Βρείτε το pH του εδάφους με ένα κόκκινο λάχανο

0
 
pH-chartΣτην αγορά κυκλοφορούν αρκετά πεχάμετρα, που σας επιτρέπουν να μετρήσετε εύκολα το pH του εδάφους (αλλά και άλλων υλικών σαπούνι, υγρά κ.α.) Το κόστος τους μπορεί να ξεκινάει από 5 ευρώ και μπορεί να φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, για ένα ψηφιακό μετρητή ακριβείας. Κάποια μηχανήματα έχουν πολλαπλές λειτουργίες, έτσι εκτός από το ph μπορεί να βρουν και υγρασία, φωτεινότητα και διάφορα άλλα.
 πεχάμετρο εδάφους
Υπάρχουν όμως και διάφοροι απλοί τρόποι, που μπορούν να σας δώσουν μια γενική εικόνα για το ph του εδάφους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι και το ζουμί από το κόκκινο λάχανο. Αν έχετε βράσει ποτέ ένα κόκκινο λάχανο, θα έχετε δει ότι το ζουμί του έχει σκούρο μοβ χρώμα (όπως είναι και το “κόκκινο” λάχανο). Αυτό το μοβ χρώμα έχει περίπου pH 7 (λίγο παραπάνω συνήθως). Αν προσθέσετε κάτι αλκαλικό, τότε το χρώμα θα αλλάξει και θα γίνει πιο βαθύ μπλε ή πράσινο. Αν προσθέσετε κάτι όξινο, τότε το χρώμα θα αρχίσει να γίνεται πιο κόκκινο ή ροζ. 
 
Έτσι με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για πόσο περίπου είναι το ph του εδάφους σας. 
 
 βρείτε το ph του εδάφους με ένα κόκκινο λάχανο
Η διαδικασία είναι απλή. 
Kokkino_laxano_ph_2_v1
 
Πρώτα πρέπει να κόψετε το κόκκινο λάχανο σε κομματάκια μικρά. Έπειτα να βράσετε απιονισμένο νερό, και όταν βράσει να προσθέσετε το κόκκινο λάχανο που μόλις κόψατε, κατεβάζοντας το από το μάτι.
Kokkino_laxano_ph_3_v1
 
Αφού το αφήσετε για 15-20 λεπτά, σουρώνετε τη κατσαρόλα και κρατάτε σε ένα δοχείο το ζουμί. Θα έχει έντονο μοβ χρώμα.
 

 Kokkino_laxano_ph_4

Το χωρίζετε σε ξεχωριστά δοχεία/ποτήρια και προσθέτετε σε κάθε δοχείο 2 μικρές κουταλιές από χώμα, από διάφορα σημεία του κήπου σας. Κρατήστε ένα δοχείο χωρίς να προσθέστε τίποτα, ώστε να το έχετε ως δείκτη.
 
 Kokkino_laxano_ph_5_v1Kokkino_laxano_ph_8_v1
 
Αν το χρώμα αρχίσει να γίνεται πιο ανοιχτό, τότε σημαίνει ότι το χώμα σας είναι όξινο. Αν το χρώμα γίνει πιο σκούρο, τότε σημαίνει ότι είναι αλκαλικό. Όσο πιο έντονη είναι η διαφορά τόσο πιο πολύ αλκαλικό/όξινο θα είναι. Καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσετε διάφανα ποτήρια/δοχεία ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να δείτε τι ακριβώς απόχρωση έχει.
 
 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο
 
 
 
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Έξυπνα» πόδια μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε τραπέζι
Επόμενο άρθροΦωτιστικά τοίχου με αυτοκόλλητα πόστερ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια