Οι τάκοι από τις παλέτες τις περισσότερες φορές, είναι από σύνθετη ξυλεία. Σε μερικές παλέτες που προορίζονται για μεγάλο φορτίο, μπορείτε να βρείτε όμως τάκους από μασίφ ξύλο. Αυτοί οι τάκοι είναι φτιαγμένοι συνήθως από θερμικά επεξεργασμένη σκληρή ξυλεία.
Είναι αρκετά πρακτικοί και μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε αρκετά project, όμως έχουν 2 μικρά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι σχεδόν ποτέ, δεν έχουν παράλληλες κοπές. Δηλαδή δεν το σχήμα τους δεν είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο αλλά κάπως αφηρημένο. Αυτό είναι λίγο πρόβλημα αν δεν έχετε κορδέλα ή δισκοπρίονο πάγκου.
Το άλλο πρόβλημα είναι ότι είναι θερμικά επεξεργασμένες και έχουν μηδενική υγρασία. Αυτό κάνει τους τάκους ιδιαίτερα δύσκολους στην επεξεργασία (πχ τρίψιμο) καθώς “ανάβουν” εύκολα.
Παρόλα αυτά, μπορείτε να φτιάξετε δεκάδες κατασκευές με αυτούς τους τάκους. Μια πολύ απλή και σχετικά γρήγορη κατασκευή, είναι ένα μικρό φωτιστικό.
Διαδικασία
Καταρχάς πρέπει να βρείτε ένα τάκο, με όσο πιο λίγη ταλαιπωρία και όσο πιο σωστό σχήμα γίνεται. Εγώ προτίμησα έναν τάκο, ο οποίος είχε τις πληροφορίες για την παλέτα. Το σχήμα του ήταν περίπου σωστό και είχε μόνο μερικά μικρά σημάδια.
Καταρχάς τρίφτηκε στον ταινιολειαντήρα για κάμποση ώρα, ώστε να καθαριστεί όσο γινόταν. Εδώ υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα, καθώς το πλάτος του τάκου, ήταν μεγαλύτερο από το πλάτος της ταινίας, και έτσι ήθελε προσοχή ώστε να μην φαγωθεί πλάγια σε κάποια πλευρά.
Αφού καθαρίστηκε (όσο γινόταν) με ένα ρούτερ και το κατάλληλο εξάρτημα, φαγώθηκαν οι πάνω ακμές.
Το επόμενο βήμα, ήταν με ένα τρυπάνι forstner σε κάθετο δράπανο να γίνει μια διαμπερής τρύπα στο κέντρο.
Με μια κυκλική ράσπα, έγινε μια μικρή δίοδος στο κάτω μέρος ώστε να μπορεί να περάσει ένα καλώδιο, το οποίο συγκρατήθηκε με συνδετήρες απλούς. Στην βάση επίσης μπήκαν 4 τσοχάκια.
Για ντουί χρησιμοποιήθηκε ορειχάλκινο Ε14. Ήθελα Ε27, αλλά δεν έβρισκα το forstner αυτού του διαμετρήματος.
Το φωτιστικό άβαφο. Τα γράμματα με τις πληροφορίες της παλέτας έχουν μισοσβηστεί λόγω του τριψίματος. Πιθανώς να έπρεπε να τα περάσω με πυρογράφο πριν γίνει η τριβή.
Τελικό αποτέλεσμα. Περάστηκε με 2 χέρια σατινέ βερνίκι εμποτισμού σε απόχρωση μαόνι.
Συνολικός χρόνος : Περίπου μία μέρα
Πραγματικός χρόνος : 1-1.5 ώρα (το περισσότερο ήταν για το τρίψιμο του τάκου)
Για λάμπα έβαλα μια απλή λάμπα φθορίου με ζεστό φως και προστατευτικό αμάλγαμα. Ο λόγος ήταν ότι εφόσον θα είναι εκτεθειμένη, δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν την ακουμπήσει κάποιος και δεν θα υπάρχει κίνδυνος για να σπάσει από κάποια άγαρμπη κίνηση. Σίγουρα, αισθητικά θα ταίριαζε καλύτερα μια διακοσμητική λάμπα πυρακτώσεως ή ακόμα καλύτερα LED.