Φτιάχνω βοήθημα φαλτσοπρίονου (zero clearance jig)

0
βοήθημα φαλτσοπρίονου (zero clearance)Σε κάθε εργαλείο υπάρχουν διάφορα πρόσθετα εξαρτήματα, που μπορεί να του προσφέρουν επιπλέον ευκολίες ή λειτουργίες. Μερικά μπορείτε να τα βρείτε στο εμπόριο ενώ άλλα μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας. Ένα τέτοιο βοήθημα φαλτσοπρίονου που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας, είναι το βοήθημα μηδενικής απόκρισης (zero clearance). Η κατασκευή του είναι πάρα πολύ απλή και οικονομική και θα σας λύσει τα χέρια.
 

Τι ακριβώς κάνει το zero clearance βοήθημα φαλτσοπρίονου

To συγκεκριμένο βοήθημα φαλτσοπρίονου έχει ένα πολύ πρακτικό σκοπό. Σας επιτρέπει να κόψετε πάρα πολύ μικρά κομμάτια χωρίς κανένα πρόβλημα. Σχεδόν όλα τα φαλτσοπρίονα, έχουν σχετικά μεγάλο άνοιγμα στην βάση, στο σημείο που κατεβαίνει ο δίσκος. 
 
Αυτό είναι για λόγους ασφαλείας. Αν χρησιμοποιήσετε πιο παχύ δίσκο (ή και διπλό) να μην χτυπήσει στη αλουμινιένα βάση και έχετε κανένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Γιαυτό πάντα το άνοιγμα αυτό είναι 1-2 εκατοστά. 
 
Όμως αν θέλετε να κόψετε μικρές τομές σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, το κομμάτι θα πέσει σε αυτή τη σχισμή. Γιαυτό το λόγο χρησιμοποιούμε το zero clearance. Στο Zero Clearance η σχισμή είναι ακριβώς όσο και το πάχος του δίσκου, έτσι μπορείτε να κόψετε πολύ πιο λεπτές «φέτες» σε ξύλα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα

Διαδικασία κατασκευής

Faltsopriono_Jig_2_v1
Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο κομμάτια MDF ίδιου μήκους (ίσο ή καλύτερα λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του φαλτσοπρίονου), με το ένα να έχει πλάτος ίσο ή μεγαλύτερο από το εύρος κοπής του φαλτσοπρίονου  , και το άλλο τόσο όσο να επιτρέπει στο φαλτσοπρίονο να κατεβεί χωρίς να το ακουμπήσει.
Αν δεν τα έχετε εύκαιρα και πάτε να τα κόψετε σε μαγαζί, καλό είναι να κόψετε 2 μικρά κομμάτια και να κρατήσετε το ένα για καβάτζα.
 
Εφόσον τα MDF είναι κομμένα σωστά, θα πρέπει να είναι εντελώς κάθετα τα σόκορα. Έτσι με λίγη ξυλόκολλα ενώνετε κάθετα το μικρό και το μεγάλο κομμάτι. 
 
Faltsopriono_Jig_3Faltsopriono_Jig_4_v1
Με τη χρήση σφιγκτήρων και ξυλόβιδων (αφού φυσικά έχετε προ τρυπήσει το MDF), αφήνετε τη ξυλόκολλα να δέσει.
Faltsopriono_Jig_6
Όταν πλέον είναι έτοιμο, μετράτε την μήκος της βάσης, από γωνία σε γωνία. Καλό είναι να είστε όσο πιο ακριβής γίνεται.
Faltsopriono_Jig_11_v1
Με τη βοήθεια μιας γωνίας, σημειώνετε 2 κάθετες γραμμές που έχουν την ίδια ακριβώς απόσταση με την μία άκρη της βάσης του φάλτσου στην άλλη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μετρημένο στη μέση, αλλά καλό είναι να το προσπαθήσετε. Πάνω στις κάθετες γραμμές καρφώνετε 2 καδρονάκια.
Faltsopriono_Jig_17_v1-1
Τώρα αν τα έχετε κάνει όλα σωστά, το βοήθημα θα μπαίνει συρταρωτά στο φαλτσοπρίονο, χωρίς να έχει καθόλου τζόγο αριστερά ή δεξιά. Καλού κακού κρατήστε το με δύο σφιγκτήρες ώστε να μην μπορεί να κουνηθεί.
 
Πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια τομή στο βοήθημα. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το δίσκο που χρησιμοποιείτε συνήθως, ώστε να έχει σχεδόν πάντα την ίδια διάμετρο το άνοιγμα.
 
Τώρα καλό είναι να μην αφήσετε το δίσκο να κατέβει μέχρι το τέρμα,όταν θα κάνετε την πρώτη τομή (και όλες τις μετέπειτα) , αλλά να του βάλετε στοπ λίγα χιλιοστά πιο πάνω. Ο λόγος είναι ότι αν κατέβει πλήρως ο δίσκος, τότε θα κοπεί το MDF μέχρι κάτω όσο είναι το εύρος κοπής του φαλτσοπρίονου. Ειδικά αν το κομμάτι δεν έχει μεγάλο πλάτος και το εύρος κοπής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του MDF, θα σας ανοίξει σιγά σιγά.
 

Πλεονεκτήματα

  • Έχει πάρα πολύ μικρό κόστος
  • Μπορείτε να σημειώνετε με μολύβι, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την κοπή ίδιων κομματιών
  • Μπορείτε να κόβετε πολύ μικρές φέτες από ξύλα χωρίς κανένα κίνδυνο
  • Αν το mdf δεν έχει προβλήματα και είναι απολύτως επίπεδο, είναι πιο πρακτικό από την βάση

Μειονεκτήματα

  • Με τον καιρό θα χαλάσει
  • Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πιάνουν οι σφιγκτήρες του φαλτσοπρίνου
  • Δεν μπορείτε να κάνετε φαλτσοκοπές (μπορείτε να φτιάξετε άλλα για φαλτσοκοπές)

Μερικές μικρές συμβουλές

  • Αν σας χαλάσει με τον καιρό, μπορείτε με το άλλο μικρό κομμάτι που κρατήσατε να το ξαναφτιάξετε, γυρνώντας το ανάποδα.
  • Μπορείτε να βάλετε ένα μέτρο ή μεζούρα ώστε να βρίσκεται εύκολα το μήκος πάνω στο βοήθημα
  • Είναι ιδιαίτερα πρακτικό σε φαλτσοπρίονα που χάνουν στις μοίρες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια φορά το σωστό σημείο που είναι απολύτως κάθετο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα με ένα πλατύ κομμάτι ξύλου, κάνοντας συνεχώς κοπές και μετρώντας με μια κάθετη γωνιά την κάθε κοπή. Εφόσον το βρείτε, κάνετε την τομή στο βοήθημα και πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κατεβάζετε το δίσκο (χωρίς να είναι σε λειτουργία το φάλτσοπρίονο) και να βρίσκεται την τομή. Εφόσον την βρείτε, ο δίσκος θα είναι στις 90 μοίρες ακριβώς (αν φυσικά έχετε μετρήσει σωστά την πρώτη φορά).
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY καλάθι από σκοινί
Επόμενο άρθροΦτιάξτε ένα παιχνίδι λαβύρινθου με λαστιχάκια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια