμα την αυγή ή το σούρουπο

 
Ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά, όταν υπάρχει παρατεταμένη περίοδος καύσωνα, είναι το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Έτσι δεν υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο ριζικό τους σύστημα. Ακόμα και αν εσείς ποτίζετε καθημερινά, ίσως η υγρασία να μην φτάνει όσο βαθιά πρέπει. 
 
Ο κύριος λόγος για αυτό το πρόβλημα, είναι η εξάτμιση του νερού όταν ποτίζετε πρωινές ή μεσημβρινές ώρες. Η καλύτερη ώρα για να ποτίσετε τα φυτά σας είναι την αυγή (αν δεν μπορείτε τότε το σούρουπο), όταν η εξάτμιση λόγω της ηλιοφάνειας είναι πολύ μικρή. Έτσι σχεδόν όλο το νερό που θα χρησιμοποιήσετε στο πότισμα, θα διοχετευτεί στο ριζικό σύστημα. 
 
Το πότισμα την αυγή θεωρείται καλύτερο από πολλούς, επειδή επιτρέπει στα φυτά να έχουν αρκετή υγρασία κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς  τον φόβο υπερβολικής υγρασίας για αρκετές ώρες η οποία μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων. Ειδικά αν δεν ποτίζεται επιφανειακά αλλά με πύραυλο ή κανόνακια.
71Hv9lUxSgL._SL1500_ 
 
Φυσικά δεν έχουν όλοι χρόνο στη διάθεσή τους την αυγή, γιαυτό στην αγορά υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί αυτοματοποίησης που σας επιτρέπουν να ποτίζετε αυτόματα τις ώρες που θέλετε, χωρίς να κάνετε καμία απολύτως κίνηση. Οι αυτοματισμοί αυτοί είναι σχετικά οικονομικοί και κοστίζουν γύρω στα 15-40 ευρώ, αναλόγως τον τρόπο που ποτίζετε (μοτέρ ή απλό δίκτυο νερού). Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι στον κήπο σας θα έχετε βάλει κάποιο είδος ποτίσματος (πχ κανόνι, σταγονίδια, υπόγειους σωλήνες) και δεν θα χρειάζεται η παρουσία ανθρώπινου χεριού.
 
 

2Εδαφοκάλυψη

Κάτι επίσης σημαντικό, το οποίο βοηθάει στην μη εξάτμιση της υγρασίας, είναι η εδαφοκάλυψη. Όταν υπάρχει κάλυψη του χώματος, η υγρασία παραμένει πολύ περισσότερο στο έδαφος.

Φυσική εδαφοκάλυψη

Υπάρχουν δύο τρόποι εδαφοκάλυψης, ο φυσικός και ο τεχνητός. Στον φυσικό τρόπο αφήνετε το ίδιο το φυτό ή άλλα ξερά φυτά να καλύψουν όσο γίνεται το έδαφος. Τα περισσότερα φυτά με τα ίδια τους τα φύλλα, σκεπάζουν το έδαφος γύρω από το ριζικό τους σύστημα, ώστε να υπάρχει σκίαση. Βέβαια κάποια φυτά δεν το κάνουν τόσο καλά αλλά και πολλές φορές αρκετοί κλαδεύουν τα φύλλα που ακουμπούν στο χώμα, ώστε να μην μεταδίδονται ευκολότερα οι ασθένειες.
 
Έτσι καλό είναι να γίνεται πρόσθετη εδαφοκάλυψη από εμάς. Για φυσική εδαφοκάλυψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχυρο ή ζιζάνια που έχετε βγάλει και δεν έχουν σποριάσει. Θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό στρώμα ώστε να μην φαίνεται το χώμα. Το καλό με την φυσική εδαφοκάλυψη είναι ότι αφήνει το χώμα να αναπνέει αλλά και προσθέτει χρήσιμα στοιχεία στο έδαφος, όταν αποσυντίθενται τα άχυρα.
 
 download28529

Τεχνητή εδαφοκάλυψη

Για τεχνητή εδαφοκάλυψη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά νάιλον που υπάρχουν στα γεωπονικά καταστήματα ή χοντρό χαρτόνι. Τα ειδικά νάιλον είναι 2 ειδών. Τα μαύρα νάιλον θερμοκηπίου και τα ενισχυμένα. Τα απλά νάιλον θερμοκηπίου είναι πολύ πιο οικονομικά και εφαρμόζονται συνήθως σε θερμοκήπια ή σε μεγάλες καλλιέργειες. Δεν επιτρέπουν το νερό να περάσει και έχουν το πλεονέκτημα ότι αυξάνουν την θερμοκρασία του εδάφους, πρωιμίζοντας έτσι λίγο τις καλλιέργειες. Το μειονέκτημα που έχει είναι ότι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
 
weed_100_roll_400Το ενισχυμένο νάιλον είναι πιο ακριβό (περίπου 0.8-1.5 ευρώ το τετραγωνικό) αλλά είναι πλεκτό και έτσι επιτρέπει το οξυγόνο και το νερό να περάσουν. Είναι πάντα σε μαύρο χρώμα (με κάποιες τετραγωνισμένες ρίγες κυρίως για ένδειξη). Είναι αρκετά καλό για έλεγχο των ζιζανίων αλλά και για σχετική συγκράτηση της υγρασίας.
 
Μια εναλλακτική λύση είναι και το χαρτόνι. Σίγουρα δεν προτείνεται για μεγάλους κήπους, αλλά είναι λίγο πιο οικονομικό (0.30-0.40 το τ.μ) ή και τζάμπα αν χρησιμοποιήσετε πεταμένες κούτες. Με τον καιρό θα χαλάσει.
 

3Προστασία φυτών με δίχτυ σκίασης

Τέλος, ένα ακόμα καλός τρόπος για να προστατέψετε τον κήπο σας από τον καύσωνα είναι η σκίαση. Και εδώ υπάρχουν 2 τρόποι, το τεχνητός και ο φυσικός. Στον φυσικό μπορείτε με διάφορα φυτά ή δέντρα, κυρίως αναρριχώμενα να σκιάσετε μερικώς τα φυτά σας. Φυσικά θέλει κατάλληλο σχεδιασμό ο κήπος και ανάλογα κλαδέματα ώστε τα φυτά να μην κλείσουν εντελώς τις ακτίνες του ήλιου. 
 
 
Στον τεχνητό τρόπο χρησιμοποιούνται ειδικά δίχτυα σκίασης, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε γεωπονικά ή αγροτικά καταστήματα. Τα δίκτυα αυτά έχουν διάφορες πυκνότητες που ξεκινούν συνήθως από 30% και φτάνουν μέχρι 95%. Το 30% σημαίνει ότι μπλοκάρει το 30% των ακτίνων να περάσουν. Συνήθως για καλλιέργειες χρησιμοποιούνται τα δίκτυα από 30% έως 80%. Το κόστος τους είναι σχετικά μικρό (0.30-0.80) το τετραγωνικό και μπορούν να κρατήσουν για αρκετά χρόνια, αν τα έχετε δέσει σωστά και δεν έχετε ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.
 
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πλέον,  ειδικά δίκτυα εξειδικευμένα για καλλιέργειες (πχ τομάτα, πιπεριά) που υπόσχονται καλύτερη απόδοση από τα απλά.
 

Tip : Αν σας σκιστούν, μπορείτε εύκολα να τα ράψετε με μια σακοράφα και χοντρή νάιλον κλωστή.

 
Προηγούμενο άρθροΦτιάχνω φωτιστικό από τάκο παλέτας
Επόμενο άρθρο10 κατασκευές με χαρτόνια που μπορείτε να κάνετε εύκολα μόνοι σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια